K klar til at forlænge Mali-indsats | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

K klar til at forlænge Mali-indsats

Oppositionspartiet er klar til at forlænge den danske deltagelse i indsats i Mali, hvis det bliver nødvendigt.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau
De konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Indsatsen i Mali kan vare længere end de tre måneder, som Folketinget i første omgang har givet mandat til. Det sagde forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i DR1s talkshow »Hos Clement« tirsdag aften.

Og det er de Konservative helt med på.

- Jeg er fuldstændig enig i, at man ikke kan tale om en exitstrategi allerede inden, indsatsen for alvor er gået i gang. I FNs Sikkerhedsråds resolution er der ingen tidsbegrænsning, men de har blot bedt om hjælp i tre måneder til at starte med. Så udgangspunktet må være, at vi er der så længe, som der er brug for det, siger de Konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen (K), til Berlingske Nyhedsbureau.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, sagde tirsdag, at franskmændene ikke bliver hevet hjem fra Mali, før landet er sikkert med et stabilt politisk system og åbnede dermed også op for, at indsatsen i det vestafrikanske land kan blive længerevarende.

Og Danmark kommer til at læne sig op ad vurderingen fra franskmændene og deres andre allierede i Mali-indsatsen.

- Succeskriteriet kan jo være, hvordan FN stiller sig efter de tre måneder, og hvordan de øvrige afrikanske lande stiller sig på det tidspunkt - hvordan vurderes terrortruslen og så videre, sagde Nick Hækkerup tirsdag.

Læs mere: Få overblik over Mali-konflikten

Lene Espersen er mere konkret i spørgsmålet om, hvad målet med indsatsen i Mali er.

- Målet må i første omgang være at få bremset al-Qaedas fremmarch og få presset dem så langt tilbage, at civilbefolkningen kan vende tilbage til deres hjem, siger forsvarsordføreren.

Hvis konflikten spidser til og nærmer sig libyske tilstande, er Nick Hækkerup også klar til at se på, om Danmark skal bidrage med jagerfly, som vi gjorde for at beskytte civilbefolkningen i Libyen.

- Hvis der er et folkemord, der tegner sig, og hvis FN henvender sig, så vil Danmark overveje det seriøst, sagde Nick Hækkerup i tirsdagens talkshow.

Læs mere: EL: Mali kan blive rigtig farlig

Men det er for tidligt at tage stilling til, om Danmark skal bidrage med mere end et transportfly, mener de Konservative.

- Det er for teoretisk at vurdere på nuværende tidspunkt, men jeg er som udgangspunkt åben over for, at Danmark skal bidrage til internationale missioner, hvor det kan lade sig gøre, siger Lene Espersen.

Hun regner også med, at Danmark kommer til at bidrage, når en afrikansk alliance efter planen overtager styringen med missionen i Mali.

Læs mere: Hercules-fly på vingerne i tre måneder

Der er 40 mand med det danske Hercules-fly, som er sendt til Mali, hvor den danske indsats indtil videre varer tre måneder. Missionen koster 14 millioner kroner.

Tophistorier Gå til forsiden