LA bifalder store forskelle i kommunerne | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

LA bifalder store forskelle i kommunerne

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne vurderer unge kontanthjælpsmodtageres uddannelsesparathed. Men det er kun godt, mener Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører.

Cecilie Gormsen, Berlingske Nyhedsbureau
Joachim B. Olsen er ikke bange for, at den store andel unge, som bliver erklæret uddannelsesparate, er et udtryk for en spareøvelse i kommunerne. Foto: Claus Bech

De danske kommuner er i færd med at vurdere unge kontanthjælpsmodtageres uddannelsesparathed som led i kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft ved årsskiftet. En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten blandt landets 15 største kommuner viser, at der er store forskelle fra kommune til kommune.

Det er dog ikke noget problem, mener arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen (LA).

»Det er vigtigt, at der er et kommunalt selvstyre, hvor kommunerne til en vis grænse kan administrere reglerne forskelligt. Det giver mulighed for at se, hvilke kommuner, som får de bedste resultater, og så kan kommunerne lære hinanden,« siger Joachim B. Olsen.

Læs mere: Her er årets nye love

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til Jyllands-Posten, at hun synes, at forskellen kommunerne imellem er stor:

»Jeg synes, at forskellen lyder til at være meget stor, og jeg synes også, at forskellen er så stor, at det er noget, der kræver en opfølgning,« siger hun til avisen, og tilføjer, at hun vi få sit ministerium til at komme med forslag om, hvordan det sikres, at ingen unge visiteres forkert.

Læs mere: Økonomer: Dele af kontanthjælpsreformen vil virke mod hensigten

I Beskæftigelsesministeriets beregninger er forudsætningen, at 41 procent erklæres uddannelsesparate. To kommuner ligger på 40 procent, mens de resterende 13 kommuner ligger over, hvor helt op til 70 procent bliver erklæret uddannelsesparate.

»Jeg synes, det er positivt, at flere bliver erklæret uddannelsesparate. Det at være uddannelsesparat er et udtryk for, at man ikke fejler noget,« siger Joachim B. Olsen.

Læs mere: Arbejdspres truer effekt af kontanthjælpsreform

Bliver man erklæret parat til at tage en uddannelse, skal man i gang med en uddannelse inden for et år. Derudover bliver den tidligere kontanthjælp erstattet med en uddannelseshjælp på 5.857 kroner om måneden, hvilket er næsten 5.000 kroner mindre end de aktivitetsparate, som er den gruppe, der ikke bliver erklæret uddannelsesparate får.

Men Joachim B. Olsen er ikke bange for, at den store andel unge, som bliver erklæret uddannelsesparate, er et udtryk for en spareøvelse i kommunerne.

»For mig handler det om, at så mange som muligt kommer i beskæftigelse og ud på arbejdsmarkedet, for det tror jeg på, er det bedste liv for de fleste mennesker. Det her er en lille reform, da den kun retter sig mod de 25 til 29-årige, som er en lille gruppe af befolkningen. Men det er et lille skridt i den rigtige retning,« siger han.

Læs mere: Arbejdspres truer effekt af kontanthjælpsreform

Læs mere: Så mange kroner mister ugifte på kontanthjælp

Læs mere: Mette Frederiksen vil aflive »meningsløs aktivering«

Tophistorier Gå til forsiden