KL afviser kommuners spekulation | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

KL afviser kommuners spekulation

Det er ikke KLs indtryk, at danske kommuner har spekuleret i risikofyldte finansprodukter, lyder det fra KL-direktør Kristian Wendelboe.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau

Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke gøre sig til herre over, hvordan landets kommuner investerer deres penge, så længe det sker inden for lovens rammer.Det er meldingen fra KLs administrerende direktør, Kristian Wendelboe, efter Berlingske mandag skriver, at flere danske kommuner over en årrække har kastet sig ud i risikable finansielle spekulationer.

- Kommunerne skal naturligvis ikke spekulere, men det er det nu heller ikke vores indtryk, at der har været tale om tidligere. KL ser det ikke som sin opgave at gøre sig til herre over konkrete dispositioner i de enkelte kommuner, som har fundet sted inden for rammerne af gældende lovgivning. Det må være op til de pågældende kommuner at kommentere, hvad de har foretaget af dispositioner, siger Kristian Wendelboe.

Han bakker dog op om den lovgivning, der fra årsskiftet har betydet, at kommunerne fremadrettet kun må købe mere simple og gennemskuelige finansprodukter.

Læs mere: Kommuner taber dine penge på spekulation

- KL bakker fuldt ud op om de nye regler, der trådte i kraft i december 2011. Reglerne giver kommunerne mulighed for at låne billigst muligt, ligesom kommunerne – i stil med landets husejere – har mulighed for at omlægge deres lån, når det er fordelagtigt, siger Kristian Wendelboe.

Det er særligt de såkaldte renteswaps, der tidligere har kostet nogle af landets kommuner millioner. Ifølge Berlingske gav fejlslagne spekulationer sidste år Furesø Kommune et tab på 300 millioner kroner, mens Haderslev Kommune for nyligt måtte se et tab på 200 millioner kroner i øjnene.

- Med de nye regler har kommunerne alene mulighed for at swap’e en variabel rentebetaling til en fast rentebetaling eller omvendt. Og hvad angår lån i udenlandsk valuta, er reglerne sådan, at kommunerne skal være sluteksponeret i kroner eller euro. Det betyder, at kommunernes lån ikke påvirkes af udviklingen i kursen på eksempelvis schweizerfranc, siger Kristian Wendelboe.

Tophistorier Gå til forsiden