Rohde som spidskandidat ligner en illusion | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Rohde som spidskandidat ligner en illusion

En Venstre-politiker kan ikke både stille op i en lokal kreds og være spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, slår partiets hovedbestyrelse fast fredag aften.

Peter Burhøj og Christian Nørgaard Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
Jens Rohde Foto: Jens Nørgaard Larsen

Venstres hovedbestyrelse slår fredag aften fast, at man som hidtil ikke kan stille op i en lokal kreds og være spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, oplyser partisekretær Claus Søgaard-Richter til Berlingske Nyhedsbureau.

Dermed står det klart, at Jens Rohde (V) ikke kan stille op som partiets spidskandidat, da han har sagt ja til at blive nordjydernes kandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014.

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad Jens Rohde vælger at gøre, men det betyder, at man ikke kan stille op i en lokal kreds og være spidskandidat. Det er enten eller. Hovedbestyrelsen besluttede her til aften, at vi skal have 14 kandidater, der stiller op i de lokale kredse, og én spidskandidat, siger Claus Søgaard-Richter og tilføjer:

- Det er jo en åben proces. De har frem til 5. august til at melde deres kandidatur. Det er to måneder før landsmødet, tilføjer han.

Den traditionelle kåring af spidskandidaten på Venstres landsmøde blev aflyst i november på grund af en kronik, som Rohde havde skrevet i Berlingske.

Rohde stod til at blive valgt som spidskandidat, men Venstres partiledelse besluttede at udskyde valget, efter det på landsmødet kom frem, at han havde skrevet en kronik til Berlingske, hvor han imod partiets linje præsenterede en lidt for EU-venlig vej med tanker om traktatændringer og en fælles EU-hær.

Efter landsmødet stod det klart, at Rohde langt fra var sikker på at blive EU-spidskandidat. Flere af Venstres folketingsmedlemmer lagde ikke skjul på, at de gerne så Rohde strippet for vigtige tillidsposter. Samtidig mødte Rohde ingen opbakning fra sine to Venstre-kolleger i Bruxelles, Anne E. Jensen og Morten Løkkegaard. Førstnævnte pegede sågar pludselig på partikollegaen Løkkegaard.

Selvom Rohde ikke bliver Venstres spidskandidat, står han stadig til en plads i Bruxelles. Lige før jul gav formanden for Europaudvalget i Venstre i Region Nordjylland, Hans Jørgen Dalum, Rohde et tilbud om at blive nordjydernes kandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014, og det sagde Rohde ja til.

Tophistorier Gå til forsiden