Nej til at straffe studerende på »bløde« studieretninger

Politikere fra både blå og rød blok afviser at gøre uddannelsesstøtten afhængig af, hvilke fag der vælges, sådan som tidligere overvismand Jan Rose Skaksen foreslår.

Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau
Arkivfoto Foto: Linda Kastrup

En studerende, der læser til læge eller civilingeniør har ikke behov for et bedre studieliv end en studerende, der læser italiensk.

Sådan lyder ræsonnementet hos en række af Folketingets partier, efter at tidligere vismand Jan Rose Skaksen i Jyllands-Posten lørdag foreslår at gøre uddannelsesstøtten afhængig af valget af studie. Sænk SU for brødløse, humanistiske fag og hæv SU for teknisk-naturvidenskabelige fag, der bidrager til samfundsøkonomien, lyder forslaget.

Læs mere: SF dropper de ultimative SU-krav

Mens erhvervslivet finder tanken spændende, afvises forslaget af både rød og blå blok i Folketinget.

- Jeg synes, det er en dårlig idé. Vi skal ikke ind og hæve uddannelsesstøtten for nogle og sænke den for andre. Jeg vil meget hellere lave nogle incitamenter, så universiteterne bliver bedre til at styre udbuddet af uddannelser, siger Venstres SU-ordfører Mads Rørvig (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener, der er mange værktøjer i politikernes »værktøjskasse« for at opstille nogle incitamenter for universiteterne.

- Antallet af studiepladser skal matche det, som arbejdsmarkedet efterspørger. Det findes der mange muligheder for at gøre, tilføjer Mads Rørvig.

Hos Dansk Folkeparti er forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) heller ikke tilhænger af at differentiere uddannelsesstøtten, så eksempelvis humanistiske fag og sprogfag udløser lavere SU end teknisk-naturvidenskabelige fag.

- Jeg tror ikke på, at vi via SU kan styre de studerendes adfærd. Det, vi skal gøre, er at forsøge at få styr på kulturen på universiteterne og skabe nogle incitamenter, så man i højere grad uddanner kandidater, som efterspørges på arbejdsmarkedet, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det kan eksempelvis ske gennem udviklingskontrakter med uddannelsesstederne, ligesom man kan gøre brug af en ny akkrediteringslov, der er på vej.

- Her kan vi gå ind og opstille nogle parametre i kontrakten mellem staten og universiteterne, eksempelvis andelen af kandidater der får job efter uddannelsen, hvor mange der gennemfører på normeret tid og frafaldet undervejs. Jeg tror, det vil give universiteterne en bedre motivation, når de bestemmer udbuddet af studiepladser, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Han vurderer, at det på sigt også vil udløse besparelser for samfundsøkonomien, fordi bedre styring af uddannelsesudbuddet over tid vil ændre de studerendes adfærd.

Også de radikales undervisningsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) afviser over for Jyllands-Posten at gøre SU afhængig af studieretning.

Regeringen ventes inden for kort tid at fremlægge en SU-reform, der skal slanke uddannelsesstøtten med to milliarder kroner.

Kommentarer

Hmmm

Det er da fint at V mener at man kan regulere udbuddet til arbejdsmarkedet via studiepladser på de forskellige uddannelsesinstitutioner. Det kan man såmænd allerede idag men politikerne er simpelthen ALT for slappe.

Lige nu uddanner vi for mange læger og det vil kunne ses om 10 år. Det er satme spild af penge når en uddannet læge (koster 1 million pr læge) skal gå arbejdsløs.

Hvorfor smide gode penge efter dårlige penge ???

Hvorfor smider man penge i uddannelse for de langtidsledige,som falder ud af arbejdsmarkedet, efter 2 år.
Man kan alligevel ikke give dem en kompentance, på få uger, så de bliver arbejdsmarkeds duelige/parate.

Hvorfor hælder man penge i humanistiske uddannelser ,som samfundet ikke har brug for , eller råd til. ??
f.eks. studier i bandeord eller islamiske studier.

Man bør kanalisere pengene i den retning, der giver størst mulig valuta indtjening for vort samfund, alt andet er luxus, man prøver stadig at behage de statsansatte pladderhumanister ( radikale ) på div. uddannelsesinstiutioner,ved at holde gang i uddannelser, der ikke har sin gang på jorden.

Men det arbejdene folk , skatteindbetalerne til det offentlige , dem pisser man på. !!!

Man hælder sågar gratis penge ud til alle de øvrige nordiske studerende, som forlader DK,uden at kræve noget til gengæld.
Hvor er grænserne. ???? Hvor er pengene .????

Ubrugelige uddannelser?

Der er bl.a. brug for de såkaldte "pladderhumanister", til at holde de liberale "vismænd", der gør uddannelser og derved mennesker op i produktionsværdi, i skak. Og hvis der ikke er brug for islamstudier lige nu, så ved jeg ikke hvornår der er?! Alt kan ikke gøres op i kroner og øre.

Ubrugelige uddannelser?

Der skal jo også være såkaldte pladderhumanister til at holde styr på løbske liberale "vismænd", der gør uddannelser op i direkte produktionsværdi. Og hvis der ikke er brug for islamstudier lige netop nu, så ved jeg ikke hvornår der er?!

TV mm.

Hvem skal så lave vores TV udsendelser, som jo i dag er fuldstændig nytteløse ? Hvem skal grave vikinger op af jorden og præsentere vores kultur på museerne ? Og hvem skal fremstille vores kunst ??

Ikke så vismand

"I must study politics and war that my sons may have liberty to study mathematics and philosophy. My sons ought to study mathematics and philosophy, geography, natural history, naval architecture, navigation, commerce, and agriculture, in order to give their children a right to study painting, poetry, music, architecture, statuary, tapestry, and porcelain."

John Adams

Vi har med møje og besvær skabt et samfund hvor vores børn frit skal kunne studere det de har lyst til - Ingen studier er "finere" end andre og alle er nyttige på hver deres måde - det er derfor lodret forkert at begynde at gøre forskel på den støtte de kan få under deres studier.

Så mon ikke ham vismanden lige skulle sætte sig ned og tænke om igen for det han er kommet frem til er ikke ligefrem visdom.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden