»Hvis de tager det her som en ren krigserklæring, så er det begyndelsen til enden på SR-aksen« | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

»Hvis de tager det her som en ren krigserklæring, så er det begyndelsen til enden på SR-aksen«

Den socialdemokratiske top forbereder sig på at gøre dagpengespørgsmålet til en del af en kommende valgkamp, vurderer Berlingskes politisk kommentator, Thomas Larsen. Det kan blive begyndelsen til enden på regeringssamarbejdet med de Radikale, fastslår han.

Heidi Røndbjerg-Christensen, Berlingske Nyhedsbureau
Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske. Foto: Linda Kastrup

Dagpengespørgsmålet er Socialdemokraternes ømme tå og i takt med, at den bliver mere og mere blå, indser flere af partiets topmedlemmer nu, at de er nødt til at lindre ubehaget forud for det kommende valg.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, som peger på, at flere i partitoppen har erkendt, at de er nødt til at reagere på, at tusindvis af danskere mister deres forsørgelsesgrundlag.

»Det har rumlet noget tid i Socialdemokratiets top. Der er flere og flere, der indser, at partiet ikke vil overleve et folketingsvalg uden nye løsninger til de mange tusinde socialdemokratiske vælgere, som inderligt hader dagpengereformen. Partiet har i længere tid overvejet, hvordan de kan komme ud af den knibe, og der er mere og mere, der tyder på, at de vil være parate til at gå solo i en valgkamp, så de ikke på samme måde som nu er bundet af troskaben til de Radikale,« forklarer han.

Læs mere: Løkke: Dagpengereformen er ikke mejslet i granit

Kritiske røster blandt Socialdemokraternes folketingsmedlemmer og centrale figurer i fagbevægelsen har efterlyst en løsning for de danskere, der bliver ramt af den tidligere regerings dagpengereform. De Radikale blokerer imidlertid for en ændring på området, og hvis de fortsat gør det op til et valg, hvor Socialdemokraterne vil det modsatte, kan det betyde slutningen på regeringssamarbejdet mellem de to partier, påpeger Thomas Larsen.

»Det springende punkt bliver, hvordan de Radikale reagerer. Hvis de tager det her som en ren krigserklæring, så er det begyndelsen til enden på SR-aksen. Hvis de omvendt siger, at de er åbne for diskussioner og nye løsninger efter et valg - blandt andet på baggrund af de anbefalinger, der kommer fra Dagpengekommissionen - så vil det være muligt for de to partier at fortsætte samarbejdet gennem en valgkamp,« siger han og fortsætter:

»Topsocialdemokraterne er optaget af, at de Radikale tilsyneladende kan have selvstændige holdninger til 24 års-reglen, som går på tværs af den politik, regeringen står for. Margrethe Vestager (R) har gjort det klart, at de Radikale godt kunne tænke sig en anden udenrigspolitik. Hos Socialdemokraterne mener man, at det bryder med loyaliteten og regeringsgrundlaget, og rationalet er, at når de Radikale kan det, så kan Socialdemokraterne også.«

Læs mere: Dagpengekommission er bundet på hænder og fødder

Den politiske kommentator er ikke i tvivl om, at det er af ren desperation, Socialdemokraterne er parat til at lægge sig ud med regeringspartneren.

»Det er ved at gå op for de toneangivende ministre, at Socialdemokraterne ikke kan overleve en valgkamp uden en løsning på dagpengeproblemet. Så det er en reaktion af ren nød og desperation,« forklarer Thomas Larsen.

Læs mere: LO: Brok hjælper ikke dagpenge-ofrene

Tophistorier Gå til forsiden