Kjærsgaard: Svensk valg minder om Østeuropa | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Kjærsgaard: Svensk valg minder om Østeuropa

Det svenske valg minder om et udemokratisk valg i Østeuropa. Det mener Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, som vil rejse sagen i OSCE.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard. Foto: Scanpix

Det svenske Riksdagsvalg er udemokratisk, og det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne er udsat for grov censur.

Det mener Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, der nu vil klage over det svenske Riksdagsvalg til Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), hvor hun er medlem.

- Dét, der foregår i Sverige, har intet med demokrati at gøre, siger Pia Kjærsgaard.

Hun hæfter sig især ved at tv-stationen TV4 har afvist at bringe en omstridt reklame for Sverigedemokraterne.

- De må ikke vise deres valgvideo på svensk TV4. Samtidig må partilederen Jimmy Ågesson ikke deltage i den afsluttende partilederrunde til trods for, at det er et lovligt parti. Det er jo helt grotesk, siger Pia Kjærsgaard.

OSCE har tidligere afvist at sende valgobservatører til valget den 19. september efter et besøg i Sverige i juni. Men Venstre, de Konservative og DF mener, at Europarådet bør sende observatører til det svenske valg.

Svensk TV4 har afvist den omstridte valgvideoen, fordi den efter tv-stationens opfattelse er i strid med ytringsfriheden, som forbyder hetz mod en befolkningsgruppe.

Men den begrundelse har ikke hold i virkeligheden, mener Pia Kjærsgaard. Hun mener, at man bevidst forsøger at holde Sverigedemokraterne uden for indflydelse.

- De kan ikke få annoncer i de svenske aviser. Deres medlemmer fyres fra offentlige arbejdspladser. Jeg er glad for, at vi har fået debatten i Danmark og håber, at den også når over på den anden side af Sundet, siger Dansk Folkepartis leder.

/ritzau/

Tophistorier Gå til forsiden