K går ind for lønnedgang: Uddannelse hjælper ikke en dyt | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

K går ind for lønnedgang: Uddannelse hjælper ikke en dyt

Vi risikerer sydeuropæiske tilstande i Danmark, hvis vi ikke forbedrer konkurrenceevnen ved at gå ned i løn, som Mærsk-topchefen anbefaler. Det mener de Konservative.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
Vi mister arbejdspladser, hvis vi ikke får kigget på lønniveauet i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K). Foto: Asger Ladefoged

Lavtuddannede danskere skal indstille sig på en lavere løn, hvis Danmark skal ud af krisen. Sådan lyder meldingen fra A.P. Møller-Mærsks administrerende direktør i dagens Berlingske - og han har ret, mener de Konservative.

- Jeg er fuldstændig enig. Vi mister arbejdspladser, ikke bare til Kina og Indien, men også til Tyskland, Sverige og Polen, hvor det er væsentligt billigere at producere, hvis vi ikke får kigget på lønniveauet i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K).

- Alternativet er arbejdsløshed og sydeuropæiske tilstande, hvor staten risikerer at gå bankerot, og der går det ud over alle de svage grupper, advarer han.

Læs mere: Mærsk-chef: Lavtuddannede må gå ned i løn

Hos Socialdemokraterne afviser politisk ordfører Magnus Heunicke (S), at danskerne skal gå ned i løn.

- Jeg mener ikke, at lønnen skal ned for helt almindelige lønmodtagere. Det er ikke nogen vej frem, det er en vej tilbage. Vi skal ikke have familier i Danmark, hvor far og mor har fuldtidsjob og ikke tjener nok til at forsørge deres børn, siger Heunicke, der hellere vil satse på uddannelse.- De lavtuddannede eller ikke-uddannede skal tage sig en uddannelse eller en efteruddannelse, det er vores svar på udfordringerne, siger han.

Læs mere: EL: Vi har ingen problemer med konkurrenceevnen i Danmark

Men den køber Brian Mikkelsen ikke.

- Det hjælper ikke en dyt at tale om uddannelse lige nu. Det handler om at bevare arbejdsplader i Danmark, og der er svaret: Sænk omkostningerne i form af skatter og afgifter, så det bedre kan betale sig at hyre arbejdskraft til en billigere penge, siger K-ordføreren.

Tophistorier Gå til forsiden