SF har mistet hver 10. byrådspolitiker | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

SF har mistet hver 10. byrådspolitiker

Siden kommunalvalget i 2009 har en ud af 10 kommunale SFere forladt partiet. Det er ikke normalt, konstaterer en professor i statskundskab.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO af SFs tidligere formand Villy Søvndal og nuværende formand Annette Vilhelmsen. Siden kommunalvalget har SF mistet 39 byrådsmedlemmer - 21 af dem alene i 2012. Foto: Keld Navntoft

Der er blevet tyndet ud blandt SFerne i landets byråd og kommunalbestyrelser siden valget i 2009. En opgørelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner viser, at partiet har mistet hver tiende lokalpolitiker.

Tiden har været særdeles turbulent for SF, der er blevet regeringsparti og har gennemgået en bitter fløjstrid, men ifølge magasinet er det kun hver fjerde frafaldne SFer, der peger på uenighed med den landspolitiske linje som forklaring på bruddet.

Det kommer ikke bag på Jørgen Elklit, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det er ikke normalt at miste så mange byrådsmedlemmer, som SF har gjort, men det er for simpelt at sige, at folk flygter, fordi det går dårligt for partiet. Der kan være både politiske og personlige årsager, siger han til Danske Kommuner.

Læs mere: Tesfaye: Venstrefløjen svigter arbejderne

- Det handler formentlig om, at folk undervurderer arbejdspresset, og der opstår personlige konflikter i gruppen om, hvor man egentlig står politisk, og hvem man vil samarbejde med, forklarer professoren.

I alt har SF mistet 39 byrådsmedlemmer - 21 af dem alene i 2012. Flertallet er løsgængere, mens 12 er blevet socialdemokrater. Til gengæld har fem byrådspolitikere sluttet sig til SF fra andre partier.

Trods det store frafald og de dårlige meningsmålinger er næstformand Mette Touborg optimistisk forud for kommunalvalget i november.

– Det vil hjælpe, hvis vi kommer til at ligge højere i meningsmålingerne, men vi har haft tre år til at fremlægge politiske visioner og idéer i kommunerne. Det tror jeg, borgerne vil kvittere for, uanset hvad de ville stemme landspolitisk, siger Mette Touborg til nyhedsmagasinet.

SF fik 7,1 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2009.

Tophistorier Gå til forsiden