Omstridt bådafgift står ved magt | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Omstridt bådafgift står ved magt

Liberal Alliance bebuder ændringsforslag, der skal friholde landets sejlklubber for afgift på bådes kaskoforsikring.

Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er urokkelig, når det gælder den omstridte stigning i kaskoforsikringen på lystbåde.

Ministeren var torsdag kaldt i samråd om sagen af Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, der er stærkt kritisk over for afgiftsstigningen, som til næste år pålægges 20.000 danske bådejere.

Men Ole Birk Olesen måtte gå tomhændet fra samrådet.

- Ministeren kom ikke med nogen indrømmelser, siger Ole Birk Olesen, der dog har tænkt sig at stille et ændringsforslag i forbindelse med sagen.

- Jeg vil stille et ændringsforslag om, at man bør friholde sejlklubber for afgiften. Jeg mener, de udfører en samfundsnyttig opgave, når de lærer børn og unge at sejle, og derfor bør de ikke pålægges afgiften, siger Ole Birk Olesen til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Dansk Sejlunion er der 275 sejlklubber i Danmark med i alt 60.000 medlemmer, heraf ti procent børn og unge.

I dag betaler en bådejer en afgift på én procent af bådens forsikringssum. En båd, der er forsikret for 300.000 kroner, udløser en afgift på 3.000 kroner om året. Nu ønsker regeringen at forhøje afgiften med 34 procent, og det vil udløse en ekstraregning til bådejerne. Ved førnævnte eksempel stiger forsikringsafgiften fra 3.000 til godt 4.000 kroner om året.

Afgiftsstigningen skal finansiere et underskud på 39 millioner kroner hos den maritime nødradio, Lyngby Radio.

I sit lovforslag havde skatteministeren anført, at lystbådene står for 60 procent af de nødoperationer, der foretages til havs. Dansk Sejlunion har dog påpeget, at det kun er 13 procent af nødoperationerne, der skyldes ejere af lystbåde.

Holger K. Nielsen erkendte på samrådet, at tallet 60 procent dækker over »fritidsområdet«, altså både lystbåde, surfere og folk i kajakker og på luftmadrasser, der kommer i nød på havet.

Tophistorier Gå til forsiden