K vil tage mænds sædkvalitet op | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

K vil tage mænds sædkvalitet op

Mænds dårlige sædkvalitet må tage en del af skylden for, hvorfor danskerne har svært ved at stifte familie, mener de Konservatives sundhedsordfører.

Esther Margrethe Lynard, Berlingske Nyhedsbureau
Antallet af fødsler er det laveste i mange år, og det er en politisk opgave at gøre noget ved det, mener forskere. Foto: Linda Kastrup

Det er et kæmpe problem, at danskerne kun får 1,7 barn per familie, når det kræver en fødselsrate på 2,1 barn per familie til at opretholde befolkningens aktuelle størrelse, og en del af problemet skyldes mænds dalende sædkvalitet. Det siger Benedikte Kiær (K), sundhedsordfører for de Konservative.

»Det er heldigvis et problem, vi kan gå ind og forebygge. Helt konkret skal vi se på, hvordan vi fjerner de hormonstoffer, vi omgås i hverdagen, som påvirker vores fertilitet,« siger hun.

Forskere fra Rigshospitalet i København opfordrer i en Kronik i onsdagens Politiken Folketingets politikere til at få gang i en samlet indsats for at øge oplysning og forskning på området og desuden gøre det mere attraktivt for unge mennesker at stifte familie.

Læs mere: Danske kvinder føder færre og færre børn

S og SF mener, der skal en holdningsændring til for at få de unge til at reproducere tidligere, end de gør nu. Det er Benedikte Kiær enig i.

»Jeg kommer fra en generation, hvor vi fik tudet ørene fulde af, at man skal færdiggøre sin uddannelse, før man overvejer at få børn,« siger hun

Hun understreger, hvor vigtigt det er at oplyse parrene om, at det ikke er en selvfølge at blive gravid.

Læs mere: S: Det skal være normalt at få børn som studerende

»Når parrene endelig er klar, tror de gerne, at det bare er at droppe p-pillen, og så er den der. Det er det tit ikke, netop fordi alder eller dårlig sædkvalitet spiller ind,« siger hun.

Benedikte Kiær ser frem til at tage diskussionen om problemet op med de andre partier på Christiansborg.

Læs mere: Mænds fertilitet er i krise herhjemme

   

Deltag i debatten: Hvordan sikrer vi, der bliver født flere børn i Danmark?

Tophistorier Gå til forsiden

 
Nyheder |

Elbæk: »USAs Demokrater vil lære af Alternativet«