Nulvæksten og Venstres store selvbedrag

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Pernille Vigsø Bagge (SF) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Venstre ved du, hvor du har.

Sådan lød det engang fra det store borgerlige parti. Men jeg er efterhånden i tvivl. Venstre har gjort det helt klart, at partiet ønsker nulvækst. I stedet for at bruge penge til at bevare velfærden, så skal især virksomhederne bidrage mindre til fælleskassen over skatten. Men det vil slet ikke kunne mærkes på hospitalerne, kommunerne og skolerne. Det hævder i hvert fald partiets højest brølende løver.

Jeg er i tvivl. Er det løgn og latin eller et gigantisk selvbedrag?

Vi kan jo begynde med at slå fast, at Venstres bebudede nulvækst vil kunne mærkes. Det har partiet selv konkluderet så sent som sidste år. Her slog de fast, at ”Nulvækst i det offentlige forbrug[..,] vil reelt betyde, at man bliver nødt til at spare på kernevelfærd som folkeskole eller ældrepleje, hvis sundhedsvæsnet f.eks. skal kunne anvende de nyeste – og ofte dyre – behandlingsformer og medicin”.

Og sådan er det selvfølgelig også i dag – også selvom Venstre ikke længere mener det. Nulvækst så langt øjet rækker vil gøre ondt, fordi der bliver flere ældre, der skal have hjælp og pleje. Og flere unge der skal have en uddannelse. Kommer der ikke flere penge, bliver der enten færre timer med hjemmehjælperen eller mere brugerbetaling. Det er ikke raketvidenskab. Det ved Venstre godt.

Helt konkret er forskellen på Venstres nye og gamle plan 30 milliarder kroner, når vi når frem til 2020. Det svarer til 48.000 færre offentligt ansatte, end der ville være med regeringens planlagte vækst på 0,8 procent. Det er cirka det samme antal mennesker, som i dag er ansat som læger eller sygeplejersker på de danske sygehuse. Og det VIL kunne mærkes, for der er allerede skåret ind til benet på mange sygehuse, plejehjem og skoler.

Men Venstre vil ikke sige, hvem der skal på slankekur fremover. Presset til det yderste siger partiets finansordfører Peter Christensen, at det måske bliver kontanthjælpsmodtagerne. Men det er immervæk umuligt at spare 30 milliarder kroner kun på den gruppe. Venstre har også talt om effektiviseringer. Man taler om at få bilen til at køre længere på literen. En god idé, som denne regering allerede praktiserer, og som vi regner med kan skaffe fem – og altså ikke 30 - milliarder. Bliver man ved med at fortynde benzinen, så bryder motoren altså sammen.

Derfor er Venstre en farlig chauffør at sætte ved rattet. Nulvækst frem til 2020 kan koste dyrt på kernevelfærden. Og bliver Claus Hjort Frederiksens drømme til virkelighed, kommer kniven til at skære endnu dybere. 15 procent lavere og 65 milliarder mindre i fælleskassen end planlagt er grundpillerne i Venstres chefideologs våde drøm om fremtidens samfund. Det svarer nogenlunde til at droppe halvdelen af det danske sundhedsvæsen eller til folkeskolen, politiet og forsvaret.

Venstre gambler med velfærden som tryllekunstneren udfører forvandlingsnumre. Illusionen er, at man kan spare både 30 og 65 milliarder kroner på den offentlige sektor uden at det vil gå ud over nogen. Løkke tror åbenbart, at når publikum ikke kan se kaninen i hatten, så er den nok tryllet væk.

Jeg synes, at vælgerne fortjener klar besked.

Kommentarer

Pernille Vigsø Bagge gældspisker kommende generationer

Hvordan er så SF’s løsning på fjerne underskuddet på det offentlige budget? – Nåh nej, det er sandt - din og SF’s økonomiske forståelse er på niveau med afdøde socialistiske DDR-diktator Eric Honecker’s.
Han blev af en økonomisk rådgiver i 80’erne informeret om at DDR var på vej i afgrunden pga. store underskud grundet DDR’s rigide planøkonomi, ineffektive statslige produktionsvirksomheder og absurd høje substitutioner på dagligvarer. Honecker’s svar var ligeså tragikomisk virkelighedsfjernt som din og SF’s økonomiske indsigt: "Der er ingen underskud i socialismen". Javel – sådan gør socialister: Lukker øjnene for virkeligheden og digter deres egen – mens de kører i afgrunden.

Nulvækst vækker vrede

Nulvækst vækker vrede og indignation. Hvem skal det gå ud over, de ældre, børnene, vuggestuerne, skolerne, vi kender remsen, der er heldigvis tusinde andre muligheder. På 10 år er det samlede offentlige budget steget fra 728 til 1002 milliarder, det er en stigning på mere end en tredjedel, på hele 37-38 pct..
Politikerne kan godt holde op med at pege fingre af hinanden, Igen opfordrede under vejs til team out.
Samfundstræets rødder er ved at udtørre, og med ny skatter og afgifter bliver det kun værre.
Med et forbrug på omkring 60 pct. af BNP burde det ikke være så svært at forstå, og slet ikke på baggrund af et årti med nærmest eksplosive vækst.

Fantasi

Venstres fantasi om nulvækst i offentlige ansatte papirskubbere overgås dog af den nuværende regerings minusvækst af samfundets indtjening:-)

Du er udtryk for en syg kultur

Pernille - det er dig, der skylder forklaringer. Din regering har ført en målrettet politik for at sabotere beskæftigelsen i Danmark og generel kriminalisering af virksomhedsejere.

I har gjort det til en skammelig ting, at risikere sine sparepenge og bruge sin tid på at skabe arbejdspladser for andre mennesker.

Resultaterne er klare:

- Beskæftigelsen tordner ned og skattegrundlaget forsvinder
- Virksomhederne investerer ikke i deres fremtid længere
- Ingen tør starter egen virksomhed af frygt for fremtiden
- SRSF Regeringen har i 2012 givet os det største statsunderskud NOGENSINDE

Det er ikke Claus Hjort, der har lavet det største underskud - det er dig. I en situation, hvor vi skal passe på pengene pisser i dem væk på projekter, der målrettet sender arbejdspladser ud af landet.

Det er tvært imod dig, der skylder nogle store forklaringer:
- hvem skal betale for velfærden i fremtiden?
- Hvem skal levere de varme hænder til velfærden i fremtiden?
- Hvem skal investere i danske arbejdspladser?
- Hvem skal investere i dansk viden?

Så længe din regering står som garant for, at der ingen udvikling kommer i vores samfund - så burde du SKAMME DIG. I stedet for at vi prøver at bygge et nyt samfund op er du igang med at lave finanskrise 2.0

Massivt offentligt overforbrug udsulter vores evne til at investere i vores fremtid. Så længe du gambler med velfærden og som illusionisten viser os om en alternativ virkelighed, så kommer vi ikke videre.

Dine våde nul-sums drømme om velfærd hører hjemme i en cirkusverden, der intet med den danske virkelighed anno 2012/13 har at gøre.

Lige nu mister din regering 200 arbejdspladser om dagen og i gældsætter staten for små kr 200 mio om dagen.

Det er dit ansvar - Hvad vil du gøre ved det?

Nul vækst er ikke nok.

Antallet af arbejdsduelige i befolkningen falder og falder. Så at tror at den offentlige sektor ikke skal se at løbe meget stærker end i dag, må være ikke at se sandheden i øjene. I 1970'erne var der 1 off. Ansat for hver gang der var 5 ansatte i det privat. I dag er kun 3 i det private til at betale for 1 i det off. Der til skal betales for vedligehold af vej, skoler m.m. Tiden er inde til at beskære den off. Sektor med flere hundrede tusind ansatte og jo længere man venter jo flere skal fyres.

Til grin

Selvfølgelig er det helt umuligt at spare blot det mindste, uden at det går udover velfærden. Så meget desto mærkeligere er det, at når der postes utallige nye milliarder i velfærden bemærker befolkningen ingen forbedring. Hvordan kan venstrefløjen forklare dette paradoks? PVB vil spare 5 mia ud af et offentligt forbrug på over 1000 mia. Et latterligt lavt beløb, 0.5 %! Det skulle betyde at det offentlige er toptunet, langt mere end vores private virksomheder. Det er helt til GRIN at påstå at det offentlige ikke kan effektiviseres mere end 0.5 %. I virkeligheden er det sådan, at det private erhvervsliv skaber velstand som kanaliseres over i offentligt forbrug, der derefter skaber fattigdom.

Du har fuldstændig ret, Pernille.

De borgerlige, mere eller mindre kloge, kommentarer her på siden forholder sig ikke til emnet. Men skælder kun ukvalificeret ud på et klogt og velbegrundet indlæg. V hverken vil eller kan svare på, hvor de 65 mia. kr skal findes. Så- alle I kloge borgerlige: Er det jeres motorveje, jeres forældre på plejehjemmene, jeres børn i skolerne eller jeres børn på Uni, der skal betale? Kom nu med nogle bud - eller bliv bare i den behagelige, borgerlige hængekøje. NULVÆKST HOLDER IKKE, når der bliver flere ældre og flere krav til sundhed og uddannelse. Det ved V's borgmestre og alle økonomer. Vågn op!

Hjernevask

Vi er dem i hele verden der bruger allerallerflest penge i den offentlige sektor.

Vi har recession. Den samlede økonomi i samfundet bliver mindre.

Og alligevel malker du antagelsen om, at vi ender forarmede, syge og fattige, hvis ikke verdens største offentlige sektor er i konstant vækst.

Kommunerne har bevist, at det kan lade sig gøre at nedbringe antallet af offentligt ansatte og bruge færre penge end oprindeligt planlagt - uden at ødelægge velfærden.

Det er en hån imod os der arbejder og betaler skat, at det er så vigtigt for nogle politikere at bruge flere penge, uden at vi får mere velfærd ud af det.

Om skoleskibe og skoleradio.

Selv Bogtårnet hviler på jorden i Stilladstroldens By, hvor man spænder talenter foran IC4-tog, men som ungdomsskole har et stift brug for et skoleskib, der ligger bedst i Esbjerg og Flensborg i Ribe og Haderslev Stift.

Ribe Stift har brug for en skoleradio og et skoletv i Bramming med morgensang, kor, orkstre og skolekomedier fra vestjyske skolescener med opsøgende kurser for fagudvalg ved naboskoler ved
stationsbyer og trinbræt i værksteds- og kursusvogne bygget af håndværkere ved Randers Bro.

Ja, man kan undre sig..

Gad vide om Pernille Vigsø Bagge læser kommentarerne på sin egen blog?? Hvis hun gør, bør hun vel egentlig reflektere over, hvorfor velfærden forsvinder. Lad mig sige det på den måde. Problemet er egentlig ikke nyt. Det har eksisteret de sidste 30 år.Før finanskrisen kunne danskerne bare låne til at finansiere et gigantisk offentlig forbrug. Derfor er danskerne det mest forgældede folk i verden. Hvem skal betale for forbrugsfesten, når lånefesten er slut? Det skal de privatansatte lønmodtagere og private virksomheder. Vi har mistet ca. 180.000 private jobs siden krisen pga. høje lønninger og priser, som igen kommer af for høje skatter og afgifter. Hvis ikke vi får stoppet denne onde cirkel, ender vores børn helt uden velfærd, og det kan vi vel ikke være bekendt over for de kommende generationer. Efter denne svada ønskes alle uanset partifarve en god jul og et forhåbentlig bedre 2013..

Sf tumper

Mere er der ikke at sige om dette mærkværdige fantasioffer, og denne flok tåbelige gammelkommunister

Klog argumentation...

Som dog siger mere om din intelligens end om SF!

Men SF ved du hvor du har, eller..

Som bekendt er det altid mere behageligt at udstille andres politik end ens egen mangel på samme.

Her i årets sidste måned har de hårde økonomiske facts fundet vej ind i regerings kontorene og det må jo være ubehagelig læsning når man som PVB har våde drømme om endnu mere skattefinansieret velfærd. Læg dertil regeringens komplette mangel på resultater udi jobskabelse samt totale opgivelse af stort set samtlige valgløfter. Ja så er det lysende klart at det eneste denne regering i almindelighed og SF i særdeleshed virkelig står for er politisk magtliderlighed. Det er ministerbiler og vennetjenester det hele handler om og intet andet. Det er ikke underligt at politikerlede stortrives i dagens Danmark!

