Minister vil øge fokus på »almindelige« danskeres sundhed | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Minister vil øge fokus på »almindelige« danskeres sundhed

Sundhedsminister Astrid Krag vil øge fokus på forskellen i levetid for »almindelige« danskere og gøre op med forestillingen om, at uligheden hovedsageligt hører hjemme blandt udsatte grupper.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, det er et problem, at det ofte bliver de udsatte gruppe som hjemløse, prostituerede og narkomaner, man snakker om, når man snakker om ulighed i sundheden. Hun mener i langt højere grad, at fokus også bør rettes mod forskellen i levealder blandt »almindelige« danskere, skriver Information.

Ministeren henviser til, at de danske mænd på 30 år, der tjener mindst, gennemsnitligt dør 10 år tidligere end deres jævnaldrende med de højeste indkomster. For 25 år siden var den forskel kun 5,5 år.

- Det er en ulighed, som nemt bliver usynlig. For buschaufføren og advokaten står jo i kø sammen i Netto, de har deres børn i samme daginstitution og samme folkeskole og har på mange måder det samme hverdagsliv. Men forskellen i gennemsnitlig levetid er altså 10 år, og det er markant. Den ulighed i, hvor lang tid vi lever, kommer til at tage yderligere fart, hvis ikke vi gør noget grundlæggende ved det, siger Astrid Krag til Information.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er enig med sundhedsministeren i, at sundhed skal være for alle. Samtidig understreger han dog, at der er »et kæmpe gab i sundheden mellem de mest udsatte grupper og andre danskere«.

- En regering med sundhedsministerens partifarve burde være mest optaget af, hvordan det ser ud for dem, der har det sværest i dag. Og det er altså de udsatte, siger han til Information.

Tophistorier Gå til forsiden