S: Det er bluff, Venstre | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

S: Det er bluff, Venstre

De afgifter, som Venstre mener, man bør fjerne i den kommende pakke til erhvervslivet, har Venstre selv fundet på, siger Socialdemokraterne.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau

Regeringens varslede pakke til erhvervslivet har kastet Socialdemokraterne og Venstre ud i en åben kamp om en række afgifter.

Mens regeringen endnu ikke vil komme med konkrete bud på, hvilke initiativer, der skal til for at forbedre konkurrenceevnen og skabe arbejdspladser i det private erhvervsliv, peger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), på, at man bør sløjfe lastbilsafgiften og NOx-afgiften.

Men den anvisning giver Socialdemokraterne ikke meget for.

- Jeg synes, det er ren bluff fra Venstres side, at han nu prøver at fremstille det som om, at det er denne her regering, der har indført lastbilsafgiften. Det var Venstre selv, der opfandt den og vedtog den. Så det er deres afgift, siger Magnus Heunicke.

Læs mere: Thorning varsler jobpakke

Lastbilsafgiften blev vedtaget i 2009, og det forventede provenu fra afgiften er allerede brugt, selv om den endnu ikke er trådt i kraft.

NOx-afgiften blev indført i 2010, men forhøjet af den nuværende regering. Det ændrer dog ikke på Venstres andel i den afgift, mener Socialdemokraterne.

- De startede den. Det er rigtigt, at vi forhøjede den, men så kompenserede vi 100 procent i energiforliget for den forhøjelse. Han foreslår altså, at vi skal gå ind og rydde op efter hans egen regeringstid, siger Magnus Heunicke, der ikke vil svare på, om man fra regeringens side vil arbejde på at sløjfe netop disse afgifter i pakken til erhvervslivet.

- Vi kommer ikke i dag med den pakke. Vi ser det hele efter, og vi ser også de afgifter efter, som VK-regeringen indførte, siger Magnus Heunicke.

- Der blev lavet rigtig meget møg for den danske konkurrenceevne under den tidligere regering, og det her er nogle af de ting, som de åbenbart selv fortryder, men om vi tager det med er endnu for tidligt at sige. Vi vil målrette initiativerne efter hvad, der giver flest danske arbejdspladser, siger Magnus Heunicke.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) pegede på sit ugentlige pressemøde på, at det er nemt at finde afgifter, man gerne vil afskaffe, men at det er sværere at finde finansieringen.

Det mener Venstre dog ikke.

- Regeringen har selv skrevet i sin 2020-plan, at de forventer, at en reform af kontanthjælpen sammen med andre elementer kan give samlet set tre milliarder, så hvis man bare lever op til regeringens egen politik, er der finansiering til at lave erhvervsskattelettelser, siger Kristian Jensen.

Regeringen forventer at kunne fremlægge pakken til marts.

Tophistorier Gå til forsiden