INGEN kvinde beder om at blive voldtaget

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Pernille Vigsø Bagge (SF) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Beder en kvinde om at blive voldtaget, hvis hun har en kort nederdel på eller flirter frit på natklubben?

NEJ, vil de fleste af jer nok tænke eller måske endda sige højt, mens I læser dette.

Alligevel så viser en undersøgelse fra YouGov, at knap hver femte dansker mener, at offeret selv bærer skylden, hvis hun flirter eller går udfordrende klædt og efterfølgende bliver krænket seksuelt.

Da jeg læste om undersøgelsen i Metroxpress, var jeg ved at få min morgenkaffe galt i halsen. Selvfølgelig mener langt de fleste danskere, at flirtende adfærd eller afslørende kavalergang IKKE betyder, at man beder om klap bagi eller i yderste konsekvens voldtægt. Men jeg er alligevel dybt bekymret over, at så mange mener at voldtægt kan være en kvindes egen skyld.

Det bekymrer mig, fordi det ofte er den begrundelse, som voldtægtsmænd hiver frem i retten.

”Hun ville selv”. ”Hun bad selv om det,” lyder det alt for tit.

Og var det ikke nøjagtig den forklaring, som de fem indiske mænd, der kidnappede en 23-årig pige i en bus, voldtog hende igen og igen og mishandlede hende med et jernrør til hun blev kylet på gaden, gav.

”Hun er fuldt ud ansvarlig for hændelsen,” sagde de fem forbryderes advokat Manohar Lal Sharma. Og ifølge Bloomberg News uddybede han:

”Indtil videre har jeg ikke set et eneste eksempel på en respektabel dame, som er blevet voldtaget.”

En holdning som desværre går igen andre steder. For eksempel i det amerikanske militær. Amerikanske kvinder, der gør tjeneste i Irak eller Afghanistan, har der større risiko for at blive voldtaget af en kollega end for at blive dræbt af fjenden. Og netop på grund af det høje antal af voldtægter i felten, men også på kasernerne har man sat mange kampagner i gang med slogans som:

”Hvis du ser en af dine kammerater servere alkohol for nogen for at drikke vedkommende fuld, så skulle du måske gå hen til ham og sige: Hvorfor venter du ikke, til hun er ædru?”.

Altså underforstået. Hold dig væk, når hun er fuld, men prøv gerne igen, når hun er ædru!

Jeg synes, at vi alle sammen har et ansvar, når det handler om at overbevise folk om det modsatte, hvis de fejlagtigt tror, at kvinder selv "beder om" at blive voldtaget, hvis de klæder sig på en bestemt måde.

Billedet af kvinden som frister kender vi fra religiøs påvirkning, men netop derfor burde vi være kommet videre end en historie om slangen og paradiset i en bog, der er mere end 2000 år gammel.

Og lad os så få det på det rene én gang for alle. Voldtægt og seksuelle krænkelser handler om magt. Om at misbruge et andet menneskes krop for egen tilfredsstillelses skyld. En voldtægtsforbryder er en … ja, forbryder, og offeret er … ja, et offer – ligegyldigt hvor stram kjolen er.

Kommentarer

Sirener

Billedet af kvinden som frister kender vi fra religiøs påvirkning, men netop derfor burde vi være kommet videre end en historie om slangen og paradiset i en bog, der er mere end 2000 år gammel.

Billedet kendes også fra Odysseen.
http://www.rolf-r.dk/artikels/sirenekaj.htm

Sikkert ikke

"INGEN kvinde beder om at blive voldtaget"

Men det er jo meget forståeligt, at kvinder voldtages.
Feministen Germaine Greer har formuleret fænomenet som følger:
"For en kvinde er enhver kønsakt identisk med en voldtægt".

Nej selvføgelig ikke ...

men der er jo ingen grund til at blive forarget over at man også forsøger at snakke fornuft med pigerne. For selvfølgelig er det ikke i orden at voldtage dem, men der er jo ingen grund til at friste skæbnen unødigt. Det er jo ikke anderledes end at be' cyklister om at tænke sig om i trafikken. Muligvis har de retten på deres side, men det hjælper jo ikke ret meget når det er dem der kommer alvorligt til skade.

-

-

Du fejlciterer

Du fejlciterer undersøgelsen. Der bliver spurgt om kvinder selv har en del af ansvaret, hvis de bliver seksuelt forulempet. Det er et tåbeligt spørgsmål, da man ikke kan dele ansvaret op. Og når man stiller tåbelige spørgsmål, svarer folk i øst og vest. Gerningsmanden er naturligvis 100% ansvarlig for sin gerning. Men derudover har alle et vist ansvar for at forebygge voldtægter.
Og hvorfor nævner du kun kvinder? Undersøgelsen siger det samme om mænd, der går udfordrende klædt. Omkring 80% af voldsofre er i øvrigt mænd.

Beder nogen om at få stjålet sine penge?

Hvis jeg anbringer min formue i form at 1000-kr-sedler stikkende op af alle mine jakkelommer, er det stadig tyveri hvis jeg får dem stjålet.

Men jeg ved så ikke hvor mange der vil græde snot over det hvis det sker. Ja, det vil ligefrem hedde sig at man med den adfærd "selv beder om det", ikke sandt?

Jeg mener ikke at voldtægt er i orden, slet ikke.

Men jeg finder det er nødvendigt at anerkende, at lige præcis omkring det at have sex, så er der en hel masse der ikke må siges direkte. Og det giver jo anledning til misforståelser.

Bare for at tage et eksempel:
Jeg ser en sød pige i baren. Min tanke er, at hvis jeg byder hende på en drink og snakker hyggeligt med hende, så kan jeg måske få hende med hjem i seng.
Så det gør jeg.
Jeg kan ikke gå hen til hende og sige: "Hør, hvis jeg nu giver dig en drink og snakker hyggeligt med dig, vil du så gå med mig hjem i seng?"

På samme måde vil hun aldrig sige: "Hvis du giver mig en drink og snakker hyggeligt med mig, så går vi bagefter hjem i din seng".
Det er altsammen noget med øjenkontakt, kropsbevægelser, og sige det rigtige på de rigtige tidspunkter, de rigtige bevægelser og så videre.
Det man egentlig siger betyder jo ikke en disse, det er hvordan man agerer og reagerer. Så når der pludselig siges et lille, stakåndet "nej" et eller andet sted, så er der ikke noget at sige til at det ikke altid bliver opfattet.

Så hvis man ikke vil have sex, så er det nok smart at lade være med at iklæde sig udfordrende tøj og gå ud i nattemiljøet.

På samme måde som det er smart at lade være med at gå rundt med sine penge strittende ud af alle sine lommer.

Det er da bestemt muligt, at ...

#INGEN kvinde beder om at blive voldtaget".
Men det kan så undre, at langt størstedelen af kvinder, stemmer på partier, (bla. SF) der ikke ønsker, at straffe sådanne overgreb (seriøst) og sørge for, at sådanne gerningsmand ikke gør det igen.
Tilsyneladende har det dog alligevel ikke den store betydning, når det kommer til stykket og valget står mellem effektiv forebyggelse af voldtægt (=indespærring og tvangsbehandling af gerningsmanden) eller flere barselsuger til mænd.
Men det er jo et frit land.

At læse en undersøgelse som fanden læser biblen...

Lad mig starte med at understrege, at jeg på ingen måde mener voldtægt kan være selvforskyldt. Det har naturligvis ingen betydning hvem der har gjort hvad, når der er sagt nej, så er der sagt nej!

Men når man læser undersøgelsen i Metroexpress er der angivet følgende:

"15 procent af de adspurgte siger, de er "enige", og tre procent er "helt enige" i, at "kvinder der går udfordrende klædt eller opfører sig flirtende, selv har en del af ansvaret, hvis de bliver seksuelt forulempet".

Her fremgår voldtægt overhovedet ikke. Seksuel forulempelse kan være alt fra en dum kommentar, eller et klap bag i, i den ene ende af skalaen, til voldtægt i den modbydelige ende af skalaen.
Hvis en kvinde (eller en mand) opholder sig steder, hvor man må formode at humøret og stemningen kan være lidt løftet, og i tillæg opfører sig udfordrende, så må der også kunne beregnes et medansvar. F.eks. må en mand der går en tur på Centralhjørnet eller Jailhouse, kunne forvente at få et klap bag i, når han går i baren. For sådan er det at opholde sig disse steder.

Man kan altså ikke, ud fra undersøgelsen, sige at 20 % af den danske befolkning mener kvinder selv kan være skyld i voldtægt.

slet

slet

Tautologien er selvindlysende

Overskrift på debatindlæg:

INGEN kvinde beder om at blive voldtaget
definition på voldtægt:
det at tiltvinge sig samleje med vold eller under trusler om vold

Definition på tautologi:
udsagn der er sandt i kraft af sin logiske form og derfor er selvindlysende

Kulturel baggrund definerer en persons menneskesyn.

Svarer 20% ikke meget godt til den befolkningsandel som har en anden kulturel baggrund end dansk?

Vrøvl

Når man laver undersøgelser tager man et udsnit af befolkningen, jeg tvivler stærkt på at man kun har spurgt medborgere med en anden kulturel baggrund. Jeg har selv haft "fornøjelsen" af at høre mænd med det man kan kalde dansk baggrund lufte det samme argument.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden