S-borgmestre øger presset på Thorning om dagpenge

Presset på regeringen stiger. En række S-borgmestre kræver, at det bliver nemmere at genoptjene retten til dagpenge. De får opbakning af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Forbedring af dagpengesystemet er et af de varmeste emner på S-kongressen. Nu lægger en række S-borgmestre pres på Helle Thorning-Schmidt (S) for, at det skal blive nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

En række Socialdemokratiske borgmestre stiller sig nu op i koret, som på Socialdemokraternes kongres i Aalborg denne weekend har talt stadigt højere for, at der skal gøres mere for de tusindevis af dagpengemodtagere, som risikerer at ryge ud af dagpengesystemet ved årsskiftet på grund af halveringen af dagpengeperioden.

Borgmester på Bornholm Winnie Grosbøll (S) mener, at regeringen bør gøre det nemmere at komme tilbage på dagpenge igen, hvis man er faldet ud af systemet, og dermed er overladt til at leve af den lavere kontanthjælp eller opsparede midler.

»Som minimum skal vi ind og kigge på genoptjeningsperioden. Nu er jeg jo også borgmester på en ø, hvor det kommer til at få voldsomme konsekvenser, hvis man ikke gør noget. Vores arbejdsstyrke er jo beskæftiget i turistsektoren, og det giver kun til tre måneders fuld tid om året, og de vil få det svært, hvis genoptjeningsperioden ikke sættes ned. Det er et kæmpe problem for os,« siger hun.

Læs mere: Thorning svarer igen på massiv dagpengekritik

Nyborgs borgmester Erik Christensen (S) vil ikke pege på konkrete initiativer, men han fastholder, at dagpengereglerne skal ændres.

»Vi kan ikke bare lade stå til,« siger han.

Borgmestrene får støtte fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der i sin tale på Socialdemokraternes kongres i Aalborg henvendte sig direkte til den radikale formand, Margrethe Vestager, mens han argumenterede for, at det er muligt at bevare den økonomiske ansvarlighed, selv om man gør det nemmere at få ret til dagpenge.

Læs mere: Nyrup presser regeringen på dagpengene

»Jeg siger bare lidt stilfærdigt: kære Margrethe, kunne du ikke godt lige tænke over det. Jeg mener, 70 millioner kroner - det er da til at overse,« lød det fra Poul Nyrup Rasmussen, hvilket de omkring 800 socialdemokrater i salen kvitterede med stående applaus.

Den socialdemokratiske ledelse tordnede før valget imod VK-regeringens halvering af dagpengeperioden, som blev stemt igennem med radikale stemmer, men ledelsen er ikke klar til at ændre dagpengereglerne, så færre personer ryger ud af dagpengesystemet, eller det bliver nemmere at komme ind igen. Finansminister Bjarne Corydon (S) henviser blandt andet til, at der ikke er penge, og at de partier, som i 2010 halverede perioden til to år, stadig har flertal efter valget.

»Det kan vi ikke, fordi der er nogle økonomiske begrænsninger, men der er altså også et regeringsgrundlag, som vi arbejder ud fra, og det gør vi snorlige,« siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Læs mere: Corydon: Alt jeg gik op i blev købt for dagpenge

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune og tidligere mangeårig arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne på Christiansborg fastholder alligevel, at en S-ledet regering bør gøre det nemmere at komme ind i dagpengesystemet igen.

»Man skal have arbejdet et fuldt år, før man kan komme ind i dagpengesystemet igen, og det gør, at selv med deltidsarbejde og småjobs er det nærmest umuligt for en, der ryger ud af dagpengesystemet at komme ind igen. Man spærrer nærmest folks adgang til at komme tilbage, og det er den største udfordring,« siger han.

På S-kongressen er en forbedring af dagpengesystemet et af de varmeste emner. Fra talerstolen har flere menige partimedlemmer talt for, at der skal gøres noget, og LO-fagbevægelsen er dukket op med de øverste chefer for at forlange handling. Blandt andet gik LO-formand Harald Børsting allerede fredag på talerstolen med krav om, at regeringen lemper genoptjeningskravet.

Opgør med baglandet

På kongressen kan uenighederne på dagpengeområdet mellem S-toppen og det socialdemokratiske bagland nå sin foreløbige kulmination i dag, hvor den Socialdemokratiske ledelse har sendt et såkaldt visionspapir til afstemning. Visionspapiret indeholder Socialdemokraternes målsætninger for Danmark helt frem til 2032, men ifølge flere lokalafdelinger er papiret ikke konkret nok på dagpengeområdet.

Læs mere: Mette Frederiksen: Arbejdspladser vigtigere end dagpengeperiode

Derfor har de sendt ændringsforslag. Bo Ploug Thomassen (S), kredsformand i Korsløkke, har på vegne af sin lokalafdeling sendt et ændringsforslag om at ændre den socialdemokratiske politik, så partiet skal arbejde for, at dagpengeperioden minimum bliver fordoblet. S-ledelsen har indstillet til de delegerede, at forslaget forkastes.

»Men de slipper ikke for at tale om det. Som tingene er lige i øjeblikket, er vi ikke tilfredse, og vi vil have dagpengereglerne ændret,« siger Bo Ploug Thomassen.

Kommentarer

Dagpenge, se de ande EU lande? måske en ide

jeg ville bare fortælle Jer alle, at måske skulle S politikerene se hvordan det foregår f.eks i Holland, der får man dagpenge afhængig af hvor mange mdr man har være i arbejde, således er det nemmere at optjene dagpenge, og det kan betale sig at tage et vikariat på f.eks 6 mdr. så jeg ville ønske at vores politikere måske kunne indse at vi har brug for et helt andet system end det vi har, da de fleste vikariater er på 6-10 mdr, stort set ingen på 12 mdr, altså kan man ikke optjene retten til igen at komme på dagpenge...

Solidariteten er gået fallit! - er rød politik værdiløs

Når regeringen tager ansvar for beskæftigelsen, gælder det
også ansvaret for dem uden beskæftigelse, men ansvaret blev
et politisk bondefangeri om penge og 70 mill. Børsting har
sat hælene i jorden og forholder sig konservativt til ansvaret omkring jobskabelsen.

Løkke kan roligt blive liggende i hængekøjen og sætte stemmer ind på kontoen! -de røde er ude på en ørkenvandring.

Der er andre presserende ting!

Et af problemerne ved at folk falder ud af deres dagpengeret er at de dermed også falder ud af de støtteordninger der til at komme tilbage i beskæftigelse. Bistandsklienter kan komme i langvarige virksomhedspraktikker, opkvalificeringsfoløb og der gives langvarige løntilskud til dem. En person der er røget ud af arbejdsmarkedet grundet nedskæringer, sygdom, stress.. og har gået ledig i 24 måneder kan ikke få tilskud, medens den samme person med 12 måneders ledighed står meget stærkere fra det offentliges side.

Samtidig diskrimineres folk i udtalt grad på baggrund af deres boligform og deres ægteskabelige forhold.

Muligheden for ansættelse med eksempelvis løntilskud, diverse kurser mv. forsvinder. Når kommunerne ikke længere skal betale til den ledige er det heller ikke interessant at betale for at den ledige kommer i job.

Boligforhold - hvis du bor i en ejerbolig med negativ egenkapital og en boligudgift på 5000kr/md kan du ikke få bistandshjælp, men hvis du bor i en lejlighed til 7000kr/md betaler kommunen gladeligt. Det er en dybt urimelig forskel

Ægteskablige forhold - ægtefællerne skal betale for hinanden, men skattemæssigt er man ikke fælles. Hvis man som i USA beskattede familiens indtægt istedet for personens indtægt så var det meget lettere for familien at tage sig af sig selv. Som det er idag er skatten på to personer der tjener 250000 hver meget lavere end på to gifte hvor den ene tjener 0 og den anden 500000.

Men hvor skal flere milde dagpenge komme fra?

Socialdemokratiske borgmestre og deres kommunalpolitikere er ved at falde ned af stolene af skræk for at miste deres overfede og overhøje lønninger. Til det kan blot siges ”I er nogle skvatnavler”, som har sovet i timen og holdt på den forkerte hest. I har ikke, i tide, sørget for at alle Roberterne, Carinaerne og Eva’erne blev fjernet fra kommunal kontanthjælp og nu beklager og stønner i. I har medvirket til at gøre DK til en asocialt vælfærdssamfund.
Skal man låne flere penge i udlandet, skal man trykke flere penge i Nationalbanken eller skal verdens højeste skattetryk have yderligere et nyk?
Som sædvanligt, ved ethvert valg og denne gang til kommunalvalg, så ønsker de socialdemokratiske borgmestre og andre kommunalpolitikere at der deles milde gaver ud til deres proselytter. Det er symptomatisk at ingen siger noget om, hvor pengene skal komme fra. Måske flere skatter og afgifter, som er med til at øge arbejdsløsheden yderligere.
I kunne starte med at reducere antallet af lokalpolitikere, som får løn. De frivillige i skolebestyrelser og foreninger er ikke lønnede. Jeg er sikke på at det samme kunne gøres for de mange kommunalråd.

Ja, pengene mangler; de er brugt på ekstra asylansøgere

Ja, Corydon har ret i at der ikke er penge til at sætte genoptjeningskravet ned til ni måneder igen, når dagpengemodtagere ellers ville falde ud af systemet.

De penge har De Radikale nemlig allerede sat sig på. Med en milliard ekstra som følge af lempelserne på udlændingeområdet ...

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden