S vil have læger til at informere om kræftrisiko | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

S vil have læger til at informere om kræftrisiko

Det er ikke i orden, at patienter, som får foretaget en harmløs operation i livmoderen, ikke bliver informeret om risiko for dødelig kræft, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører.

Cecilie Gormsen, Berlingske Nyhedsbureau

»Hellere give informationen end ikke at give den.«

Sådan lyder budskabet fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), efter Dagens Medicin skriver, at ellers harmløse livmoderoperationer har givet flere kvinder uhelbredelig kræft.

Kvinder med muskelknuder på livmoderen kan få dem fjernet på en mere skånsom måde end tidligere, men problemet er, at i cirka én procent af tilfældene indeholder knuden kræftceller, som bliver spredt ved operationen. Og ikke alle læger fortæller ifølge Dagens Medicin patienterne om risikoen.

»Det her er et godt eksempel på, at teknologien udvikler sig, så man kan lave væsentligt mere skånsomme operationer på patienterne. Det kan patienterne selvfølgelig nyde godt af, men de skal - som altid - også nyde godt af, at det faglige personale orienterer dem om den reelle risiko ved et indgreb,« siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

»I dette tilfælde synes jeg, at det må være en fast del af rutinen om at informere og orientere om risikoen. Er der en reel risiko, skal patienten vide det.«

Han peger på, at oplysningerne skal lægges frem, så patienten selv kan træffe et valg om, hvorvidt de ønsker den skånsomme operation, som til gengæld har en lille risiko for uhelbredelig kræft, eller man ønsker det større indgreb med flere smerter og større ar.

»Jeg synes ikke, at det modsvarer min politiske forventning til et stærkt og robust offentligt sundhedsvæsen, at patienterne kan være i tvivl om, om de har fået al information,« siger S-ordføreren.

Flemming Møller Mortensen mener, at lægerne må drøfte sagen og hvordan man informerer patienterne bedst muligt. Også regionerne har et ansvar, mener han, og der må man tage en diskussion, som gerne skal ende ud i en national og ensartet praksis.

Tophistorier Gå til forsiden