S og R: Vi har taget hånd om PTSD-ramte flygtninge | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

S og R: Vi har taget hånd om PTSD-ramte flygtninge

En del af de flygtninge, som lider af posttraumatisk stresssyndrom har svært ved at lære dansk, viser rapport. Forsker opfordrer til lovændringer, men regeringen fastslår, at man har taget hånd om problematikken.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau

Professor og overlæge Morten Sodemann, der står bag en ny rapport fra Odense Universitetshospital (OUH), opfordrer til lovændringer for den gruppe flygtninge, der lider så voldsomt af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), at sprogkrav til opholdstilladelse og statsborgerskab er umulige at leve op til. Men regeringspartierne pointerer, at man netop har lavet om på reglerne.

»I forbindelse med kravene til at få statsborgerskab har regeringen sørget for, at man kan søge dispensation, hvis det er nødvendigt. Det tager vi stilling til i Indfødsretsudvalget, og her er cirkulæret blevet lavet om siden VK-regeringen, som jo direkte havde nedskrevet, at PTSD ikke i sig selv skulle give mulighed for dispensation til en danskprøve,« siger Marlene Borst Hansen (R), næstformand i Indfødsretsudvalget, og tilføjer:

»De nye dispensationsregler er først trådt i kraft i juli sidste år, og de efterfølgende sager er stadig under behandling. Så min forventning er, at man kan konkludere noget andet om nogle år, når det her har slået igennem.«

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), er enig:

»Jeg har fuld forståelse for, at de mennesker, der lider af PTSD, kan have alvorlige problemer, men der er jo sket store ændringer på området, siden den VK-regering. Derfor mener jeg, at man lige skal tage luft ind et øjeblik og afvente resultaterne af de regler, vi har lavet. Man har altid mulighed for at få dispensation i forbindelse med krav til statsborgerskab, hvis man kan få en lægeerklæring på, at man lider af PTSD og har problemer med indlæring,« siger S-ordføreren.

Den nye rapport beskriver, hvorfor flygtninge med PTSD har meget svært ved sprogkravene i forbindelse med opholdstilladelse, og overlæge og professor Morten Sodemann opfordrer politikerne til at gøre mere for at tilgodese den gruppe patienter, der har størst problemer med indlæring, da presset og kravene i forbindelse med at få ophold i Danmark er med til at forværre deres lidelse.

Men presset bør efter Lennart Damsbo-Andersen mening slet ikke være til stede efter regeringens nye regler om dispensation.

»Jeg er klar over, at det var til stede under den tidligere regering, og det er derfor, vi nu i langt højere grad anerkender PTSD som en alvorlig lidelse,« siger han.

Tophistorier Gå til forsiden