Regeringen vil afskaffe matchgrupper | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Regeringen vil afskaffe matchgrupper

Det nuværende system fastholder især de svageste kontanthjælpsmodtagere i passitivitet, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

I udspillet til den kontanthjælpsreform, som regeringen snart vil præsentere, skal de såkaldte matchgrupper afskaffes. Det fortæller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Politiken onsdag.

Ifølge beskæftigelsesministeren bliver især de svageste kontanthjælpsmodtagere fastholdt i passivitet med det nuværende system, hvilket forringer deres chancer for at blive fri af ydelsen. I stedet skal alle kontanthjælpsmodtagere omfattes af en »aktiv indsats«, hvor der vil blive stillet flere krav - særligt til de allersvageste i matchgruppe 3.

»Nogle af kontanthjælpsmodtagerne kan gå i arbejde eller uddannelse, og så er der en gruppe, der har brug for yderligere hjælp, inden de når så langt. Men målet med kontanthjælpsreformen er arbejde for alle,« siger Mette Frederiksen til Politiken og fortsætter:

»I mine øjne er det her det første skridt i opgøret med en passivkultur i kontanthjælpssystemet. Vi skal ikke længere passivt betragte andre mennesker, men i stedet give dem en aktiv indsats.«

Læs mere: CEPOS foreslår »indslusningsløn« til folk på kontanthjælp

Rådet for Socialt Udsatte støtter forslaget om individuelt tilrettelagte forløb, men formand Jann Sjursen er dog bange for, at pengene ikke følger med.

»Det løser intet problem at fjerne matchgruppesystemet. Problemet er mangel på ressourcer til at have tid til den enkelte borger og tilrettelægge forløb, der kan rehabilitere de mest udsatte. Jeg frygter, at reformen bliver en spareøvelse, og at det her er en fernis, regeringen ikke har pengene til at vedligeholde,« siger han.

Ifølge arbejdsmarkedsøkonom i tænketanken Kraka Andreas Højbjerre giver det god mening at fjerne matchgrupperne, men prisen kan blive høj, advarer han.

»Der skal sættes rigtig mange penge af, hvis man vil lave en tværfaglig indsats, tilbyde psykologhjælp og andre kostbare tiltag - særlig vil en indsats for de tungeste i kontanthjælpssystemet blive dyrt,« siger han til Politiken.

Læs mere: V afviser simple job til folk på kontanthjælp

Tophistorier Gå til forsiden

 
Nyheder |

Elbæk: »USAs Demokrater vil lære af Alternativet«