SF åbner for licens gennem skattebilletten | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

SF åbner for licens gennem skattebilletten

Ole Sohn er klar til at se på ny finansiering af DR. Han vil dog afvente et udspil fra kulturministeren og DR selv, inden man kommer med konkrete udmeldinger.

Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Ole Sohn. Foto: Torkil Adsersen

Når kulturminister Marianne Jelved (R) i denne måned tager hul på forhandlingerne om et nyt medieforlig, så kan det føre til en ændring af den måde, som danskerne betaler deres licens på.

Medieordfører for SF, Ole Sohn (SF), erklærer sig således klar til at se det nuværende system efter i sømmene, uden at han dog ønsker at lægge sig fast på, hvordan et nyt system konkret skal tage sig ud.

»Vi skal have et system, som gør, at alle bidrager til DR. Nu har vi valgt at gøre det gennem licensen. Man kunne også gøre det gennem skattebilletten. Når vi kommer i gang med forhandlingerne, så må vi se på, om vi kan finde en måde, der er mere effektiv og enkel, som gør, at folk betaler deres licens med glæde i højere udstrækning, end de gør i dag,« siger Ole Sohn.

Læs mere: S vil give unge rabat på licensen

SFs medieordfører understreger, at han først vil se konkrete udspil fra kulturministeren og DR, inden han ønsker at diskutere ændringer af den måde, danskerne i dag betaler på.

»Tingene kan givetvis gøres bedre. Men jeg vil bede om, at de kommer med et oplæg om, hvordan vi på et vidensbaseret grundlag kan skrue et system sammen, som både er effektiv og retfærdigt, og hvor alle føler, at de får noget ud af det - uanset alder.

En undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, viser, at 45 procent af de 18-35-årige vil fravælge DR, hvis det dermed gjorde det muligt at slippe for den årlige medielicens på 2.436 kroner.

Læs mere: DF finder DR-abonnement »spændende«

Ifølge Ole Sohn er »det meget vigtigt, at vi i samfundet har et meget stærkt og stort public service-medie i form af Danmarks Radio«. Han mener, at Danmarks Radio er i gang med at tage hånd om problematikken omkring de unge.

»De er begyndt at prioritere ungdoms-TV i højere grad end tidligere, så den del af deres public service-forpligtelse har de taget på sig. De er sådan set i gang, men den måling viser, at der er lang vej igen,« siger han.

Læs mere: Liberal Alliance: Man skal kunne tegne abonnement på DR

I løbet af foråret ventes det nye medieforlig, som fastlægger fordelingen af licensindtægterne, og en ny public service-aftale, der fastlægger, hvordan DR skal opfylde sine forpligtelser i forhold til loven.

Både SF og Socialdemokraternes ungdomsorganisationer ønsker, at licensen bliver betalt over skatten.

DEBAT | Hvordan skal DR finansieres? Bland dig i debatten her på Berlingskes Facebook-side.

Tophistorier Gå til forsiden