Jødisk samfund vil kunne slagte uden bedøvelse | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Jødisk samfund vil kunne slagte uden bedøvelse

Det Jødiske Samfund i Danmark kritiserer regeringens forbud mod religiøse slagtninger uden bedøvelse. »Der er en ulidelig lethed over at slå ned på minoriteters problemer,« lyder det fra formanden.

Maja Hagedorn Hansen, Berlingske Nyhedsbureau

Billeder fra YouTube viser et får med halsen skåret over. Benene spjætter stadig efter den religiøse slagtning.
I Danmark er religiøse slagtninger formelt lovlige, men fra 17. februar bliver det et lovkrav, at slagtningerne foregår med bedøvelse, så dyret ikke mærker kniven. Den beslutning skaber dog harme i mindst to religiøse trossamfund, som nu anklager fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at gå målrettet efter minoriteterne.

Kritikken kommer på trods af, at der reelt ikke er blevet udført religiøse slagtninger uden bedøvelse i Danmark i flere år. Men selvom muligheden altså ikke bliver benyttet i praksis, rammer forbuddet en nerve hos Det Jødiske Samfund i Danmark. Her mener man, at lovændringen er ren populisme:

»Der er tale om signalpolitik. Og det er typisk, at man laver signalpolitik blandt minoriteter, der har svært ved at forsvare sig. Flertallet kan hurtigt blive enige om, at det burde være ulovligt,« lyder det fra Finn Schwarz, der er formand for Det Jødiske Samfund.

Læs mere: Fødevareminister forbyder slagtning uden bedøvelse

Dan Jørgensen har egentlig overtaget lovændringen fra sin forgænger på posten Karen Hækkerup (S). Men han afviser, at der er tale om signalpolitik. Ændringen er snarere et forbud »for en sikkerheds skyld« forklarer han. Men Finn Schwarz frygter, at forbuddet af religiøse slagtninger uden bedøvelse er et skridt i retningen mod et totalt forbud af halal- og kosherslagtninger.

»Vi kan se, at der er politikere, der vil gå meget længere end det her forbud, og så er vi bange for, at de vil forbyde religiøse slagtninger fuldstændigt,« siger han.

Det har Dan Jørgensen dog udelukket.

»Der er dem, der mener, man helt skal forbyde religiøse slagtninger i Danmark, men det mener hverken jeg eller regeringen. Men slagtningerne skal foregå under dyrevelfærdsforsvarlige former, også når der er religion indblandet,« understreger han.

Tophistorier Gå til forsiden