Radikale afviser rødglødende SU-historie | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Radikale afviser rødglødende SU-historie

Politiken er for hurtigt ude med historien om, at regeringen vil afskaffe det sjette SU-år, mener de Radikales uddannelsesordfører. Hun afviser dog ikke, at det sjette SU-år står for skud.

Christian Nørgaard Larsen, Berlingske Nyhedsbureau

Det er ganske enkelt ikke korrekt, at regeringen er på vej til at afskaffe det sjette SU-år, som Politiken fredag skriver baseret på oplysninger fra centrale kilder blandt både folketingspolitikere og embedsmænd.

Det fastslår de Radikales uddannelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, der afviser historien, fordi regeringen endnu ikke har fremlagt eller vedtaget et oplæg til en SU-reform. I en skriftlig besked afviser hun dog ikke, at det sjette SU-år er i farezonen.

- Politiken bringer i dag en analyse, der hævder, at regeringen er på vej til at afskaffe det sjette SU-år. Men da regeringen ikke har fremlagt eller vedtaget et oplæg til SU-reform, er Politikens historie i dag ikke korrekt, forklarer R-politikeren, som uddyber:

- Regeringen vil fremlægge en reform, der forbedrer statens budget med to milliarder kroner i 2020 ved at studerende afslutter deres kompetencegivende uddannelse tidligere end i dag og dermed tidligere går fra at være SU-modtagere til at være skatteydere. Reformen vil bygge på et mix af studieforbedrende tiltag og omlægninger af SUen. Der findes adskillige mulige tiltag, men regeringen har altså endnu ikke truffet beslutning om nogen frem for andre, tilføjer Sofie Carsten Nielsen.

Læs mere: Venstre: SU-nedskæring er vores politik

Hos Enhedslisten kalder man det direkte »idiotisk«, hvis det sjette SU-år fjernes, og partiet hæfter sig, at det »ikke står øverst på ønskelisten« hos Sofie Carsten Nielsen.

- Det er ren idioti. Det burde slet ikke stå på regeringens ønskeliste, selv om det ikke er øverst, universitetsordfører Pernille Skipper (Ø).

- Hvis regeringen rent faktisk forestiller sig, at de kan få flere studerende hurtigere igennem ved at afskaffe det sjette års SU, har de simpelthen ikke fattet en meter. Det vil tværtimod ramme socialt skævt og betyde, at de studerende, der i forvejen er forsinkede, vil skulle bruge endnu mere tid, fordi de er nødsaget til at arbejde endnu mere, siger Skipper.

Læs mere: Rektor: SU skal belønne studerende med fremdrift

Formanden for Rektorkollegiet, Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, vil ikke kommentere det konkrete tiltag, men til Berlingske Nyhedsbureau siger han, at der er brug for at give de studerende et incitament til at gøre deres uddannelse færdig på normeret tid.

- Vi har ikke en holdning til, om SU-niveauet skal op eller ned. Men det er god idé, at man anvender SUen som motivation. I dag har universiteterne et økonomisk incitament til at føre de studerende hurtigere gennem studiet, men der er ikke noget personligt incitament for de studerende, siger Jens Oddershede.

Tophistorier Gå til forsiden