Mindre alkohol og mere samfund

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sophie Hæstorp Andersen (S) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Den danske alkoholkultur er våd. Selvom langt de fleste af os danskere vil mene, at vi ”drikker med måde”, så er virkeligheden en anden. Den seneste opgørelse viser, at vi danskere i gennemsnit drikker 2 genstande om dagen hele året rundt, og at omkring 20 dødsfald i døgnet kan relateres til alkohol (http://www.hope.dk/alkohol/fakta/). Mon ikke alkoholindustrien sammen med den danske kultur om ikke at diskutere skyggesiderne af et stort alkoholforbrug bærer en del af skylden for denne statistik?

Kommunerne har ansvaret for at forebygge sygdom og ulykker i Danmark. Men mens de med stor iver har kastet sig over initiativer, der omhandler kost, rygning og motion, så er der ikke sket meget på alkoholområdet. Kun halvdelen har en egentlig strategi eller politik til eksempelvis at tage stilling til, om beværtninger skal kunne holde åbent til kl. 5 om morgenen, eller om der først må sælges alkohol i sportshallerne efter kl. 18.

I kommunerne skilter man heller ikke med de rettigheder, vi som borgere har til at få behandling for alkoholafhængighed. På de fleste kommunale hjemmesider kræver det 5-7 klik at finde frem til behandlingstilbud, og typisk er det under overskriften ”misbrug”, hvilket får de fleste weekend-alkoholikere med fast job og familie (endnu) til at trække følehornene til sig.

De manglende initiativer skal ses i sammenhæng med firmaer som eksempelvis Cults aggressive markedsføring af alkohol overfor unge i byens festmiljøer med silikonebryst-konkurrencer, reklame-tatoveringer, Facebook-sider, og fest-piger, der drager rundt i festmiljøerne og skaber ”god stemning”. Eller Carlsberg, der med et sponsorat af FC København formåede at få sit brand ind på de danske folkeskoler.

Mens det danske Alkoholreklamenævn har været forholdsvis liberale overfor reklamer med en ”ung stemning”, så dumpede et testpanel de samme reklamer med et brag i 2011. (http://www.magasinet-rus.dk/index.php?option=com_content&view=article&id...)

Så selvom fokus ofte er på os Christiansborg-politikere, når debatten om danske unges våde alkoholkultur er til debat, så vil det – helt uden lovgivning – faktisk være muligt for både kommuner og alkoholindustri at bidrage med en ret stor indsats allerede nu. Og det vil helt sikkert kunne betale sig for kommunerne.

Dansk Sundhedsinstitut beregnede i 2012, at udgifterne for en gennemsnitlig kommune på 50.000 borgere til behandling af og opfølgning på borgere – og deres børn, der drikker voldsomt og er afhængige af alkohol – lå på omkring 70 mio. kr. om året. Og så har vi altså ikke engang medtaget udgifterne til politi og domstole, arbejdet med at rydde op efter trafikulykker, samt mægling, skilsmisser og andet, der ofte kommer i kølvandet på den alkoholkultur, som vi har i Danmark. http://www.sst.dk/publ/Publ2012/BOFO/Alkohol/KommOmkostn.pdf

Industrien er næppe interesseret i et dårligt image. Så hvad med om de selv tog initiativ til et bredere sammensat Alkoholreklamenævn og kom med et udspil til en anden håndhævelse af reglerne?

Kommentarer

Hvad må man efterhånden?

Hvornår må vi selv bestemme hvordan vores liv og livstil skal se ud? Jeg mener vi må efterhånden intet der koster samfundet penge, eller hvad sundhedstyrelsen ikke synes om.

Det er efterhånden blevet legalt at se ned på folk, der ikke lever sundt. Men er vores moderne velfærds samfund ikke lavet sådan, at vi selv vælger hvordan vi vil leve og tager konsekvensen af det? åbenbart ikke.

men hvad med dem, der hverdag arbejder og får stress? de giver da noget til samfundet, men de koster jo også penge på grund af deres stress. Må de heller ikke have lov til at drikke en fyraftens øl, eller ryge en cigaret efter aftensmad? Og hvad med de ældre der hele livet har givet noget til samfundet, må de heller ikke leve den livstil, de har lyst til på deres sidste dage?

Men ja hvad må man efterhånden? spis 6 stk. frugt om dagen og motionere? eller må man vælge selv?

Mere samfund - NEJ TAK

Det er dog et uhyggelig Socialdemokratisk ønske, at gøre den offentlige sektor meget større, selv om vi ikke hverken har behovet eller pengene, til sådan et offentligt spild at penge.

Det er dog utroligt hver gang socialdemokratiet har magten, så løber de offentlige udgifter løbsk og magthaverne efter socialdemokratiets totalt uansvarlige politik, først skal ryde op efter pamperiet og ødselheden.

At socialdemokratiet også har skaffet Danmark en uintelligent LO pamper som statsminister, der ikke interesserer sig et døjt for befolkningen, håner folkestyret ved aldrig at være til stede og arrogant aldrig svarer på andet end det hun kan forstå (og det er ikke meget).

Så Sophie drøm du bare videre.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden