S og SF fastholder kritik af nulvækst

Ved nulvækst og skattelettelser kan der skabes 14.000 nye job, slår Finansministeriet fast. Men hverken Socialdemokraterne eller SF vil høre tale om nulvækst og fastholder, at det vil give ringere velfærd.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører i Socialistisk Folkeparti (SF). Foto: NIels Ahlmann Olesen

»Indrøm nu bare, at nulvækst giver ringere velfærd.«

Sådan lyder det fra SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), efter at Finansministeriet har beregnet, at nulvækst vil føre til færre job i det offentlige, men alt i alt vil give samfundet 14.000 nye, private job.

Hos Venstre derimod opfordrer man regeringen til at forholde sig til den samlede jobskabelse ved nulvækst. Men sådan kan det ikke stilles op, mener S og SF.

»Først og fremmest viser tallene fra Finansministeriet, at nulvækst vil ramme velfærden hårdt. 33.000 færre ansatte i det offentlige vil få store konsekvenser – både for de danskere, som vil blive mødt af en fyreseddel, og for de mange ældre og børnefamilier, som er afhængige af de velfærdsydelser, som hjemmehjælpere og pædagoger leverer,« siger Lisbeth Bech Poulsen og henviser til, at forskellen på nulvækst og regeringens vækst på 0,6 procent fra 2015 til 2020 lyder på cirka 33.000 nye, offentlige stillinger i perioden.

»Derfor ville det også være på sin plads, at Venstre nu erkender, at nulvækst koster velfærd. Og vi venter stadig på, at oppositionen fortæller danskerne, hvem der skal fyres, og hvem, der ikke længere kan modtage støtte fra det offentlige,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Ikke desto mindre fastslår Finansministeriet i et svar til Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen (LA), at selv om nulvækst fører til færre offentlige ansatte, så vil det blive mere end modsvaret af flere job i den private sektor. Samtidig vil man ved at sænke selskabsskatten få »flere investeringer, bedre kapitalapparat og dermed mere produktiv arbejdskraft«.

Såvel SF som Socialdemokraterne påpeger dog, at en velfungerende offentlig sektor er selve forudsætningen for at skabe vækst og job i det private.

»Det hjælper næppe landets ældre, at deres SOSU-assistenter fyres og omskoles til et job i det private. Ligesom det næppe er nogen trøst for den sygeplejerske, der mister sit arbejde i dag, at hun måske om 10, 15, 20 år kan få et andet privat job,« siger finansordfører Jesper Petersen (S).

Venstre er forundret over Petersens argument, som »ikke har hold i virkeligheden«. Ifølge finansordfører Peter Christensen (V) er det danske arbejdsmarked kendetegnet ved, at danskerne er meget fleksible.

»Der foregår hele tiden en slags sporskifte i forhold til, hvad man beskæftiger sig med. Og man skal altså huske på, at nulvækst er ikke lig med fyringer. Det betyder sådan set bare, at man holder den offentlige sektor på dens nuværende niveau, så det her handler egentlig bare om, at de mange, der står udenfor arbejdsmarkedet, kan komme i job i det private,« siger Peter Christensen.

»Nulvækst er den effektive måde at skabe nye job på, og det har Finansministeriet selv givet svar på. Alligevel nægter regeringen at lytte til egne beregninger. Det er uforklarligt,« tilføjer V-ordføreren.

Tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen kalder Finansministeriets tal »valide« og tilføjer overfor Børsen, at det til syvende og sidst er et politisk valg - ikke et økonomisk - om man skal gøre ministeriets beregninger til virkelighed.

Kommentarer

Når man taler nul vækst

Hvorfor er det altid SOSU hjælpere, sygeplejersker, lærere og lignende som mister deres job som følge af nulvækst?
Hvorfor er det aldrig de administrative o.lign. udgifter som vores politikere kigger på?
I Danmark bruger vi kr 5,888 per indbygger i administration i 2013 eller sådan cirka kr 33 milliarder om året, op fra kr 5,377 i 2007 med andre ord en 9,5% stigning på 7 år, ikke meget men stadigvæk små runde kr 3 milliarder i øgede udgifter på denne post. Vi bruger også kr 20 milliader på tekniske service ydelser op med lige under kr 2 milliarder i samme periode (kan blive ved men så bliver det kedeligt).
Så lur mig om der ikke kan hentes lidt på disse poster, og personale ansat her kan finde ansættelse i det private, alt uden at vi skal lytte til skrækscenariet med færre "varme hænder", det kunne endog blive plads til flere. Det kræver dog at vi tænker uden for boksen og virkeligt modernisere, effektiviserer og fremtidssikrer vort samfund, en sikring som i øvrigt kræver en villighed til konstant at revurdere det vi gør og hvordan vi gør det, med omstillingsparathed.
Så vil mine børn også snakke om velfærdssamfundet når de skal på plejehjem!

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden