Rohde kommer Messerschmidt til undsætning | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Rohde kommer Messerschmidt til undsætning

Morten Messerschmidt bliver kun beskyldt for ekstremisme, fordi han er Morten Messerschmidt, lyder det fra Venstres Jens Rohde.

Morten Messerschmidt (DF) kalder østrigsk kritik af sit sprogbrug for absurd og får nu opbakning fra Venstres Jens Rohde. Foto: peter helles eriksen

Det er helt urimeligt at beskylde Morten Messerschmidt for højreekstremisme, fordi han i en tale i Østrig har omtalt borgere i det tidligere DDR som "mitteldeutsche" - altså midttyskere. Det er tværtimod et udtryk for forudindtagethed over for Dansk Folkepartis europaparlamentariker, mener kollegaen fra Venstre, Jens Rohde.

- Det kan alene være ond vilje overfor Morten Messerschmidt. Jeg er på ingen måde enig med Morten Messerschmidts synspunkter om EU og mange andre ting, men det er ikke rimeligt at læse det ind i en højreekstremistisk kontekst, når Morten Messerschmidt bruger betegnelsen "Mitteldeutschland" og nævner tre byer, hvoraf de to ligger i delstaten Sachsen. For den offcielle tyske betegnelse for staterne Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen er Mitteldeutschland. Derfor er der intet forkert i det, Morten Messerschmidt har sagt. Ikke om det i hvert fald, siger Jens Rohde.

Kritikken opstod, da Morten Messerschmidt søndag på et politisk møde omtalte de protesterende DDR-borgere fra oprøret i 1989 som midttyskere.

- Kun højreekstreme og revanchister taler om Østtyskland som Midttyskland, sagde Andreas Peham fra det østrigske dokumentationscenter DÖW til nyhedsbureauet APA.

Også Andreas Beelmann, der er professor og forsker i højreekstremisme ved Friedrich-Schiller Universitetet in Jena, betragter ordvalget som problematisk.

- Som han betoner det, er midttyskerne dem fra det tidligere DDR og østtyskerne er så dem fra områder, der nu ligger i Polen. Det er naturligvis en udtalelse, man kan kalde historierevisionistisk eller nationalistisk, siger Andreas Beelmann.

Morten Messerschmidt har kategorisk afvist kritikken som latterlig og både han og hans taleskriver henviser til, at tre delstater officielt tilsammen kaldes "Mitteldeutschland". Det tidligere Østtyskland bestod desuden af to andre delstater plus Østberlin.

Tophistorier Gå til forsiden