Så hvis PVB blot havde et minimum af politisk anstændighed, ansvarsfølelse og realisme ville hun fortælle vælgerne højt og tydeligt at vi skal være henrykte hvis vi kan opnå nulvækst! Samt komme med nogen visioner på hvordan vi dog skal komme ud af dette moras i stedet for at forlænge det og klantre oppositionen for alle dårligdomme.

Nulvækst ...

... indenfor det offentlige er vel bedre, end den negative vækst som S SF R EL spreder ud over befolkningen - ikke sandt, Pernille Vigsø Bagge.

Folketingsmedlemmerne er nok noget af de få danskere, der ikke skal opleve negativ vækst og sværere tider - ikke sandt, Pernille Vigsø Bagge.

Hvordan går det med de 10.000 arbejdspladser som Corydon har
lovet i 2012 - han har ikke så mange dage tilbage.

Skal danskerne så også stole på de 21.500 arbejdspladser han har lovet for 2013 - er er det lige så meget varm luft, Pernille Vigsø Bagge ?

Hvordan er det lige med statens underskud for 2012 - er der ikke noget om at det bliver 77+ mill. - samme størrelse som i klandrede VK for under valgkampen.

Tror du ikke S SF R EL skulle bruge tiden på at løse Danmarks problemer, end blive ved med at klandre VK for alle JERES ulykker.

Man skal jo ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus - vel Pernille Vigsø Bagge.

Helt forkert: Statens underskud er snart væk!

http://fm.dk/nyheder/pressemeddelelser/2012/08/budgetoversigt-2-naesten-...

Renten er rekordlav, aktiekurserne høje, bilsalget rekordhøjt.
Økonomerne roser regeringen.

Regeringen handler klogt.

SÅ tag kikkerten væk fra det borgerlige, blinde øje....

Ja ...

... Peter Pan - det er Corydon der skriver på det link du henviser til - havde du forventet andet end han kun kan rose S SF R.

Hvorfor siger Margrethe Vestager så det her den 13. december

http://www.b.dk/nationalt/vestager-2012-blev-ikke-det-aar-vi-havde-haabe...

Ja, jeg ved godt at S SF R altid har haft problemer med ar koordinerer deres meldinger.

Jeg tror du har fået trukket din røde nissehue for langt ned over kysen - prøv at løfte lidt, og se på verden uden det ensidige røde S SF R skær.

Enig

Vælgerne kræver klar besked. Hvis IKKE der indføres nulVÆKST på et tidspunkt, så er det kun et spørgsmål om tid før vi betaler 100% i skat. Så hvornår vil SF indføre nulvækst? Ved 100% skat eller lidt før?

socialister må vi bare erkende er snæversynede mennesker.

Peter Pan du skriver og henviser til skattelettelser i 2013. Er det ikke med flertal for højrefløjen?? Højrefløjen har i årevis prøvet at sikre den almene dansker med skattestop osv. Nu skal jeg hjælpe dig med løsningen på Danmarks problemer. Du efterspørger jo løsninger uden selv at komme med nogen. Den Offentlige sektor skal mindskes med minimum 10%. Dette skal selvfølgelig ikke gøres med de varme hænder men med alt det unødvendige administration. Dette kunne fek.s være børnepenge, boligstøtte/sikring, de 5000 forskellige tilskud, fradrag på bolig, kørselsgodtgørelse, der kan nævnes adskellige afgifter og alle disse ting vi har opfundet de sidste 30 år alt skal væk og skatten reduceres så folk får flere penge til dem selv. Det er jo netop det alle vores partier har snakket om de sidste par år, at det er folket som skal bruge penge og dermed skabe vækst. Derudover så skal man se på hver enkelt ansat i det offentlige, er de effektive nok og hvordan ligger deres sygefravær. Min egen mor er offentlig ansat og også tillidsrepræsentant. Det bekymrende er at hun gør sin leder opmærksom på den høje fravær, hvor lederen udtaler : jamen vi ligger indefor rammerne, hvordan kan en leder udtale sig sådan! effektivisering hele tiden er selvfølgelig nødvendig. Det siger alt om den inkompetente offentlige sektor.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden