Kulturdebat splitter Venstre-folk

Venstres kulturordfører støtter ubetinget de frie bogpriser, men nu siger en af partiets markante stemmer, Birthe Rønn Hornbech, at litteraturen ikke kan overlades til markedskræfterne.

Med et markant debatindlæg i dagens avis har Venstres Birthe Rønn Hornbech placeret en politisk bordbombe i sit partis gruppeværelse på Christiansborg.

Mens Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen i debatten for og imod frie bogpriser heftigt og uden tøven har forsvaret de frie bogpriser, som blev indført for to år siden, så skriver hans partifælle nu, at man ikke kan overlade bogen til den frie prisdannelse og den frie konkurrence. Kun kortsynede og åndløse liberalister tænker sådan, skriver hun.

»Vi kan ikke lade litteraturen konkurrere på lige vilkår med X Factor, splatterfilm og andre fordummende tilbud, der efterlader et folk i åndelig armod og med en opfattelse af, at kunst er alt muligt fra skidt til kanel,« skriver Birthe Rønn Hornbech.

For hende er litteraturpolitikken en så væsentlig del af kulturen, at den må have særlige vilkår. Hun støtter ideen om at genindføre de faste bogpriser med en karensperiode, og hun lufter også – og det står helt for hendes egen regning, understreger hun – tanken om en nedsat moms for bøger, som man ser det i de fleste europæiske lande.

»Jeg har meget varme følelser over for bogen, og jeg vender mig imod, at man tror, at man bare kan bruge markedsprincippet på litteraturen. Jeg tror også, at litteraturpolitikken på langt sigt har indflydelse på markedet. Et åndløst folk kan ikke udvikle sig. Det her handler om værdier,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Rønn: Det handler om kulturpolitik

Det er krisen i bogbranchen, der har fået debatten om frie kontra faste bogpriser til at blusse op. Sidste år drejede 21 boghandlere nøglen om, et forlag lukkede og en række af de store forlag var igennem fyringsrunder.

Krisen fik mellem jul og nytår Lars Boesgaard, direktør for forlaget Lindhardt og Ringhof, til at skrive en kronik i Berlingske, hvor han foreslog genindførelse af de faste priser for nye bøger – dog med en karensperiode på tre-fire måneder, hvorefter priserne igen skulle være frie. Målet var at sikre både boghandlernes og forlagenes indtjening.

Birthe Rønn Hornbech er selv bogelsker. Hun køber selv bøger både på nettet og i boghandelen, og hun synes, at det er vigtigt, at boghandlerne bevares.

»Det handler ikke om købmandsprincipper, men om kulturpolitik. Der skal være et sted, hvor man kan se de nye bøger, og boghandlerne er kulturelle kraftcentre. Bogen er noget særligt. Den har betydning for Danmarks fremtid,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Kulturordfører Michael Aastrup Jensen synes ikke, at Birthe Rønn Hornbechs bordbombe er et festligt indslag med små muntert blafrende dannebrogsflag.

»Hendes synspunkter står for hendes egen regning. Jeg tegner Venstres politik på dette område, og Venstre har om nogen kæmpet for liberaliseringen af bogmarkedet, og det bakker vi stadig fuldstændig op. Frie priser skaber bedre vilkår for forbrugerne, og det er også derfor, Forbrugerrådet bakker op. Fakta er meget klare. Der er kommet mange flere bøger ud til en bredere gruppe mennesker, som ellers ikke fik adgang til bøger. Og så har det samtidig sikret lavere priser, så flere har råd til dem,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han afviser, at litteraturen er overladt til markedskræfterne uden støtte. Det offentlige giver stor støtte til forfatterne, siger han. Det sker via bibliotekspengene, som forfatterne modtager, og gennem kunststøtten, som også støtter forfatterne.

Værdidebat

Kasper Støvring, kulturforsker, borgerlig debattør og underviser på Syddansk Universitet, mener, at debatten viser, at der er to fløje i Venstre.

»Det er to forskellige traditioner, som her løber sammen. Højskole-Venstre, som Birthe Rønn Hornbech tilhører, er fokuseret på dannelse og kulturarv og er måske mere kulturkonservativ end de mere liberale i Handelshøjskole-Venstre, hvor man fokuserer mere på frit valg, individualisme og markedsstyring,« siger Kasper Støvring.

Han forudser, at den samme splittelse også vil kunne komme til udtryk hos de Konservative.

»Det er en debat om kulturarv og om at sikre kvalitet i litteraturen. Det handler ikke så meget om erhvervspolitik som om kulturpolitik. Litteratur er meget mere end en forbrugsvare, man køber i Føtex. Det er et led i vores identitetsdannelse, selvforståelse og karakter som kulturnation. Det er en værdidebat.«

Kommentarer

Bestillingsarbejde?

Når udgangspunktet er forkert bliver konklusionen det også som det er tilfældet med Birthe Rønn Hornbecks indlæg.
Det vidner om en person, der ikke ved nok om det hun argumenterer for. Hun skænker det nemlig ikke en tanke, at branchens problemstilling bl.a. kunne skyldes, at en lang række aktører i branchen har sovet i timen. Hun skænker det heller ikke en tanke, at der nu en gang også findes personer i branchen, der er fremsynede forretningsfolk, med en passion for det de arbejder med, at de forstår at tjene penge og gerne kanaliserer noget af indtjeningen over på udgivelse af den smalle litteratur.
Man får uvilkårligt det indtryk, at hendes indlæg måske kunne være et bestillingsarbejde fra en række personer som branchen er bedre uden.

Bogpriser

Jeg synes at de frie priser på bøger er helt fint selvom jeg ikke er Venstre mand. Hvis det skulle lykkes med faste priser med evt. karensperioder så vil jeg bare vente til priserne falder. Nedsæt momsen på bøger så vil også de smalle bøger have en chance for at blive soldt. Jeg skulle købe en bog til mit studie og den kostede 697, jeg købte den ikke så jeg må låne den på biblioteket. Jeg køber efter hvad jeg kan lide, men jeg køber ikke så mange bøger som jeg gerne ville for når jeg ser hvad de koster så har jeg simpelhen ikke råd. Jo flere bøger der bliver soldt jo mere tjenes der så der må jo være at der nogen der ikke har haft de rigtig bøger. Jeg er selv gammel forretnings mand og der var ingen der synes at jeg skulle have statstøtte for at kunne forsætte. Hvis en bog ikke kan klare sig på markedet ja har den jo ikke sin berettigelse. Jeg ved godt at det ikke det er kulturelle, men vi lever jo i et samfund der ellers fra Venstre prækes liberalisme over hele linjen. Jeg glemmer ikke Inge Støjbergs grin da efterlønsloven var blevet vedtaget. Nej nu må Venstre stå ved at de er et liberalistisk parti. Birthe Rønn Hornbech er levn fra Venstres fortid, en fortid som Fogh Rasmussen og måske også Uffe Ellemann Jensen ødelagde. Dengang havde jeg da lidt til overs for Venstre. Birthe Rønn Hornbechs Venstre eksistere ikke mere og nu er befolkningen vænnet til at det frie markede, se bare på lukkeloven. Faste bogpriser er fortid, det kommer aldrig igen og det må det heller ikke. Så må de tage konkurrencen op istedetfor og koncentrere sig om at finde de rigtig bøger til den bedste pris. Det må alle der er på markedet.

Jes!

Lad os få et prissystem samt nedsat moms på bøger svarende til det svenske. Det kan ikke være et tilfælde, at der sælges og læses så mange flere bøger i S end i DK.

Da bøger er dannelse, er der absolut brug for flere bog-læsere i DK

PS Bismarck-citat forneden er "Die dummeN Dänen" (nominativ plural)

Om den kroniske uskyld.

Gyldendal, præget af den kroniske uskyld, har udgivet 142 af de 158 mest solgte forfattere her til lands.

Die dumme Dänen

Birthe Rønn Hornbech har fuldstændig ret. og hun sætter igen fingeren ned i et dybt betændt sår. Vi er ved at blive en befolkning af stupide mennesker, åndløse, for hvem X-factor er ugens højdepunkt. Paradoksalt nok finansieret af os alle gennem den obligatoriske medielicens.

Kasper Støvrings kommentar er godt ramt og et fint billede på politikerne i dag: Den ældre generation med uddannelse og i hvert fald engang forkæmpere for en reel værdikamp, og den yngre af smarte, fremadstormende og brølende løver og buldrende tønder.

Alle ved, at penge taler. Manden med pengene, det største hus og flest biler i indkørslen bestemmer. Sådan har det altid været. Men ikke mange tænker på den gamle engelske talemåde, at det tager tre generationer at skabe en gentleman. Det er langt fra altid (læs: sjældent) manden med pengepungen, der har dannelsen, men pengene giver ham naturligvis en unik mulighed for at påvirke udvikling i kulturlivet.

Ud af en befolkning på kun godt fem millioner mennesker, kan det blive en kulturel katastrofe både for os selv og kommende generationer, at kun så få på toppen af pengepyramiden aktivt og tilstrækkeligt støtter det professionelle kulturliv, så kulturen igen får en dannende funktion til glæde og gavn for os alle.

"Det er en debat om kulturarv og om at sikre kvalitet i litteraturen. Det handler ikke så meget om erhvervspolitik som om kulturpolitik. Litteratur er meget mere end en forbrugsvare, man køber i Føtex. Det er et led i vores identitetsdannelse, selvforståelse og karakter som kulturnation. Det er en værdidebat."

Lige præcis.

Den frie debat har trange kår i Venstre.

Hvis Liberalister tænker ,så tænker de med egoet.
Naturligvis vil regler give problemer for Liberalister, så er kun kun tilbage skal det være jungleloven der gælder den stærkes ret til at æde den svage.
Er det så ligefrem det som giver dannelse, eller giver det en smalsporet debat, det der sælger.
Når Se og Hor kravler over hegnet og krænker privatlivet er der klang i kasseapparatet, det må være det Venstre ønsker.Hvis man så kan kvæle en politikker med en løgn giver det berettigelse.
Dem der har pengene har også dannelsen, men kulturen udspringer af folket, den kan ikke ensrettes end ikke en kultur kanon kan gøre det.

Venstrefolk fornuftige?

Godt at se at blinde høns også finder korn.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden