Regeringen vælger flest mænd til sine udvalg | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Regeringen vælger flest mænd til sine udvalg

Ud af 38 nye udvalg og kommissioner, som regeringen har nedsat i sin tid ved magten, er formanden i godt 80 procent af tilfældene en mand, viser opgørelse fra Cepos.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau

Den liberale tænketank Cepos ryster på hovedet af regeringen og Enhedslisten, der fredag har vedtaget en model, som skal sikre flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

Blandt andet forpligtes de 1.100 største virksomheder og alle statslige virksomheder og institutioner til at sætte mål for, hvor mange kvinder de vil have i bestyrelsen. Samtidig skal de udarbejde politikker for, hvordan man kan få flere kvinder i ledelsen generelt.

Men regeringen har selv svigtet kvinderne, lyder det fra Cepos, der har lavet en opgørelse over, hvor mange kvinder, der sidder i de råd, nævn, udvalg og kommissioner, som regeringen selv har nedsat, siden den kom til magten sidste år.

- I de 38 helt nye udvalg, kommissioner med videre, som regeringen har nedsat, siden den kom til magten, er formanden i 81 procent tilfælde en mand. Kun syv kvinder kan smykke sig med formandstitlen. Når det kommer til de menige medlemmer, er der udpeget cirka 247 mænd mod cirka 155 kvinder, forklarer Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent i Cepos, i en pressemeddelelse.

Ifølge Kinnunen viser Cepos’ analyser, at forskellen på mænd og kvinder i danske bestyrelser snarere skyldes et spørgsmål om udbud og efterspørgsel end manglende vilje til at ansætte kvinder.

- I bund og grund er det sund fornuft, at man fra statens side ikke går på kompromis med kvalifikationerne, men derimod går efter de bedst egnede uanset køn. Men det springer alligevel i øjnene, når den regering, som for kort tid siden ville tvinge kvinder ind i bestyrelseslokalerne, ikke engang formår at få kvinder ind på 20 procent af formandsposterne. Det tyder på, at viljen til at udpege kvinderne er til stede, men at det er svært at omsætte de gode intentioner, siger Henriette Kinnunen, der peger på, at der er for få kvinder med den rette uddannelse og erfaring i »fødekæden til bestyrelseslokalerne«, og at det er den største årsag til, at der findes færre kvinder end mænd i erhvervslivets top i dag.

Tophistorier Gå til forsiden