Minister pavestolt over klimakåring

Klima- og energiministeren er glad og »pavestolt« over, at Danmark på COP18 er blevet hædret for sin klimaindsats. Energiaftalen får en stor del af æren.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard glæder sig over Danmarks førsteplads, der blandt andet skyldes den tværpolitiske energiaftale. Foto: Torkil Adsersen

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vågnede mandag op til en gevaldig klimamæssig opmuntring.

Under COP18 i Doha, Qatar, blev det offentliggjort, at Danmark er blevet kåret til verdens klimaduks i det årligt tilbagevendende Climate Change Performance Index.

- Jeg er selvfølgelig pavestolt og glad for den her udnævnelse. Vi kan ikke overvurdere, hvor vigtigt det er, at der er lande, der viser, at man kan gå foran, uden at det går ud over økonomien, siger Martin Lidegaard.

Ministeren giver indsatsen for grøn omstilling æren for hæderen.

- Vi er rigtig gode til at lave effektiv grøn omstilling til en pris, der er til at betale, og som nogle gange endda er billigere, end det er at blive ved med at være afhængig af fossile brændstoffer. Det er ingen kunst i sig selv at smække vindmøller op, men det er en kunst at lave energibesparelser og vedvarende energi så omkostningseffektivt, som det er i Danmark, siger Martin Lidegaard.

Læs mere: Danmark kåret til verdens bedste klimaforkæmper

Kåringen er sket på baggrund af fakta på blandt andet CO2-udledninger og andelen af vedvarende energi tilbage fra 2010 og udviklingen i det efterfølgende år. Den del udgør 80 procent af vurderingsgrundlaget, mens de sidste 20 procent er en vurdering af den nationale og internationale politiske klimaindsats i 2012.

Og det er på den sidste del, at Danmark vinder terræn i forhold til de andre lande. Det fortæller klima- og energimedarbejder i Det Økologisk Råd Søren Dyck-Madsen, der sammen med miljøorganisationen NOAH og Verdensnaturfonden WWF været med til at lave den politiske vurdering af Danmark i forhold til klima-indekset.

- Vi ligger ikke nummer et eller i nærheden deraf på nogle af de faktabaserede ting fra 2010. Hvis man ser på Sverige (nummer to på listen, red.), inden vi sammenligner på politikken, så ligger de pænt foran os, men vi overhaler dem så på politikdelen, siger han.

Læs mere: Lidegaard: »Det er ved at komme ud af kontrol for os«

Det er særligt energiaftalen, der blev indgået i marts 2012, der vejer tungt på vægtskålen i kåringen af Danmark.

- Så æren er ikke Martin Lidegaards som sådan, men energiforligets parter, siger Søren Dyck-Madsen om aftalen, der blev indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de Konservative. Kun Liberal Alliance ville ikke være med.

Den kommende klimaindsats, der skal give reduktioner i transport og landbrug har ifølge Søren Dyck-Madsen også været med til at sikre Danmark førstepladsen på Climate Change Performance Index.

Og her er der plads til forbedringer, understreger klima- og energiministeren.

- Et af de steder, som vi helt sikkert kommer til at fokusere på i de kommende år, er hele transportsektoren, hvor der stadig er et stigende energiforbrug. Vi har brug for at få nye og vedvarende energikilder ind, siger Martin Lidegaard.

Kommentarer

Verdens mest idiotiske land

Så blev det endelig officielt. Danmark er Verdens mest idiotiske land!

Pavestolt?

Jeg har nu altid haft det indtryk at klimaforkæmperne er inficeret med noget der minder om religions vanvid. "Indre Mission" for CO2 fantaster? Vores enegang på energi området kommer til at koste endnu flere arbejdspladser. Vorherre bevare os!

Nu mangler vi bare

Oven på denne melding, mangler vi nu blot en ny regering der på et tidspunkt kan meddele at de er pavestolte af de arbejdspladser og den velstand der skabes i Danmark.

Altså en regering der er stort set ligeglad med alle de ophøjet ligegyldige "feel-good" kåringer, men som fokuserer på det konkrete antal private arbejdspladser med tilhørende værdiskabelse der kommer til landet.

Desværre sker det med garanti ikke i denne regeringsperiode :-(

Kun delvis regeringens opgave

Kun i socialistiske stater er det regeringens opgave at skabe arbejdspladser i den private sektor. Derimod er det regeringens valg at se bort fra aktivitet i provinsen, som nu har mest industri og lyst til forbrug. Der skabes ikke flere arbejdspladser ved, at de, der tjener penge, kun tænker på øget opsparing, besparelser og højere lønninger til sig selv. Det sker heller ikke, så længe de, der kan skabe private arbejdspladser, fralægger sig ethvert ansvar og i realiteten kræver planøkonomi efter socialistisk forbillede. Det er befolkningen og erhvervslivet, der kan men ikke vil skabe arbejdspladser og øget velstand.

Falske fjer !

Det må være rart at kunne pynte sig med falske fjer, men desværre er den førte energipolitik i Danmark at sammenligne med at tisse i bukserne - det luner her og nu, men det bliver dobbelt koldt bagefter !

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden