Presset SF blæser til ny kulturkamp

Julemanden stammer fra Tyrkiet, og H.C. Andersens forfatterskab ville ikke være det samme uden hans mange udlandsrejser. Et presset SF tager nu hul på en ny værdikamp om oprindelsen af dansk kultur.

SFs Özlem Cekic foreslår, at man udarbejder et såkaldt inspirationskatalog, som skal udbrede viden om, hvordan den danske kultur har taget form med inspiration fra udlandet. Arkivfoto: Linda Kastrup

Danskerne har behov for en bedre forståelse af, hvordan fremmede lande gennem tiderne har haft indflydelse på dansk kultur.

Sådan lyder det nu fra SFs nye kulturordfører, Özlem Cekic, som fra dag ét tager hul på en ny venstreorienteret kulturkamp.Helt konkret mener Cekic, at man bør udarbejde et »inspirationskatalog«, som belyser, hvor vores traditioner oprindeligt stammer fra og hvilke fremmede kulturer, der har inspireret dansk kultur gennem tiderne.

»Jeg har aldrig været tilhænger af en kulturkanon. Jeg vil hellere have et katalog over, hvor mange elementer fra andre lande der har påvirket dansk kultur igennem tiden. Jeg tænker, at vi dermed kan blive bedre til at snakke om alle de begivenheder, som er sket uden for Danmark, og som har inspireret os,« siger Özlem Cekic.

Hun peger blandt andet på, at H.C. Andersens forfatterskab formentlig ikke ville have været det samme uden hans 30 udlandsrejser. Ifølge en opgørelse fra Odense Bys Museer gik Andersens rejser primært til central- og sydeuropæiske lande, men også lande som Tyrkiet og Marokko fik besøg af den danske forfatter. Også julemandens oprindelse bør danskerne kende til, mener SFs kulturordfører.

Læs mere: Hver tredje dansker: Vi er for tolerante over for herboende muslimer

Læs mere: Værdikamp og respekt

»Nogle mener jo, at julemanden oprindeligt kommer fra Istanbul, Konstantinopel. Det er bare for at sige, at vi ikke er nok i os selv,« siger Özlem Cekic og fortsætter:

»Danmark er ikke bare et lille land, der har nok i sin egen andedam. Vi er påvirket af, hvordan kulturen har udviklet sig i Europa. Vi er også påvirket af, hvordan kulturen har udviklet sig i Mellemøsten,« siger hun.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, hilser initiativet velkommen, som han kalder »berigende«.

»Vi er en nation, der er bygget op af sejlads fra hele verden. Det vil være meget fint, hvis Özlem Cekic tager initiativ til et inspirationskatalog. Det kan man få god forstand og god viden af,« siger Mogens Jensen, der dog understreger, at det ikke initiativ som regeringen skal stå for.

»Selvom jeg mener, det er en god ting, at man bliver mindet om det, så har vi allerede mange lærebøger om det samme, der bliver brugt i undervisningen i Danmark,« siger han og tilføjer:

»Alt for længe har Dansk Folkeparti forurenet danskheden. Dansk Folkeparti forsøger en anden form for danskhed, som for mig er en falsk form for danskhed. En danskhed, hvor man ikke vil acceptere, at andre kulturer har gjort indtryk på dansk kultur«.

Har efterlyst skærpet værdikamp

Flere venstreorienterede debattører har, siden Thorning-regeringen kom til i 2011, efterlyst en tydeligere værdikamp som pendant til Anders Fogh Rasmussens opgør med »smagsdommere« og »konsekvensløsheden« inden for udlændinge- og retspolitikken i 00erne. Og spørger man de Radikales kulturordfører, har Özlem Cekic en pointe.

»Jeg mener, at det er en fin tankegang. Hun har jo fat i nogle vigtige ting, og hun har ret i, at dansk kultur opstår med inspiration udefra. De meget store danske kunstnere, som har været med til at definere dansk kultur, har jo hentet inspiration fra andre lande. Og det er vigtigt at have fokus på,« siger kulturordfører Marlene Borst Hansen, som dog er i tvivl om, hvorvidt det er statens opgave at udarbejde inspirationskataloget.

Kulturminister Marianne Jelved (R) kalder det for en »ekstremt omfattende« opgave at kortlægge dansk kulturs inspirationskilder og mener ikke, at Kulturministeriet skal involveres i et kulturkatalog.

Læs mere: På flugt fra den store værdikamp

Læs mere: Borgerlig værdikamp lever

»Jeg kan næsten ikke komme i tanker om nogen kunstner, som ikke er blevet inspireret af elementer fra andre lande. Det kan man sagtens skrive ned. Men man kan også komme til at forenkle eller forkorte det meget. De, der har lyst til at gøre det, skal gøre det. Men jeg påtager mig ikke den opgave,« siger Marianne Jelved.

I den borgerlige del af Folketinget er der mest hovedrysten tilovers for SFs kulturpolitiske offensiv.

»Jeg synes, det er skudt helt forbi skiven. Rødderne til den danske kulturhistorie er også Fregatten Jylland og Den Gamle By i Aarhus. Om julemanden er en idé, som er opstået i et fremmed land frem for i Danmark, er helt ærligt ikke en vigtig dansk kulturbærende idé,« siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

SFs nye kulturordfører vil generelt gøre op med »konservative« og »nationale« definitioner på danskhed og kalder Dansk Folkepartis opfattelse af dansk kultur for »udansk«. Det fik i går værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF) til at svare igen.

»Özlem Cekic burde i stedet rette skytset mod sin egen muslimske baggrund. Jeg siger ikke, at hun har det sådan, men det er jo en kendsgerning, at der i muslimske miljøer ikke er lighed mellem køn,« siger Pia Kjærsgaard.

En omtumlet periode

SFs værdipolitiske meldinger kommer efter en tid, hvor partiet er tumlet kraftigt tilbage i meningsmålingerne, og formand Annette Vilhelmsen er særdeles presset på grund af hendes særbehandling af Huset Zornigs projekt »Stemmer på Kanten«.

Læs mere: Cekic: Dansk kultur ikke kun flæskesteg og øl

Cekics kulturordførerskab er en del af en større ordførerrokade, hvor også Villy Søvndals afløser i Folketinget, Trine Pertou Mach, får en central rolle i folketingsgruppen som skatte-, miljø- og udviklingsordfører. Pertou Mach er fortaler for en millionærskat, mener, at monarkiet bør afskaffes, og at regeringen ikke bør indgå vigtige økonomiske aftaler med V og K. Hun står ved sine meldinger, men ville i går ikke uddybe sine udtalelser.

»Jeg gider ikke gå ind i en diskussion om konkrete emner nu. Jeg er rød og har holdninger. Det ved de fleste. Vi har brug for at markere os og få en klar profil. Den kamp tager jeg gerne op,« siger hun.

DEBAT: Hvad er dansk kultur i dine øjne? Kom med din mening på Berlingskes Facebook-side eller deltag i debatten nedenfor.

Kommentarer

Bidrag

Hvorfor er det vigtig at beskrive, at dansk kultur indeholder elementer fra udlandet? Det ved enhver. Tanken er vel, at vi så bliver gladere for det multikulturelle samfund og den muslimske indvandring. Men hvad har vi fået ud af den muslimske indvandring? Udover kriminalitet og træk på vores velfærdsydelser? Det siges tit, at mangfoldighed er en styrke for vores samfund. Hvori består den styrke mere konkret? Hvad har vi fået af de muslimske indvandrere?

Vi har også importeret masser af opfindelser fra udlandet, f.eks. flyvemaskiner, internet, computere, lægemidler, TV osv. osv. Kan nogen nævne 5 banebrydende opfindelser fra den muslimske verden indenfor de seneste 100 år? Øhh, bum bum, tjah.... Selvmordsbombere?

Danmark har meget at få fra udlandet. Men det gælder kun visse dele af udlandet. Den muslimske verden har intet at bidrage med.

Cekic og sandheden?

Det er ikke første gang at Cekic omgås bevidst og løsagtigt med sandheden. Hun ved nemlig godt, at da det Østromerske kejserrige eksisterede, fandtes der ikke en stat ved navn Tyrkiet. Og hvis hun ikke vidste det, burde hun have vidst det, inden hun farer i pressen med løsagtige påstande.

Mogens Jensens nytårsbrandert.

»Alt for længe har Dansk Folkeparti forurenet danskheden« udtaler Mogens Jensen fra Socialdemokraterne.
Mener Mogens Jensen med fuldt alvor, at Dansk Folkeparti er indvandret sydfra?

Åh Herre Jemini.

Så længe Mogens Jensen kommer med den slags idiotiske udtalelser, efter S har mistet så mange vælger til netop DF - så fortsætter flugten fra S.

For S er netop ikke stuerene - når de konstant hetzer DF og dermed sviner DFs vælgere til..

Dette røde/radikale sammenrend er landsskadelige

Hvad pokker kan man forvente af en skræppende tyrker (Cekic) som formentligt vil have indført sharia lov, her i Danmark, madammen er jo muslim. Det bedste fjolset kunne gøre det var, at flytte til Tyrkiet, der ville nok ikke være mange danskere, som ville savne skræpperen.

julemanden var græker

Jeg holder af Özlem Cekic.
Hun er sød og desuden et kønt indslag.
Men at postulere at julemanden kom fra Tyrkiet er en sandhed med modifikationer.
Dengang Nikolaus af Myra levede i Lilleasien i 300 tallet var området ærkegræsk og en del af Romerriget.
Efter delingen af Romerriget 375 blev Lilleasien til Østromerriget eller Det Byzantinske Rige.
I 1071 blev Østromerriget indvaderet østfra af indvandrende og krigeriske tyrkere der med tiden tog bid for bid af det Lilleasien der ellers havde været græsk siden Troja, Herodot og Paulus' tid.
Mange tusinde års græsk kultur forsvandt helt med Konstantinopels fald i 1453.

De allersidste grækere i Lilleasien blev etnisk udrenset ved "Det Armenske Folkemord" under 1. verdenskrig.
I starten af 1900 tallet før folkemordet var 25% af befolkningen i Lilleasien ellers stadig grækere.

Med Historien i baghovedet er det lidt svært at nikke genkendende til at Sankt Nikolaus skulle være tyrker.

Fin og rigtig beskrivelse af julemanden oprindelse

Men , men Øzlem Celic er hverken sød eller særlig køn, til gengæld er hun næsten notorisk løgner og nu er hun " kulturattache" for SF" uden at have det mest basale kendskab til til historie og den heri indeholdte kultur

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden