Radikale er åbne over for ID-numre på betjentes uniformer | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Radikale er åbne over for ID-numre på betjentes uniformer

Mens de Radikale er klar til at se på, hvorvidt politiet skal have ID-numre på uniformerne, så borgerne kan identificere enkelte betjente, vil Socialdemokraterne hverken sige ja eller nej til det konkrete forslag.

Signe Damgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Bax Lindhardt

Løber en dansker ind i problemer med at identificere en politibetjent, fordi han ikke har villet oplyse sit navn, fungerer systemet ikke godt nok. Det mener de Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen (R), og erklærer sig klar til at se på forslaget om at ID-nummerere betjentenes uniformer, så de kan identificeres. Et forslag, som både SF og Enhedslisten af flere omgange har bragt op.

I onsdagens Berlingske viser en Gallup-måling, at 3,7 procent af de 1.134 adspurgte danskere svarer, at de har bedt om betjentes navne. Og knap tre ud af ti heraf er blevet nægtet identitetsoplysningerne.

Læs mere: »Betjenten oplyste ikke sit navn, men bad mig om at skride«

Jeppe Mikkelsen peger på, at det er små tal, men alligevel mener han, at de er alarmerende.

»Uanset hvor mange det drejer sig om, så er én dansker én for mange. Der kan være enkelte tilfælde, hvor betjente ikke oplyser navne af særlige årsager, men langt de fleste gange har de pligt til det. Så det er for ringe, når det ikke sker. Det er en del af borgernes retssikkerhed, at de kan identificere de betjente, der har været med til at betjene dem på den ene eller den anden måde,« siger den radikale retsordfører.

»Der har været gode erfaringer med i andre lande, blandt andet i Norge, som vi normalt sammenligner os med, at have id-numre på betjentenes uniformer. Derfor er vi åbne over for det fra radikal side. Men numre bør ikke ændre på, at politifolk skal oplyse deres navn også. Så her ligger et problem, set med mine øjne, uagtet, at man forsøger at løse det med numre eller ej,« slår han fast.

Læs mere: Politifolk nægter at oplyse navn og tjenestested

Oven på Berlingskes historie har retsordfører Karina Lorentzen (SF) igen slået på tromme for id-numrene til politiet. Men helt så klar en holdning til forslaget har Socialdemokraterne ikke. Partiets retsordfører, Trine Bramsen (S), vil hverken sige ja eller nej til nummerering.

»Vi er åbne over for at diskutere, om man kan finde en løsning, så man ikke havner i den her situation. Det er selvfølgelig ikke holdbart, at nogle mennesker føler, at de er udsat for overgreb, og at man ikke kan finde frem til, hvem der i værste fald har brudt loven. Omvendt er det afgørende for Socialdemokraterne, at hvis vi skal finde en model, skal vores rigtig dygtige politifolks sikkerhed være sikret i deres arbejde,« siger hun og tilføjer:

»De udfører hver dag et vigtigt, men også til tider farligt arbejde, hvor nogle folk vil dem ondt. Derfor har de også brug for beskyttelse.«

Læs mere: SF vil have ID-numre på betjente

Tophistorier Gå til forsiden