Regeringen vil oprette 200 nye fængselspladser | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Regeringen vil oprette 200 nye fængselspladser

Regeringens udspil til en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen er netop blevet offentliggjort.

Foto: Torkil Adsersen

200 nye fængselspladser skal være en af løsningerne på de overfyldte danske fængsler. Antallet fremgår af regeringens udspil for en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen 2013-2016, som netop er blevet offentliggjort.

I dagens Berlingske forklarede justitsminister Morten Bødskov (S), at der skal bygges et større antal fængselspladser. Et præcist antal ville han endnu ikke give, men behovet begrundede ministeren således:

- Med de udfordringer, som Kriminalforsorgen står over for, kommer vi ikke uden om at bygge pladser. Vi er nødt til at komme væk fra en tilstand med huller i kassen og overbelægning, for det betyder spændinger, uro og mangelfulde muligheder for at sikre, at folk kommer ud som kriminelle. Og dermed færre ofre.

Læs mere: Fodlænker og samfundstjeneste skal aflaste fængslerne

De nye pladser skal etableres som murstensbygninger i tilknytning til etablerede fængsler. Nye fængsler tager ifølge justitsministeren for lang tid at bygge i forhold til Kriminalforsorgens aktuelle problemer.

En ministeriel prognose viste i lørdagens Berlingske, at fængslerne vil mangle 320 pladser i 2013. Og at tallet vil stige til 460 i 2016.

I det dugfriske udspil lægger regeringen samtidig op til at øge brugen af alternative straffe, især samfundstjeneste og fodlænke. Samtidig skal udvalgte grupper sluses ud af fængslerne tidligere.

Læs mere: Fængsler mangler over 300 pladser

Sikkerheden i de danske fængslerne halter. I Vestre Fængsel i København kastes der eksempelvis dagligt genstande ind over murene, som ikke er tilladte i fængslet. Indsmugling af narkotika og mobiltelefoner i fængslerne generelt skal standses ved hjælp af flere narkohunde og scannere. Det imødekommer det klare krav til øget sikkerhed, som Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti fremsatte i deres udspil, da forhandlingerne om flerårsaftalen blev indledt mandag.

Regeringen vil samtidig oprette 48 pladser til særligt hårde indsatte. De skal sidde i Statsfængslet i Østjylland. Og så lægger regeringen op til at flere udlændinge i danske fængsler skal afsone deres straffe i hjemlandet. Det er ligeledes et krav fra VKO.

Derudover vil regeringen styrke den forebyggende og resocialiserende indsats.

Kriminalforsorgen havde sidste år gennemsnitligt 4.134 fængselspladser. De var fordelt på 1.371 åbne pladser, 943 lukkede pladser og 1.820 arrestpladser.

Tophistorier Gå til forsiden