Minister: Vi skal ånde dem i nakken

Regeringen har sammen med Enhedslisten indgået en aftale, der styrker kampen mod social dumping. Aftalen giver blandt andet Arbejdstilsynet mulighed for at udskrive bøder på stedet til udenlandske firmaer, der ikke har papirerne i orden.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Henning Bagger

Regeringen øger nu indsatsen mod social dumping.

Som ventet har regeringen sammen med Enhedslisten torsdag indgået en aftale, der skruer op for kampen mod social dumping på det danske arbejdsmarked.

- Social dumping er et alvorligt problem, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at stoppe. Danske lønmodtagere og dansk erhvervsliv skal ikke være genstand for unfair konkurrence fra virksomheder, der ikke spiller efter reglerne, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Aftalen, der er en del af næste års finanslov, afsætter over de kommende fire år 100 millioner kroner til indsatsen.

Læs mere: Regeringen og EL indgår aftale om social dumping

Aftalen giver blandt andet myndighederne mulighed for at rykke hurtigere. Tidligere var det kun politiet, der kunne udskrive bøder til udenlandske virksomheder, der ikke er korrekt registreret, men med aftalen får Arbejdstilsynet mulighed for at udskrive bøder i forbindelse med tilsynsbesøg.

Det kommer til at rykke, mener Mette Frederiksen.

- Jeg tror personligt på, at det, at Arbejdstilsynet kan udstede administrative bøder, batter rigtig meget, siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten ordfører for social dumping, Finn Sørensen, er enig.

- Tusindvis af danske håndværkere og bygningsarbejdere går arbejdsløse, mens udenlandske firmaer opererer illegalt og slipper for skat og moms. Det skal stoppes. Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet nu kan give dem en bøde på stedet, når de bliver grebet på fersk gerning, siger han.

Mette Frederiksen fremhæver også, at Skat får tilført flere ressourcer til at kontrollere udenlandske virksomheders skatteforhold.

- Det kommer til at betyde, at myndighederne fortsat vil være flere steder end tidligere, de vil være der samtidigt og koordineret, og vi kan reagere hurtigere, siger hun.

Ministeren erkender dog, at aftalen ikke er nok til at komme social dumping til livs.

- Vi bygger hele tiden oven på. Vi lavede sidste år den mest ambitiøse aftale nogensinde i forhold til bekæmpelse af social dumping, siger Mette Frederiksen med henvisning til, at man i forbindelse med finansloven sidste år aftalte at afsætte 65 millioner kroner i 2012 og 2013.

- Dem, der virkelig vil snyde, forsøger hele tiden at finde nye veje til at gøre det, så det, der er nødvendigt, er, at myndighederne er til stede. Vi skal ånde dem i nakken og lade dem, der vil omgå reglerne, forstå, at myndighederne i Danmark holder øje med dem, siger Mette Frederiksen.

Pengene til indsatsen kommer fra en forhandlingspulje i forbindelse med den samlede finanslov.

Kommentarer

Den langsomme aflivning af LO og 3F

Forslaget giver ikke mere arbejde til danmarks håndværkere, der som bekendt er verdens dyreste. Med skatter, moms og afgifter har ingen private husejere råd til hvide danske håndværkere. Virkeligheden er, at hvis man vil have østarbejdere til at renovere hytten, så søger vi blot på google, venner. I alle tilfælde bliver det billigere, bedre og hurtigere udført. 3F kæmper som typograferne, skibsværftarbejderne, sy damerne og kommunistiske fagforeninger gjorde. Deres magt begrænses hver dag.

TTjjjaaa ...

... hvis de hverken betaler skat eller moms - så er det jo også den rigtige vej, at pålægge dem flere betalinger oveni.

Det føles nok som en rigtig straf.

Og, så er det jo også nemmere at sende girokort til hjemlandet, når de har forladt Danmark uden af betale bøden - eller skatten og momsen.

Virkelig gennemtænkt S SF R EL indsats !!!

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden