»Løntilbageholdenhed kan forværre krisen«

Enhedslisten mener, at det ikke vil hjælpe en disse, hvis lønmodtagerne holder igen.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Virksomhederne vil få et større overskud.

Det er ifølge Enhedslisten konsekvensen, hvis mere end halvdelen af lønmodtagerne tager til takke med en lønstigning på nul kroner i de kommende fire år. Tilbageholdenheden vil ikke gavne den danske økonomi en døjt, lyder meldingen fra arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

- Hvis de rigeste i vores samfund holdt tilbage kunne det måske nok hjælpe. Men hvis almindelige ufaglærte og håndværkere holder tilbage, så har de mindre købekraft, og så varer det længere, før vi får sat gang i hjulene igen, siger han.

Læs mere: CEPOS: Lønmådehold kan mildne eksportkrise

- Og det betyder, at løntilbageholdenhed faktisk kan forværre og forlænge krisen, fortsætter Christian Juhl.

Hvis en løntilbageholdenhed skal gavne, så bliver man nødt til at tvinge flere penge ud af arbejdsgiverne, mener Enhedslistens ordfører.

- At arbejdsgiverne får højere overskud er jo ikke ensbetydende med, at det bliver omsat til ny aktivitet. De ophober kapital uden gavn for samfundet. Hvis det skulle hjælpe, så skulle vi beskatte virksomhederne hårdere, så det offentlige kunne få flere indtægter og sætte gang i tingene, siger han.

Læs mere: AE: Løntørke er ingen jobgaranti

CEPOS mener modsat, at løntilbageholdenhed vil gavne Danmarks konkurrenceevne og være med til at »mildne« eksportkrisen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener, at lønmodtagerne har misforstået noget, hvis det tror, at det giver større jobsikkerhed at acceptere en nulløsning i lønforhandlingerne.

- Der er ikke gang i det private forbrug, i boliginvesteringer og i investeringerne generelt, og det problem løser en nullønsstigning jo ikke, siger AE-direktør Lars Andersen.

Læs mere: Danskerne er parate til løntørke i fire år

Kommentarer

Firmaerne udflytter ikke i samme hastighed

Enhedslistens tabermedlemmer har ikke fattet, hvorfor svin slagtes i Tyskland. Biler serviseres i Tyskland og Sverige, B&O samt Danfoss har produktion i udlandet. Selvfølgelig er det lønnen/prisen, der er for høj. Ja Georg Jensen fremstiller mange af sølvvarerne i Thailand. Vi skal have mindre lighed, en mindre offentlig sektor, mindre velfærd, mindre u-landshjælp og lavere lønninger så kan vi måske stoppe flugten af arbejdspladser. Kan du svensk, kan du klare dig i København, her er masser af jobs, de passes bare af svenskere, der gider arbejde, danskere er bedst til overførsels indkomster ! Firmaer skal selvfølgelig tjene så meget som muligt, det er deres opgave så arbejdet udføres der, hvor det er billigste. Administrative jobs kan også udføres i udlandet og det er resultatet af de høje lønninger. Nu importerer regeringen 700 fra Somalia, de skal forsørges resten af deres tilværelse og vi skal modtage deres familiemedlemmer og førsørge dem, højere skatter, så vil vi have højere løn - skruen uden ende.

Får enhedslisten eller Cepos ret?

Hvis løntilbageholdenheden kun bliver brugt til at øge bundlinien så har enhedslisten ret. Hvis man bruger løntilbageholdenheden til at sænke priser så der kan sælges mere, så har Cepos ret. Men hvad gør virksomhederne?

Hvor tror du den globale vækst kommer fra?

Det er nemlig fra investeringer foretaget af virksomheder og deres overskudskapital enten direkte af dem selv eller igennem banker elle det finansielle system mod en forventet afkast. Det er risikovillig kapital. Ellers sad virksomhederne med bugnende pengekasser eller deres aktionærer gjorde.

Men det ændrer ikke ved at arbejdspladserne flygter ud af landet i øjeblikket. Bare i Sverige og Tyskland er lønningerne 15-20pct lavere end her, så man skal ikke ret langt. Det værste er, at jeg ser kontorstillinger blive flyttet i stigende grad også.

Når jobsene forsvinder belastes det offentlige ved at færre kan betale skat og yderligere forsørgelse. Det er en katastrofal negativ spital DK er inde i. Men købekraften indenlands svækkes ligeledes og derved går det også udover detailhandlen, håndværkeren osv osv

Vi har intet valg.

Ikke aktionærerne men erhvervsledere

Mig bekendt sidder mange direktører og bestyrelsesmedlemmer netop med bugnende pengekasser, mens især DA og Dansk Industri gerne forklarer, hvorfor de netop ikke investerer eller ansætter flere medarbejdere. Bedre er det ikke, at mange erhvervsledere angiveligt har kontrakter, som gør det mere lukrativt at lukke virksomheder end holde dem kørende på et stabilt niveau. Hvis virksomhederne lukker, får direktionen gode fratrædelsesgodtgørelser, og værdien af aktieoptioner afhænger af, om værdien af en given virksomheds aktier vokser. Værdien af en given aktie må antages at vokse, hvis investorer tror på voksende overskud. Stabil drift giver hverken fratrædelsesgodtgørelse eller markant højere aktiekurser.

Et andet problem er, at Cepos forholder sig til eksport, mens Enhedslisten forholder sig til hjemmemarkedet.

70pct i skat hindrer 99pct af befolkningen i at have noget....

...helst. Det vil du bare ikke forstå, og derfor fortsætter du bare. Der er 120 bankdirektører der har fået mediernes fokus og vel tilsvarende af andre erhvervsledere. Kære ven skyd nu ikke dig selv og dine medborgere i foden. Disse mennesker får i langt de fleste en løn på 2 til 10mio stykket. De betaler 70pct i skat allesammen, hvis du regner moms og afgifter med.

Du skulle hellere være glad for at de findes og er villige til at finde sig verdens ubetinget højeste skatter og afgifter.

Hvis du regner lønninger ud på 200 højtlønnede danskere der får 3mio eller mere i snit så har du vel en milliard i lønninger. For at sætte det i relief så værdien af dansk økonomi på 1500-1600mia og alene skatte og afgifter er på ca. 800-900mia.

Så det du sidder og hidser dig op over svarer til intet overhovedet.

For det er du villig til at ignorere at hele den danske økonomi i øjeblikket udfordres på det kraftigste af verdens højeste lønninger.

Misundelsen længe leve, kammerat!

Hvilken eksportkrise, Cepos?

Dansk eksport buldrer frem, Cepos. Især til USA, men også til Kina og Vietnam, Cepos. Og ja, løntilbageholdenhed medfører lavere udgifter for firmaerne, og dermed større overskud. Som det er så er meningen at de skal bruge til at investere i ny teknologi mv. i virksomheden osv.

Cepos glemmer bare lige at fortælle, at vi ikke lever hverken i 1950erne eller 1970erne mere. Og at firmaer mv. i Danmark ikke længere ejes af en mand, men som oftest ejes af en fond (Lego) eller en kapitalfond (Georg Jensen A/S, TDC/Yousee mv.)

Og derfor betyder en løntilbageholdenhed for danske lønninger at kapitalfondene bliver rigere - og denne rigdom fordeler de så ud til deres aktionærer i form af udbytte (penge) som aktionærerne så bruger til at købe luksusforbrugsgoder med....f.eks. dyre biler, luksus yachts etc.

Og det får folks realløn til at falde - meget endda. Det betyder, at folk ikke har råd til at købe de varer, der er i butikkerne. For varernes pris bliver jo ikke sat ned, vel, lige så meget som reallønnen falder....

I Tyskland og i Sverige er deres økonomi i krise nu, netop fordi folk i disse lande ikke længere har penge nok til at købe de varer som Tyskland og Sverige producerer (laver), bl.a. biler, vaskemaksiner og køleskabe mv.

Umådelig uoplyst! (Svar til Karsten Aaen)

Dansk industri har tabt 30% af arbejdspladserne i de sidste 4 år og vores industrieksport er faldet. Det er selvfølgelig fint at vi eksporterer noget olie, men det er at tisse i bukserne for det er ikke noget vi bliver ved med.

Faktum er at halvdelen af danske virksomheder kører med underskud, og at 800000 mennesker i den arbejdsdygtige alder i Danmark ikke har job fordi det ikke kan betale sig at ansætte dem.

Vi sidder i et synkende skib og Enhedslisten, 3F, FOA og andre uden basal økonomisk forståelse tror at det hjælper at bore huller i bunden af båden så vandet kan løbe ud.

Der er kun en vej ud af denne krise og det er at det bliver lønsomt for private at skabe arbejdspladser i Danmark.

Konkurrenceevne er alfa og omega

Det simple problem er som forklaret at det er for dyrt at lave ting i Danmark. Vore energiafgifter som skal hjælpe de grønreligiøses våde drømme koster 10 jobs hver gang de skaber 4 jobs. Det er politisk organiseret stupiditet og sabotage af arbejdspladser i Danmark

Ikke kun aktionærer men også direktioner og bestyrelser

Så vidt jeg ved, betaler adskillige selskaber flere penge til direktion og bestyrelse end til aktionærer. Det er da også mindst lige så meget erhvervsledere som aktionærer, der har råd til luksus.

Enhedslisten nej tak !

Jeg tager med glæde af egne rækkers bord. Med venstre i hånden går det bedst. Jeg sætter pris på det lobby arbejde jeg har udført seneste mange år, og ser frem til venstre ved magten, er lovet gode fradarag og tilbagerulninger an mas, så jo, det går fremad, sålænge siddende røde klovner som her. God ledelse kræver et godt forarbejde hos politikerne, som er gode til at tage imod gode råd og opmærksomheder. Der er lys forude for danske ledere !

Fin parodi på en leder.

Troværdigheden af dit indspark til debatten ville være højere, hvis du havde styr på dansk retstavning. Og der skal aldrig mellemrum mellem en tekst og et udråbstegn.

Kommunister har ingen forstand på økonomi

Den er ikke længere. Historien taler et tydeligt sprog. I øvrigt er det chokerende at man kan udtale sig om noget der er så langt fra virkeligheden. Hvad bliver det næste? Jorden er flad.

Kapitalister er dummere end kommunister.

Det beviser den dybe økonomiske krise vi er inde i nu.

.

.

Derfor er kommunismen.....

, med undtagelsen af DK, forsvundet i hele den vestlige verden.

Sæt bare de lønninger op. Så løser vi problemet endnu hurtigere.

Jeg møder danske virksomheder jævnligt og arbejdspladserne kender kun en vej. Og det er ud af DK. Der er intet alternativ ellers dør de og arbejdspladserne og værst af alt, hele indtjeningen, forsvinder til udlandet.

Jeres forslag er lig med en endnu hurtigere død for den danske arbejder og stigende fattigdom i DK. I er ikke rigtig kloge. I aner intet om hvad i snakker om. Stop jeres skadelige virke.

Jo færre der er til at betale skat des højere bliver lønkravene og så flytter endnu flere arbejdspladser til udlandet og der bliver færre til at betale.

Men jeg er med på den. Lad os bare køre den helt ud. Sæt så de lønninger op og se hvor mange nye opgaver der vælter ind til danske arbejdspladser.

.

.

Dit bevis er ligeså meget værd som en Trabi med 5 års ventetid

Man man skal være meget dum for at mene at Cuba og Nordkorea har det bedre end os med markedsøkonomi.

Kina buldrer der ud af.

Kommunisterne kan altså godt.

Kommunisme eller lønninger?

G. Nielsen - jeg vil garantere dig at hvis Danmark havde kinesiske lønninger så havde min virksomhed (ung udviklingsvirksomhed) minimum 5 gange så mange folk, og jeg vil garantere dig at outsoucing ville falde med 90%. Vi ville få systuerne tilbage til Herning, vi ville få al elektronikproduktion tilbage, vi ville få metalproduktionen tilbage, vore offentlige udgifter ville falde min. 50%

Kina buldrer frem pga kapitalisme og ultralave lønninger - ikke specielle evner

Er du dum?

I Kina tvangsdeporterer de folk når staten skal udvide sine børnefabrikker...!!
Hvilken del af det vil du helst have indført til Danmark..??!

Hvem lytter til et parti der vil indføre planøkonomi?

EL skylder stadigvæk at forklare vælgerne, hvor socialistisk planøkonomi har fungeret.
Hvis man bare har en smule historisk indsigt, så ved man, at socialistisk planøkonomi altid er forbundet med ufrihed og økonomisk ruin - også for de svageste i samfundet.
Det er kun kommunistiske partifunktionærer, der har personlig fordel af planøkonomi.

Det går da ikke..

Vi skal have frikort til firmaer/ledere. Vi ledere kan ikke alene bære dette samfund og redde borgere uden arbejde og psykisk syge svagelige. Firmaer og direktør/ledere skal have skattefrihed. Hvorfor skal vi dog betale for et samfund som dette?. Jeg vil ikke betale til psykiske lidende og alkoholikeres liv og til pensionister. Derfor flytter jeg 40% produktion til kina nu. Det er i kina billigere, bedre, sundere, mere retskaffen og langt klogere arbejdskraft.

helt korrekt set af enhedslisten

Det er derfor tvingende nødvendigt at det samlede skattetryk sættes ned i takt med reallønnen falder. Det er så surt at VKO sørgede for at flexlån og afdragsfrie lån blev tilladt for det kommer til at gøre ondt, men der er ingen anden vej, desværre. Pengene er brugt og nu skal der betales

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden