Minister ryster på hovedet af kritik af »skævt Danmark«

Venstre slår »politisk plat på en barsk situation« ved at kritisere regeringen for at glemme landdistrikterne, siger Carsten Hansen.

Christian Nørgaard Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
Carsten Hansen (S) har kun hovedrysten til overs for Venstre-kritik efter en undersøgelse, der viser, at væksten er gået i stå flere steder uden for hovedstadsområdet. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Hovedrysten.

Det er, hvad minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), har til overs for Venstres kritik af, at han bør gøre mere for at skabe vækst i flere områder uden for hovedstadsområdet, der med gennemsnitlige indkomster (BNP per indbygger) på 460.000 kroner ligger hele 43 procent over niveauet for hele Danmark.

»Det er bekymrende, at Venstre, der står bag flere store centraliseringsreformer og har nedlagt kommuner en masse, nu slår politisk plat på en så barsk situation. Venstre sagde i sin tid nej til en udligningsreform, der ville overføre 400 millioner til de fattigste kommuner i Danmark fra de større byer,« siger Carsten Hansen til Berlingske Nyhedsbureau med henvisning til den såkaldte Robin Hood-aftale, der blev vedtaget med støtte fra Enhedslisten i fjor.

»I går (torsdag, red.) førstebehandlede vi et lovforslag om en landdistriktsbestemmelse i planloven, der giver mulighed for andre erhverv end landbrug, gartnerier og fiskeri at bosætte sig på landet. Og iværksættere kan få nogle helt nye muligheder for en rimelig skilling og kan bruge tomme bygninger til andet end de traditionelle erhverv,« tilføjer Carsten Hansen.

Læs mere: R frygter økonomisk kløft i Danmark

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter oplyser i en skriftlig besked, at regeringen sidste år brugte 132 millioner kroner i landdistriktsmidler, herunder øget målretning mod jobskabelse, og at et tilsvarende beløb er sat af til 2013.

Berlingske Business skriver fredag baseret på nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, at velstanden steg med 3,7 procent per indbygger i København i 2011, hvorfra de seneste tal stammer. Det er markant mere end fremgangen i hele Danmark, der var nede på mere beskedne 0,7 procent.

Samme dag rettede Venstres ordfører for landdistrikter og småøer, Thomas Danielsen (V), en hård kritik af Carsten Hansens ministerium.

»Der er blevet oprettet et landdistriktsministerium, men desværre kommer der ikke noget fra den kant. Vi har desværre en landdistriktsminister, som er fuldstændig neutral. De burde komme i arbejdstøjet og tage nogle initiativer, som kan være med til at skabe et Danmark i bedre balance,« siger Venstre-manden, der vil sende langt flere statslige arbejdspladser ud i landet.

»Der er brug for kraftcentre ude i landet, og derfor har Venstre stillet et beslutningsforslag, der beder regeringen om at tage stilling til, om de statslige arbejdspladser, der oprettes, kan ligge ude i landet,« siger Thomas Danielsen.

Læs mere: København løber med både vækst og penge

Carsten Hansen siger, at Venstres forslag er en enlig svale.

»Ud over et enkelt forslag, om at statslige arbejdspladser skal ligge uden for hovedstaden, har jeg ikke hørt noget om, hvad Venstre vil med landdistrikterne. Det kunne blive ret »interessant« med nulvækst i de næste mange år frem til 2020 og høre Venstre, hvordan partiet vil skaffe de mange midler til at udvikle landdistrikterne,« siger ministeren.

For nylig kom det frem, at Venstre bakker op om Dansk Industri, der kræver økonomisk nulvækst frem til 2020.

Kommentarer

Liberalisme ad libitum

Ja meget kan ligge ude på landet, hvorfor skal kreditforeninger ligge i centrum af byerne, på de bedste grunde, her kommer folk jo ikke.
Smid dem ud og giv byerne til menneskerne.

Så er der lige den med planloven, hvor al handel flytter til storbyerne, Nåh undskyld det er jo det rene planøkonomi.

Så hyklerne fra Venstre må leve med den udvikling som Liberalismen skaber.

Er flere rige i hovedstaden en succes for danskerne generelt?

En ting er, at den radikale fru Vestager - med mange vellønnede akademikere i typisk offentlige jobs i hovedstadens regerings- og styrelseskontorer i sin vælgerskare - prøver at få sig en politiske succes ved at fremstille det som en sejr for den økonomisk politik, at København statistiske set "buldrer frem". For det er også kun statistiske tal, der nu tolkes misvisende på. For grunden til, at indkomsten ser ud til at stige er jo ikke, at lønningerne stiger. Grunden er, at efterhånden som huse og lejligheder handles, overgår tidligere arbejderboliger til at være boliger for højtlønnede. De fattigste - ja selv de lavere middelklassefamilier tvinges ud på Vestegneen og ud mod Køge, Næstved og Holbæk. Det er ikke en sejr, men en skamplet, at der er så få boliger i Københavnsområdet, at priser på små bitte boliger kan presses op i et leje der gør, at menigmand - dem der burde være Overborgmesterens "hjertebørn" og kernevælgere - ikke har råd til at bo i landets hovedstad. Samtidig får landets provinsbyer ikke del i de statslige arbejdspladser, som er med til at give København succes. Dermed punkteres provinsen økonomisk, så det er så afgjort en katastrofe, som fru Vestager og Københavns Overborgmester i det værste spin-off nu prøver at gøre til en sejr for regeringen.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden