Mindre fritid til skoleelever kan skade indlæringen | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Mindre fritid til skoleelever kan skade indlæringen

Hvis skoleugen kommer op på 35-37 timer, kan det få katastrofale følger for indlæringen, fordi børnene mister deres frirum, mener børneforsker.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau
For lang skoletid vil gå ud over indlæringen, mener børneforsker. Foto: Niels Ahlmann olesen

En 37 timers skoleuge, som folkeskolereformen lægger op til, vil gøre det rigtig svært for eleverne at få tid til fritidsinteresser. Og det vil gå ud over motivationen og koncentrationen i skolen, skriver Information.

Børneforsker Erik Sigsgaard, der er tilknyttet professionshøjskolen UCC, mener, at det er naivt at tro, at børn lærer mere, hvis de samtidig mister en stor del af deres fritid. Til gengæld risikerer de store skolebørn at blive den hårdest arbejdende gruppe i befolkningen, hvis de skal gå i skole i 37 timer om ugen, lave lektier, gå til klaver og fodbold med mere.

- Det er katastrofalt, fordi børnenes frie liv i forvejen er truet af, at de tilbringer tre-fire gange så meget tid i institution som tidligere, siger Erik Sigsgaard til avisen og tilføjer:

- Det spørgsmål, man ikke diskuterer, er, hvad børn lærer af at leve livet, men 75 procent af det, et menneske lærer, kommer derfra. Og det forhindrer vi børnene i, hvis vi tager deres fritid.

Undervisningsordfører fra Liberal Alliance, Merete Riisager, bakker op.

- Børns fritid betyder rigtig meget for deres venskaber, selvtillid, kropslige udvikling og for udvidelsen af deres horisont. Den betyder alverden, og musikskoler og sportsklubber er jo specialister i børns fritid, mens lærerne er specialister i læring, og den ekspertise går jo fløjten, hvis skolelærere og pædagoger skal til at varetage mere af børnenes tid, siger Merete Riisager, der er cand.mag. i pædagogik, til Information.

At regeringen med folkeskolereformen vil indføre mere leg og kreativ undervisning, er positivt, synes Erik Sigsgaard, men det må ikke ske på bekostning af fritiden.

Han mener derfor, at politikere og forældre skal tænke sig godt om:

- Det er børnenes fritid og frihed, vi vil ekspropriere, og spørgsmålet er, om vi kan tillade os det?

Tophistorier Gå til forsiden