Kampklar Cameron er landet i Bruxelles | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Kampklar Cameron er landet i Bruxelles

Den britiske premierminister vil »kæmpe meget hårdt« på EU-topmødet og gør det klart, at han ikke kan acceptere et kompromis, der vil føre til en markant beskæring af Storbritanniens EU-rabat.

Johan Blem Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: GEORGES GOBET

Det var en kampklar David Cameron, der torsdag formiddag ankom til Bruxelles forud for forhandlingerne om EUs budget for 2014-2020.

Han skal som den første statsleder mødes med EU-præsident Herman van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso, og her vil han gøre det klart, at det foreløbige udkast til en aftale er uacceptabel. Cameron har gjort det klart, at han ikke vil tillade yderligere nedskæringer af den årlige britiske EU-rabat på godt 26 milliarder kroner.

- Det er meget vigtige forhandlinger. Det er klart, at i en tid, hvor vi træffer svære beslutninger derhjemme omkring de offentlige udgifter, ville det være ganske forkert - det er ganske forkert - at foreslå øgede udgifter i EU. Så vi vil forhandle meget hårdt for en god aftale for de britiske skatteydere, for Europas skatteydere og for at bevare den britiske rabat, sagde David Cameron ifølge The Guardian ved sin ankomst.

Danmark er ifølge professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet en stor bidragsyder til den årlige britiske EU-rabat. Alene sidste år betalte Danmark 734 millioner kroner i ekstrabetalinger til finansiering af den britiske EU-rabat. Storbritannien var dermed det land i verden, som modtog mest bilateral hjælp fra Danmark, siger Peter Nedergaard. Næstefter kom Tanzania med 727 millioner kroner.

Foruden Storbritannien tropper Danmark også op i Bruxelles med et krav om en EU-rabat.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gjort det til et ultimativt krav, at Danmark opnår en årlig EU-rabat på én milliard kroner.

Thorning skal ifølge Jyllands-Posten mødes med Herman van Rompuy og José Manuel Barroso klokken 14.30 torsdag, hvor hun i selskab med én embedsmand har 10 minutter til at sælge det danske rabatkrav.