Operation Dagsværk

Marie Krarup (DF)
Marie Krarup (DF) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Hvorfor står man ikke fast på, at gymnasier er til for at give eleverne undervisning og viden?

I dag er det dagen for Operation Dagsværk. Der er derfor en masse gymnasieelever, der laver noget andet i dag end at gå i skole. De skal nemlig forsøge at tjene penge til et ”godt” formål, som organisationen OD i år har udset som værdigt til støtte. De går ud og klipper hæk, vasker gulv eller andet, og de penge de tjener, skal de aflevere til OD-projektet, der i år støtter nogle sportsprojekter for unge i Irak.

I stedet for som spejdere og frivillige i landets mange foreninger, der tjener penge ved at afholde loppemarkeder eller ved at hjælpe folk i fritiden, kræver OD at bruge elevernes undervisningstid til deres programmerede godheds-planer.

Jeg husker selv den første gang jeg som gymnasielærer oplevede en OD-dag. Der var kun mødt halvdelen af eleverne op til timen, fordi resten var taget på OD-eventyr eller sov. Det var de motiverede og interesserede, der var der. For jeg havde givet lektier for, – og det var en vigtig lektion. Jeg havde naturligvis ikke taget højde for, at det var en anderledes dag, - fordi jeg simpelthen ikke vidste det. Men vi fik en super-god time, som eleverne takkede for bagefter. Jeg gav naturligvis de fraværende fravær, fordi de ikke var mødt op. Ren rutine. Men meget større fravær end normalt. Bagefter blev jeg beordret til at slette fraværet, fordi man gerne ville signalere sympati over for OD på skolen. Jeg fortalte det indigneret til de andre lærere. For jeg synes det er noget pjat, at jeg sådan skulle tvinges til at holde den samme lektion flere gange. Jeg havde jo fortalt eleverne, at den denne lektion var en nøgle-lektion med noget meget vigtigt stof. Når de så valgte OD og ikke skolen, så måtte de da selv tage skraldet. Men de andre lærere var uforstående. De brugte timen på at lave ligegyldige ting. Se ikke-vigtige film eller læse historier. Kort sagt dårlig underholdning!

Jeg var chokeret og er det stadig. For det er da at svigte sit formål at lade eleverne pjække.

Hvorfor tillader en skole dog en sådan en forestilling? Hvorfor står man ikke fast på, at gymnasier er til for at give eleverne undervisning og viden? Ikke for at være en central for nødhjælpsarbejde. Hvis man ønsker at deltage i den slags, skal man være velkommen til at fylde sin fritid og ferier med det. Men da ikke undervisningstiden. Gymnasier, der tillader noget sådant, svigter deres formål.

Kommentarer

Hvad med dannelsesbegrebet?

Hvis man forholder sig til gymnasieelevers indlæring, må man forstå de grundlæggende bestemmelser for gymnasiet, at det skal være alment dannende. Operation dagsværk kan ses som et projekt hvor den enkelte gymnasieelev lærer at forstå begreber som solidaritet, fællesskab samt meningen i at hjælpe andre. Man kan fristes til at sige at gymnasieeleverne, igennem empirisk arbejde, bliver fordret at forholde sig til hvad det vil sige at hjælpe andre mennesker, og derved tager de et stort skridt i forhold til den almene dannelse. Den meget dogmatiske forestilling om at elever kun lærer ved hjælp af tavleundervisning er forældet og hører generelt set ikke hjemme i det moderne undervisningsrum. Når Marie Krarup taler om at gymnasierne svigter deres formål i kraft af at de lader eleverne pjække, glemmer hun netop det faktum at gymnasiet er alment dannende.

Samtidigt med at Marie Krarup, ved at give de deltagende elever i operation dagsværk fravær, modarbejder en officielt vedtaget beslutning om at lade gymnasieelever være i denne dannende proces, degraderer hun også som lærer vigtigheden af solidarisk arbejde som en del af en læringsproces i den almene dannelse.

Manipulerende indlæg - Marie Krarup

Elevernes timer aflyses og fordeles over resten af året, der er altså ikke tale om hverken opfordring til pjæk eller gratis fridag. Sådan er det på alle landets gymnasier - minsandten også på dit eget.

Så hvorfor, Marie Krarup, antyder du, at skolerne opfordrer elever til at pjække, når det ikke forholder sig sådan?

Nåja, lærerne skal møde til pædagogisk dag hele dagen - det skulle de også på Marie Krarups skole i år. Så bare rolig, heller ingen gratis fridag der.

Taler I om noget, I kender noget til? - Man skulle ikke tro det.

Hvor længe siden er det mon Marie Krarup underviste? Det er adskillige år siden der på de fleste af landet skoler blev undervisningsfri på OD-dagen. Og det betyder ikke, at eleverne får mindre undervisning, men at de får den andre dage. Man har nemlig årsnorm i gymnasiet for såvel lærere som elever. Dvs. at aflyste timer "gemmes" i systemet til en anden gang. Derfor får lærerne heller ikke månedsløn i den formodning, at de arbejder lige meget hver måned. Men de får 1. 12-del af deres årsløn hver måned og skal så på et år arbejde det samme timetal som alle andre fuldtidsansatte. Så ligesom eleverne ikke pjækker, men har undervisningsfri den dag (og altså støtter OD ved at arbejde netop i fritiden) er det heller ikke for lærerne en "fed" fidus. Vi arbejder bare en anden dag.

Får lærerne løn for den dag?

Lærerne er månedslønnede. Selvfølgeligt skal de trækkes for 1 dags løn, hvis de holder fri. Og den der med at de "forbereder" sig, skal de langt ud på landet med.

I øvrigt er det ikke fordi eleverne undervises for meget i forvejen, så kunne man ikke gøre den slags pjat udenfor skoletiden?

Ingen "gratis" fridag

Læreres lønsammensætning afgøres bl.a. pr. hold, hvert hold giver et vist antal timer, og de timer bliver afholdt uden om OD-dagen.

Da Operation Dagsværk fra starten af skoleåret er lagt ind som fridag, så er den slags "pjat" faktisk for elevernes vedkommende uden for skoletiden. Lærerne har dog kursus med mødepligt den dag.

..

Kære Marie. Ofte taler man om en storm i et glas vand, i dette tilfælde må der være tale om en "Sandy i et glas vand". Vi taler én skoledag - hvor der bliver samlet ind til et godt formål. Eleverne måtte vel selv betale prisen, til eksamen, hvis de ikke fulgte din undervisning ? Hvad med den årlige julegudstjeneste ? - der er der vel sagtens endnu flere der udebliver og undervisningen aflyses ? Men lad mig gætte, den er en vigtig del af den danske kultur?... Hvilket åbenbart ikke kan siges om gode gerninger!

Om Ydre Missions Basar.

Indre Mission holder basar i Missionshuset, der strikkes, broderes, sys og bages roulader i sømandskredse landetom til gavn for skoler og læger i Ydre Mission, men der er ingen hjemlandstoner, ingen leg og intet virke i DUI-LEG og VIRKE, kun troldtøj.

En god oplevelse

Hej Marie!

Jeg arbejde på en tv-serie til tv2 ( Rita ) og vi havde glæden af 2 piger som hjalp til med deres arbejdskraft en dag.
Det var en god oplevelse.. vi som ikke er så engagerede i politiske/velgørende formål, fik lidt indsigt i hvad der rør sig på den arena ( samt lidt hjælp..). Og de 2 søde piger fik et indblik i filmbranchen.. det må man vel kalde en "win win situation"..eller..?

Har du ikke selv læst lektier?

Om nogen burde du - Marie Krarup - da forstå, at man somme tider må indordne sig under nogle forhold som man ikke nødvendigvis er enig i.

Når det er OD-dag, er det jo ikke specielt snedigt at arrangere en meget vigtig undervisning, medmindre du har haft hang til at lade din egen politiske dagsorden spille ind i planlægningen af undervisningen.

Har du forsøgt at holde de unge mennesker væk fra at gøre en god gerning, som måske oven i købet i nogle tilfælde kunne udvide horisonten hos i hvert fald nogle af eleverne.

Jeg ved godt, at det med den brede horisont aldrig har været din families stærkeste side, men forstå dog at der er andre som prioriterer anderledes end du gør.

Du har også opført dig meget uetisk ved at lade dine politiske holdninger påvirke elevernes valgmuligheder på et offentligt gymnasium. Fy for fanden!

Mærkeligt at

udvalg efter udvalg i Folketinget tager til det ene og andet eksotisk sted for at se, undersøge eller noget andet istedet for at passe sit arbejde. Jeg håber sandelig ikke at Det er Marie Krarups politik som vinder indpas, vi er altså kommet videre end Morten Korch tid. Følg med tiden alt handler ikke om Kristendommen

Spild af tid !!!

Operation dagsværk skaber i 99% af tiden ingen værdier. Firmaer der ansætter gymnasieelever får intet fornuftigt arbejde udført.
De ansætter kun de unge for at være "politisk korrekte".
Ligesom en borgmester der cykler 20 omgange i den indre by. Det skaber heller ingen værdier, udover det er lidt nemmere at gå rundt med raslebøssen bagefter.

Vær stærk og stå fast!

Hvor er det svært at være den eneste, der går i takt. Vore tanker går til dig i din svære stund. Programmerede godhedsplaner – og så for unge i Irak – i stedet for vigtig undervisning. Hvad er der dog galt med de unge, kan de slet ikke prioritere eller hvad? Og hvor uforskammet, at du skal undervise i det samme 2 gange, når du nu ellers havde din programmerede ondskabsplan klar. De har jo selv, de hjernevaskede skiderikker, valgt din vigtige undervisning fra, og om det så skal have negativ effekt på resten af deres uddannelse, så har de jo selv valgt det! Du har så evig ret: Der alt for meget godhed i verden, lad os få noget mere ondskab – kæmp videre mod alt det, du hader, og andre - uden din himmelske indsigt - holder af.

OD har åbentbart overlevet sig selv.

Jeg tror såmænd godt gymnasieeleverne kan blive gode studenter selv om de river en dag ud om året til et godt formål.

At MK ikke vidste noget om Operation Dagsværk tyder da på, at hun ikke helt har læst den lektie hun burde.

Men som Operation Dagsværk kører af stablen i år med elever, der åbent siger de ikke gider arbejde for det gode formål, men i stedet hiver 300 kr. ud af SUén (eller forældrene?), så er jeg tilbøjelig til at give MK ret. OD har åbentbart overlevet sig selv, og har ikke den opbakning blandt eleverne længere som berettiger til at rive en dag ud af skemaet, men bliver brugt som en betalt fridag. Uklogt af eleverne at sende dette "dovne" signal og bruge suén på at købe sig fri. Det giver vand til møllen om, at man måske skulle se lidt på reglerne for tildeleing af SU.

Gymnasielærere er nok for flippede

Kan de fravælge undervisning for almindeligt flip vælger de som flokdyr det. Har de en undskyldning, er det jo fint, så kan de bare fise den af. Gymnasielærere er ikke alle ens, men nok mest tøjret på venstrefløjen, hvor viden ikke værdsættes. Kortere arbejdstid og færre timer med eleverne er målet udover højere løn. Gymnasieleverne og deres lærere kan bare dele aviser ud i fritiden og sende pengene til de, de vil støtte.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden