R kræver udvisning af kriminelle udlændinge til debat | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

R kræver udvisning af kriminelle udlændinge til debat

Der er behov for at se på reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge, mener Radikale. Men Socialdemokraterne vil ikke ændre det nuværende system.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre. Foto: Nils Meilvang

Udlændingepolitikken skaber nu for alvor splid i regeringssamarbejdet. I tirsdagens Berlingske afviser justitsminister Morten Bødskov (S) et radikalt forslag om at lempe reglerne for udviste udlændinge på tålt ophold, og nu strides partierne også om selve udvisningsreglerne.

Den radikale udlændingeordfører, Zenia Stampe, efterlyser en omfattende revision af de nuværende regler for udvisning af kriminelle udlændinge.

- Når man taler tålt ophold, taler man automatisk udvisningsdomme. En del af problemet er, at man giver domme, som ikke kan eksekveres, og så bringer man folk i en uholdbar situation. Det er hverken i deres eller i Danmarks interesse, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Læs mere: Skal udlændinge på tålt ophold have bedre forhold?

Zenia Stampe erkender, at en revision af udvisningsreglerne p.t. ikke står højt på regeringens dagsorden.

- Men det er en gammel radikal holdning, som vi til enhver tid vil kæmpe for, siger hun.

- Jeg vil ikke lægge mig fast på en model, men man kan for eksempel se på, om vi overhovedet skal anvende udvisningsdomme. Man kan også overveje, om en udvisningsdom skal kunne forældes efter en årrække, hvis man ikke har kunnet udvise den dømte, siger den radikale ordfører.

S afviser kravet om revision af regler

Men hendes socialdemokratiske ordførerkollega, Jacob Bjerregaard, afviser kravet om en revision. Der er slet ikke behov for at diskutere udvisningsreglerne, mener han.

- Regeringens politik er at gøre det lettere for udlændinge at blive integreret i Danmark. Men forbryder man sig mod samfundets regler, slår vi hårdt ned. Når udlændinge begår grov kriminalitet, skal de udvises af Danmark. Sådan er det, siger han.

Jacob Bjerregaard vil ikke udtale sig om, hvorvidt den radikale udmelding er et problem for regeringssamarbejdet.

- Jeg kender ikke baggrunden for den radikale ordføreres udtalelser. Jeg henholder mig til regeringsgrundlaget, hvor der ikke står noget om at ændre lovgivningen på området, siger han.

Der findes i dag en række bestemmelser i udlændingeloven, som afgør, hvornår udlændinge kan sendes ud af Danmark i forbindelse med en dom. Det gælder blandt andet længere fængselsdomme, gentagne domme samt domme for narkokriminalitet.

41 personer lever i dag på tålt ophold i Danmark. I de fleste tilfælde skyldes det, at de har fået en udvisningsdom, men at de ikke kan sendes til deres hjemland på grund af risiko for dødsstraf, tortur eller andre former for umenneskelig behandling.

Tophistorier Gå til forsiden