Miljøminister skeptisk over for tøjpant

De Radikales forslag om at indføre pant på tøj mødes ikke med begejstring fra miljøminister Ida Auken.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Røde Kors-butik. Foto: Rune Feldt-Rasmussen

Pantpenge retur for gammelt tøj skal få danskerne til at aflevere deres aflagte trøjer og bukser til genbrug i stedet for i skraldespanden. Sådan lyder et nyt forslag fra de Radikale, som dog ikke umiddelbart møder opbakning fra miljøminister Ida Auken (SF).

- Jeg har vanskeligt ved at se en pantordning for mig. Det lyder umiddelbart lidt dyrt og bureaukratisk. Jeg glæder mig derfor til at høre nærmere om, hvordan det skulle fungere i praksis, skriver ministeren i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Læs mere: Radikale foreslår pant på tøj

Det radikale forslag om tøjpant kommer i forbindelse med den igangværende københavnske modeuge, som modebranchen de seneste år har brugt til at sætte fokus på blandt andet tøjspild. Samtidig står tøjgiganten H&M klar med et nye genbrugsinitiativ, hvor gammelt tøj indleveret i en af kædens butikker udløser en rabat på nyt tøj.

- Modeugen er pludselig blevet lidt grønnere, når tøjfirmaerne også er begyndt at interessere sig for tidligere sæsoners tøj. Det er godt at se virksomheder, der tænker i tilbagetagningsordninger og nye måder at producere og genanvende materialer på. Ikke mindst i modebranchen, hvor det ofte har handlet om at få folk til hele tiden at ønske sig nyt, lyder det fra ministeren.

Men selv om det blomstrer med grønne initiativer, viser en ny rapport fra revisionsfirmaet Deloitte, at danskerne er storslemme tøjsyndere. Hver dansker forbruger 16 kilo tøj hvert eneste år. Det er ét kilo mere, end hvad svenskerne og finnerne iklæder sig om året og over en tredjedel mere end det globale gennemsnit. Kun halvdelen af de mange kilo tøj ender i genbrugscontainere, så derfor går massevis af ressourcer tabt.

Det er de tal, der har fået de Radikales miljøordfører, Lone Loklindt (R), til at foreslå tøjpant.

- Der bliver brugt så meget vand, energi og kemikalier på at producere tøj, og de ressourcer kunne vi godt bruge mere optimalt. Det ville være rigtig godt for tøjbranchen at få fingre i det brugte tøj, så man kunne producere nyt med de ressourcer, der allerede er i omløb. En god måde kunne være at indføre pant på tøjet, siger hun.

Læs mere: Venstre tror ikke på tøjpant

Manager i Deloittes afdeling for bæredygtighed, Kristoffer Hvidsteen, tror, at danskerne vil tage godt imod et pantsystem, fordi der i forvejen er stor genbrugsvilje i befolkningen.

- Der er næsten ingen genbrug af de fibre, der anvendes i tøj i dag, hvilket er et problem, fordi produktion af nyt tøj medfører en betydelig miljøbelastning. Danskerne vil generelt gerne genbruge, når de kan se gode grunde til det. Se blot pantsystemet, hvor vi okser ned med flasker, bare vi får en rund krone for det, hvilket jo er ret fantastisk, siger han i en pressemeddelelse.

Men ligesom miljøministeren er Venstre skeptiske over for pant på tekstiler, også selv om de Radikale endnu ikke er klar med konkrete forslag til, hvordan retursystemet skal fungere i praksis.

- Jeg er i tvivl om, hvor meget et pantsystem kan motivere danskerne. Vi burde i stedet igangsætte flere oplysnings- og informationskampagner om genbrug af tøj og opsætte flere tøjcontainere på steder, hvor folk færdes. Det er jeg absolut tilhænger af i stedet for pant på tøj, siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

PANTDEBAT: Hvad mener du om at få genbrugt det tøj, der alligevel bare hænger ud bagerst i dit skab? Kan det lade sig gøre? Del din mening herunder eller på www.facebook.com/berlingske

Kommentarer

Danskerne er både parat og godt igang med at genbruge deres tøj

At danskernes tøjforbrug er stort er der ingen tvivl om, men vi begynder faktisk i højere og højere grad at genbruge - og det anses efterhånden også både smart og fornuftigt at bytte/købe/sælge sit tøj i stedet for kun at købe nyt.

Der har i flere år eksisteret butikker og websites til køb/salg af det brugte tøj, men via bl.a. bytteportalen www.SwapAmok.dk er det mere avancerede tøjbytte nu også sat i system. Man uploader simpelthen sit brugte tøj, tasker og sko på websitet hvorefter man med det samme kan "købe"/bytte sig til noget andet.

Man betaler alene med sit eget brugte tøj, men er ikke tvunget til at finde en anden person at bytte lige over med. Tøjer indgår i en fælles pulje, og der er frit valg på alle hylder, når først man er med.

SwapAmok.dk er en klar anbefaling til alle med en grøn dagsorden og et måske lidt for stort tøjforbrug. Der er bestemt nye måder hvorpå vi alle kan forbruge lidt mere bæredygtigt.

-

Selvfølgelig et tåbeligt forslag at gøre livet endnu mere bøvlet for danskerne.

Men måske pointen med forslaget er, at alle netop kan se det tåbelige i det og derfor ryster på hovedet af det. Og det med miljøministeren i spidsen.

På den måde får SF'erne lidt tiltrængt medvind og et alibi til at sige, med rette, at de sørme ikke ligger under for De Rektale.

Ja, bare et bud, men med danske politikere ved man aldrig...

Man stønner jo også CO2

Og grisene og myggene, skal de ikke osse betale.

Hvis der ikke var moms på kondomer, var vi færre, og så var afgifterne pr person sikkert højere, vis de færre ville være døde i en tidlig alder.

Nå, den rigtige løsning på fx tøj kunne jo være, man fik en lille sum; mem hvad er formålet. Har man glemt det. Er det at kratte ind eller spare miljøet og strække økonomien.

Vi her har lige fået at vide, at fordi vi sparer så flot på drikkevandet, så stiger m3 prisen. Nu lægger Veste og Co så en ekstra afgift oveni - eller var det varme...

Slutteligt er jeg nu Jyske bank. Men hvordan kune det gå til de fallerede Eik bank købte min pædagog bank, og hvordan kunne det gå til at Lollands sparekasse så købte den af Eik bank, når de havde kæmpeminus på kontoen.

Havde jeg opført mig på samme måde, havde jeg allerede boet i telt en årrække.

Der er mange måder at få ny bank på. Hvor er al den statsstyring og kommunisme, der i denne sammenhæng vist ville være en god ting ...

Endnu en afgift og kontrol!!

Disse vanvittige mennesker i den røde løftebrudsregering fatter ikke at det er mindre skat, færre afgifter, færre regler og færre muslimske bistandsklienter vi har brug for at kunne komme på fode igen!! Disse mennesker som aldrig selv har haft et erhvervsarbejde tror at vi kan leve af at barbere hinanden og fortsætter bare i samme skure uanset hvores svære økonomiske situation!!
Jeg smider da ikke tøj ud men afleverer det i en af de opstillede genbrugscontainere!!

Fantastisk genial ide!

Så kan man finde god og stabil beskæftigelse til adskillige tusinde tøjpantinspektører og ikke mindst overtøjpantindspektørchefer og tøjpantgeneraldirektører i et nyt Direktorat for Tøjpant, og virksomhederne kan anvende hærskarer af sypiger, til at sy pantmærker i sokker, lommetørklæder og kradsende mærker i nakken på undertrøjer og skjorter.
Det er simpelthen genialt og vil redde Danmarks økonomiske situation ud af det bestående morads. Måske man ligefrem kan eksportere denne geniale ide til resten af den store undrende Verden?
Hvad skulle Danmark dog gøre uden de radigale.

Og så ...

... skal SKAT have uhindret adgang til garderobeskabene for at tjekke, om der anvendes officielle tøjpantmærker, eller vi har sneget os til at parallelimporterer ikke autoriserede tøjpantmærker fra en ikke EU-godkendt tøjpantmærkeproducent.

For det hjælper jo ikke med alle disse miljøtiltag, hvis der ikke føres behørig kontrol med, at de nu opfyldes.

Så falder hele grundlaget for de radigale ideer jo bort, og Margrethes verden går i opløsning.

Pant på flæskesvær

De radikale er inde på det helt rigtige. Selvfølgelig skal der pant på genbrug. Nu spiser jeg for eksempel ikke flæskesvær, men jeg holder meget af ribbenssteg. Kan jeg få pant retur, hvis jeg går tilbage til slagteren med flæskesværerne?

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden