Konservative afviser forslag om mere magt til a-kasserne | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Konservative afviser forslag om mere magt til a-kasserne

De Konservative mener ikke, at a-kasserne skal have mere magt i beskæftigelsesindsatsen, og kalder regeringens beskæftigelsesudspil »uambitiøst«.

Niels Brandt Petersen, Berlingske Nyhedsbureau

Det er en god idé at samle kræfterne, når det kommer til arbejdet med at få ledige i beskæftigelse. Men det skal ikke være hos a-kasserne, men i landets jobcentre. Det mener de Konservative på baggrund af det udspil til en beskæftigelsesreform, som regeringen præsenterer onsdag.

»Jeg mener, det er meget fint at centralisere indsatsen et sted. Men vi mener, at det skal ske i jobcentret, fordi det må være der, at ansvaret ligger, da det er dem, der betaler for indsatsen og også bør bestemme indsatsen. Det kan sagtens være i tæt samarbejde med a-kasserne,« siger de Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Mercado (K).

De foreløbige detaljer om regeringens udspil viser, at man vil lægge op til, at a-kasserne i fremtiden skal spille en større rolle i arbejdet med at få ledige i job. Det sker ved at ændre reglerne, så a-kasserne overtager det fulde ansvar for at få ressourcestærke ledige i arbejde de første seks måneder. En indsats som tidligere var delt mellem a-kasserne og de kommunale jobcentre.

Mai Mercado mener, at netop rollefordelingen vil være en af de største knaster, når regeringen skal forsøge at finde et politisk flertal for den nye beskæftigelsespolitik.

Overordnet synes Mai Mercado, at udspillet ikke forbedrer særlig meget på arbejdsmarkedsområdet. Hun ser hellere, at man fokuserer mere på bedre vilkår for arbejdsgiverne.

»Jeg synes, det er meget uambitiøst, at man nu vil gøre et af verdens dyreste beskæftigelsessystemer endnu dyrere, fordi der er ikke lagt op til, at man skal spare i den her runde, hvor pengene kunne have sikret lavere skat til eksempelvis virksomhederne, så de kunne gøre det, de er bedst til; nemlig at drive forretning, så flere kunne komme i arbejde den vej,« siger den konservative arbejdsmarkedsordfører, der kalder udspillet signalpolitik.

»Det er meget belejligt, at det kommer lige op til en rød 1. maj. For mig er det et signal om, at man ønsker at tække sin egen fagbevægelse. Det her handler ikke om beskæftigelsespolitik eller de ledige, men om at få ro i egne rækker,« siger hun.

Tophistorier Gå til forsiden