Ingen bruger de offentligt ansattes kritiknævn

Næsten halvdelen af de offentligt ansatte undlader at ytre sig af frygt for fyring eller sanktioner, viser ny undersøgelse.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

40 procent af de offentligt ansatte er bange for at kritisere forholdene på deres arbejdsplads, viser en ny undersøgelse foretaget af Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF). Det er en stigning på otte procent siden 2010, skriver Information.

Stigningen sker, selvom regeringen har forpligtet sig til at sikre de offentligt ansattes ret til ytringsfrihed blandt andet ved at oprette et uafhængigt nævn, hvor ansatte skal kunne henvende sig anonymt.

Men intet er sket, hvilket er yderst kritisabelt, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

- Vi mener, at man burde gå skridtet fuldt ud og enten ændre loven eller lave en helt ny lov om, at man ikke må sanktionere offentligt ansattes lovlige ytringer, siger hun til Information.

Medarbejderne undlader at ytre sig af frygt for fyring, advarsler eller sanktioner. Hele 64 procent af de statsansatte svarer, at de forventer negative konsekvenser, hvis de ytrer sig, viser undersøgelsen.

Formanden for retsudvalget, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), erkender, at regeringen har svigtet. Og selv om oprettelsen af det uafhængige nævn »ikke nåede med i lovkataloget«, erklærer hun sig »klar til at se på alt«, der kan afhjælpe problemet.

- Det er et kæmpestort problem, og det er uholdbart. Hvis vi skal kende konsekvenserne af vores politiske prioriteringer, er vi helt afhængige af, at de ansatte åbent peger på, hvad der kan gøres bedre, siger hun til Information.

Kommentarer

64 procent

64 procent af de statsansatte forventer negative konsekvenser, hvis de ytrer sig.
64 procent af de statsansatte har et realistisk syn på virkeligheden.
36 procent er naive.
Jeg husker fra min tid i det offentlige en episode, hvor to medarbejdere blev smidt på porten med 1 sekunds varsel, fordi de havde formastet sig til at klage over at de var blevet nægtet lov til at deltage i et uddannelsesforløb, de var blevet lovet.
Det er det, der i litteraturen hedder eksemplarisk afstraffelse.
Den mindste antydning af kritik overfor en ledelse eller dens beslutninger takseres som blasfemi blev det under den katolske kirkes inkvisition.
Det kan godt være, at velmenende politikere gerne vil give offentligt ansatte mulighed for at påpege kritisable forhold, men ingen offentlig medarbejder ved sine fulde fem tør risikere noget.
Selv om der loves anonymitet, vil det jo ofte ikke være vanskeligt for ledelsen af finde ud af, hvor en given information kan stamme fra, og så er der lagt i kakkelovnen, skal jeg hilse og sige.
Husker et "morsomt" tilfælde, en trivselsundersøgelse, hvor medarbejderne under garanti for anonymitet bl.a. skulle give deres nærmeste leder "karakter". Jeg skal love for, at der var nogle, der stod til generalskideballe efter at de anonymt havde kritiseret ledelsesstilen.
Derfor har vi en kultur inden for den offentlige sektor, hvor megen god tid går til spilde med at man brokker sig til hinanden, og hvor mange uhensigtsmæssige arbejdsgange får lov at florere, fordi ingen skal nyde noget af at stikke næsen frem og foreslå noget andet, da det vil blive opfattet som kritik af chefen/ledelsen.

Uden ytringsfrihed ingen forskning

Der har været 4.800 fagblade uden medlemsdebat her til lands, men De Radikale er hellige krigere, de tåler heller ingen modsigelse, så blokerer de.

CROSSROAD

Det er da selvfølgelig korrekt, at INGEN som arbejder for det offentlige TØR sige noget negativt, om den arbejdsplads som de nu arbejder på. SElvfølgelig bliver der udført sanktioner imod den ansatte som TØR sige noget negativt om Chefens dårlige beslutninger, eller en eller anden idiotisk beslutning som kommer oppe fra. Jeg kunne fortælle mange sjove historier om helt idiotisk beslutninger, og om det totale spild af skatteborgernes penge, de nyttige idioter, i min tid i det offentlige, men dette gider jeg ikke nu.
Hilsen
Mr. Slowhand
Erik Carlsen

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden