S: Det skal være normalt at få børn som studerende

Socialdemokraterne og SF er enige om, at politikerne skal granske den lave fødselsrate grundigt.

Esther Margrethe Lynard, Berlingske Nyhedsbureau
Politikerne skal finde ud af, hvordan vi bedst sikrer, at der kommer flere børn,  mener forskere. Foto: Nikolai Linares

Når danskerne kun får 1,7 barn per familie, og det kræver en fødselsrate på 2,1 barn per familie til at opretholde befolkningens aktuelle størrelse, så er det på tide, at politikerne går sammen og finder ud af, hvordan man løser problemet.

Sådan lyder det fra en række forskere fra Rigshospitalet, og regeringspartierne S og SF er enige.

I onsdagens udgave af Politiken advarer forskere fra Rigshospitalet således mod danskernes tøven over for at få børn, og sundhedsordfører for Socialdemokraterne og formand i det Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, det er en problemstilling, der skal tages hånd om politisk.

»Det skal blive mere normalt og helt acceptabelt, at man prøver at få børn, mens man studerer,« siger hun.

Læs mere: Få testet din fertilitet

Det er også vigtigt, at man prøver at skabe en holdningsændring i samfundet. Ifølge Sophie Hæstorp Andersen må man sætte ind over for den gængse holdning tidligt.

»Vores seksualundervisning må ikke kun handle om, at man først skal have færdiggjort sin uddannelse og have gang i en god karriere, før man begynder at overveje at få børn,« siger hun.

Sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) synes, det er nogle gode og konstruktive løsningsforslag, Rigshospitalets forskere kommer med på det stigende problem. Hun vil tage forskernes opfordring om en arbejdsgruppe bestående af eksperter og fagfolk på området med videre.

»Man er nødt til at have en sammenhængende politik på det her område, for det er et problem. Hvis udviklingen fortsætter, vil det se meget mere alvorligt ud i fremtiden, end det gør nu,« siger hun.

Læs mere: Sædtørken er afblæst

Det tværpolitiske netværk har besluttet at holde en konference i løbet af foråret eller sommeren, hvor problemstillingen diskuteres, så man forhåbentlig nærmer sig en løsning på, hvordan man forebygger lav fertilitet i Danmark.

Deltag i debatten: Hvad skal der til for at der bliver født flere børn i Danmark?

Kommentarer

Det står endnu værre til i landkommuner, som Tønder

Med et fødselstal der er faldet fra over 600 til nu ca. 350 nyfødte står Tønder overfor en dramatisk udfordring indenfor en årrække.

Vore unge kvinder vælger typisk at læse videre i de store studiebyer.

Der er brug for økonomiske incitamenter som gratis børnepasning og belønninger til mødrene. Frankrig har med succes betrådt denne vej

make love not babies

fat det nu: Det er IKKE en katastrofe at vi reducerer antallet af mennesker på jorden, tværtimod så vil det på sigt løse alle problemer med forurening og mangel på naturens resourser

fat det dog

Vi taler ikke om jordens befolkning.
Det er Danmarks befolkning der bliver for lille til at forsørge dig, når du bliver gammel.

Selfølgelig/ der er jo ikke job

Børn Børn, og denne meget ansvarlige handling, hvor samfundet belønner med Folkepension efter det fyldte 72 år(undtaget folketingsmedlemmer 62 år), og hvem tør dette ansvar, nemlig at føde arbejdsdyr, og ikke som vi talte om før krisen ordet, livskvalitet, og jeg turde ikke.
*Tænk at blive bebrejdet fra sit barn , hvorfor skulle jeg fødes til kun at være politikernes skafferdyr, når mine bedsteforældre kunne gå på Efterløn ( selvfinanceret) som 60 årig, og nyde efterlivet , når jeg netop først skal slides op/ned til Folkepensionen kalder som 72 årig.
Aldrig i Livet, husk prævention . Finn Bjerrehave Vig

Modstridende udmeldinger...

Samtidig har vi en regering, der vil have de unge hurtigere igennem studierne og skære i SU'en... Hvordan hænger det sammen med barsel og børn under studierne?

Jeg tænker bare - hvem skal betale? Vi risikerer bare at en masse "unge mødre" erstatter SU'en med kontanthjælp eller dagpenge.

Som udgangspunkt er jeg enig i, at vi ofte venter for længe med at få børn - jeg taler af erfaring, da jeg er førstegangs mor i en alder af 35 år. Men det var aldrig et alternativ at få børn under studierne!

Hvornår begynder vi at lære af andre lande? Hvorfor skal studierne tage 5+ år med fjumreår og diverse? De fleste danske studerende er ganske enkelt for gamle før de rammer arbejdsmarkedet. Nuvel, så har de fået lidt mere praktisk erfaring og er blevet mere modne, men helt ærligt, så vil jeg hellere tillægge de kvaliteter til nybagte førstegangs forældre!

Jeg synes fokus bør være at få folk hurtigere på arbejdsmarkedet, og så der skabe en fleksibilitet som tillader familie etablering. Det kan godt være, at arbejdsgiverne "sparer" en barsel ved at ansætte en pige, der allerede har fået børn, men til gengæld har de en ansat, som alligevel godt kan smutte på barsel igen, vil have barns sygedag og have behov for en fleksibilitet i hverdagen, som ikke mange ansatte uden praktisk erfaring har plads til. Når først barnet er der, så forsvinder fleksibiliteten til at bevæge sig efter jobbet. Man bliver afhængig af sit netværk, og korte transport tider, og kan ikke yde den samme fleksibilitet som ens ligestillede kolleger kan - det ved arbejdsgiverne også godt.

Skab rammerne for et familie liv ved at tilbyde pasningsordninger, som ikke kræver 12 mdr på venteliste. Skab ligestilling hvad angår barsel - men lad mor og far selv bestemme hvordan månederne fordeles, således at arbejdsgivere ikke længere kan satse mere sikkert på mændene, og de enkelte par kan indrette sig som det nu passer dem bedst - hvem ved, måske vil far gerne tage størstedelen af barsel, mens mor er på arbejde, vigtigst er, at vi selv kan bestemme. Hvis først folk får fodfæste på arbejdsmarkedet undgår vi i højere grad at de havner udenfor arbejdsmarkedet i forbindelse med familie forøgelsen - og hårdt som det lyder, tyder meget jo også på at netop deres børn klarer sig bedre i skole, uddannelse mv uden at havne på offentlig forsørgelse.

Først skal der reel Ligestilling til.

En grundlæggende forudsætninger for bedre fødselstal Danmark er at rettigheder i forhold til forældreansvar for egne børn ved lov vedtages sådan at mor og far får de samme Lige Rettigheder.

I dag står en far stadigvæk usandsynligt dårligt når en mor vælger skilsmisse/opbrud fordi hun ønsker at have et barn for sig selv.

Hvert eneste år sker der mange opbrudte forhold hvor en mor ikke ønsker at indgå i samarbejde og frivillige aftaler med far om barnets fortsatte tarv. I disse mange sager hvor en mor udviser uvilje til samarbejde har fædre fortsat næsten ingen rettigheder. Fædre går derpå til myndigheder for hjælp men oplever kun at de helt store skurke er Statsforvaltning, Ankestyrelse og Domstole som nægter at tilkende fædre Lige Rettigheder og deleordninger med deres eget barn.

Fædre, mænd af samfundet, bryder på sådan en behandling sammen og føler sig i den grad ydmyget at det samfund de troede de havde rettigheder i, var en del af. Mænd der i deres egenskab af at være far, får af Statsforvaltning ofte tilkendt ydmygende samværsordning på kun 1-2 dage hver anden uge selv om de ønsker en delordning omkring deres barn.

Det er et uhyrligt overgreb der dermed fortsat praktiseres mod ikke kun fædre, men særligt de berørte børn der derved nemt mister nær tilknytning, familiebånd som kontakt til den ene forælder. Det er en skandale som mange borgere ikke er bekendt med forekommer. Det er overgreb som ikke burde forekomme i Danmark anno 2013.

Mænd vil helt naturligt være forbeholdne over for at få børn, flere børn, førend at man som far, med juridisk sikkerhed er tryg ved at når forældrevenen er intakt, uanset om det er mor eller far, så er der en lovgivning der i sit udgangspunkt tilkender Barnet reel Ligestilling i forhold til sine forældre.

Statsforvaltninger skal ophøre med at tilsvine gode fædres image til ved systematisk at få udført såkaldte børnesagkyndige psykologundersøgelser, der til trods for at begge forældre erklæres egnet, vælger at anbefale mor som bopælsforædler og primær omsorgsperson for barnet i mange år frem. Kvindelige psykologer og sagsbehandlere tilgodeser deres eget køn på bekostning af far såvel som barn.

Ofte spises fædre af med en 12/2 eller 13/1 samværsordning.

Det er en skændsel at disse formynderiske overgreb pågår i dagens Danmark. Mænd opbygger derved en naturlig foragt for myndigheder som de i embedet tilknyttede overgrebspersoner. Mænd der er bekendt med forhold eller selv har været udsat for overgreb vil fremadrettet fravælge at få børn som vil de frabede sig på nogen måde at skulle investere sit liv og uddannelse til gavn for Danmark.

Som samfund bør man overveje om en driftig forretningsmand eller fabrikant, der tilfældigvis også er blevet skilsmisse far, efter at være udsat for sådan overgreb fra myndighedens side, nogensinde fremadrettet, vil kunne arbejde for Danmark interesser, til gavn for Danmark.

Disse meget hyppige som voldsomme overgreb myndigheder gennem de sidste mange år har praktiseret over for tusinder af fædre der har søgt hjælp når ens barns mor ikke vil indgå en frivillig deleordning om det fælles barn, er bestemt ikke til gavn for fødselsraten i Danmark. Mænd er også mennesker. Fædre elsker deres børn helt på lige fod med en mors følelser over for barnet.

Klokken har for længst passeret 24.00. Det er på tide at politikerne vågner op, tager sig sammen, skaber Lige Rettigheder for alle landets børn. Det kan kun sikres ved at forældre, uanset køn, har det samme ståsted.
Kun ved at sikre børn de bedste betingelser, de bedst mulige kår, kan vi sikre at vort land kan bestå sig bedst muligt for et fremtidigt bedre Danmark.

Hel enig.

@Niels Peter Hansen 13. februar 2013, 13:22

Helt enig.

Men, det er jo ødelæggende for den feministiske verdensorden, hvis det går op for nogen at mænd ikke er ligestillet med kvinderne på en lang række områder - ikke kun omkring børn og samkvem.

Det er dårlig (privat) økonomi med børn under studie

Hvis man vil ændre på adfærden, bør man fra politisk hold se på økonomien i at få børn under studie. Og der er det langt mere attraktivt at få børn på enten dagpenge eller sågar kontanthjælp.

For på offentlig forsørgelse får man 12 mnd barsel. På SU er det 6 mnd - og man kan låne sig frem til 6 mnd ekstra. Og der til kommer den markant lavere takst på SUen ift. dagpenge.

Så pil ved de økonomiske incitamenter, hvis I vil ændre på noget som helst i adfærden.

Penge....

Ja, der er ingen vej uden om det. Det kan være svinedyrt at få og have børn, så hvis man vil have flere børn så må man se på flere ting omkring omkostningerne ved at have børn:
- Fertilitetbehandling. Man kunne gøre det efter israelsk forbillede hvor det enkelte par ikke kan blive fallit i forsøg på at få et barn. VK0 regeringens indgreb mod fertilitetsbehandling var nærmest en statsgaranti mod at studerende med dårlig fertilitet ville forsøge sig.
- Biler. Ja, ens liv bliver en del nemmere hvis man har en bil når man har børn, så det vælger de fleste børnefamilier. Desværre bliver biler progressivt dyrere jo flere pladser der er i den. Det skulle man måske også tage med i beregningen i stedet for kun at fokusere på mikrobiler.
- "Børnepengeloft". Denne "genistreg" har formentlig også sat en skræk i livet på forældre med mod på flere end to børn. At have et barn bliver ikke særligt meget billigere af at der er to eller flere søskende i forvejen. De borgerlige er så glade for "løfter". Et løfte om at det ikke ville blive dyrere at have børn ville måske være lidt mere produktivt end "skattestop" eller "afgiftsstop".

/Daniel (far til 4 - så det er sq ikke min skyld der mangler børn)

Og samtidig ...

... fører Sophie Hæstorp Andersen og Özlem Cekic et korstog mod for få kvinder i bestyrelserne, og det er for dårligt det skal hæmme kvinders karrieremuligheder, at det er dem der skal føde børnene.

Man kan jo ikke både forlange, at kvinderne skal føde i en ung alder og samtidig klandre samme kvinder og resten af samfundet for, at de så ikke fik en uddannelse og kan stige til tops i erhvervslivet som de "nye superstars".

Men, det er nok rigtig - lad os få en konference, lidt fodformet rundskreds diskussion og så et hurtigt-arbejdende udvalg, der kan komme med forslag engang om et par år.

Start ikke forfra!

Se hellere på Familie- og arbejdslivskommissionens rapport fra 2007! Skal der fødes flere børn, så må det ganske enkelt være mere attraktivt at være en familie med børn!

Skal det blive mere attraktivt at få børn, så skal vi have skabt fleksible og stabile rammer for familielivet:

1) Vi vil have tid til familielivet og samværet med vores børn: Kommissionen foreslog tre modeller for, hvordan man kan arbejde mere i nogle perioder af ens arbejdsliv, mens man i andre kan arbejde mindre og have tid til at være sammen med sine børn.

2) Dagtilbud skal være af god kvalitet!

3) Der skal være muligheder for at vælge sin version af et godt familieliv - Vi danskere drømmer faktisk om forskellige hverdagsliv, også når vi får børn. Den forskellighed kunne man godt tage mere alvorligt, når man diskuterer fremtidens familiepolitik!

Logik

hvad skal der til? en realisering af at feminismen er en ideologisk masse psykose på linje med: samtlige monotoistiske religioner, inkvisitionen, kommunismen, nazismen, mccarthyismen osv. osv.

Danmark er overbefolket

Danmark forbruger som nation flere ressourcer, end vi selv har til rådighed inden for vores begrænsede geografiske område. Dette er vel at mærke når der er taget højde for produktion til eksport samt for import. Med andre ord er Danmark overbefolket (forstået som for mange mennesker i forhold til vores livsstil). Hvis der skal fødes flere børn i Danmark, skal forbruget af ressourcer per indbygger derfor reduceres. Alt andet er dybt problematisk i en verden med stigende kamp om begrænsede ressourcer.

Hvad er det for et samfund vi lever i.

For få dage siden, nærmest udråbte visse politikere, at folk tænkte i at får børn, så de kunne blive forsørget, ja de var nærmest forargede. Jeg tænke, har disse politikere da ingen hjerne, de burde takke de kvinder for at de har flere børn, for det er jo dem der skal forsørge dem i fremtiden.
Nu er der så kommet en anden lyd på, kvinder føder ikke nok børn, ja de har oven i købet svært ved at få børn. Er dette ikke en grotest debat, ja - jeg græmmes.
Selvfølgelig skal kvinder have deres børn så tidligt som muligt, ja selv under uddannelse sig, de sørger for næste generation. Unge kvinder har også lettere ved at blive gravide det ligger i generne, det vil sige at det bliver billigere for samfundet i sidste ende

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden