SF stiller ultimative SU-krav

SF opstiller nu tre ultimative krav til en kommende SU-reform.

Regeringens kommende SU-reform skal spare statskassen for to milliarder kroner. I dag er mere end 350.000 studerende på SU, og det er muligt at få støtte i et år ud over den normerede studietid. Det sidste er en af de ting, SF ikke vil være med til at røre ved, når reformen skal forhandles. Foto: Linda Kastrup

Få uger før de afgørende armlægninger i regeringstoppen om en reform af SU-systemet lancerer SF nu tre ultimative principper, som reformen skal leve op til, før partiet kan bakke op.

Ifølge partiets uddannelsesordfører, Lisbeth Bech Poulsen, må reformen ikke forringe den sociale balance eller de studerendes mulighed for at gennemføre en uddannelse, ligesom det skal være muligt for de studerende at blive forsinket på studiet.

»Vi vil gerne være med til at omprioritere midler inden for SU-systemet, men vi vil ikke være med til at forringe nogens muligheder for gøre deres uddannelse færdig. Alle skal have en SU, som svarer til, at man på rimelig vis kan gøre sin uddannelse færdig, og så kan der opstå ting i løbet af et studieforløb, som gør, at man bliver forsinket. Vi er ikke ude på at forringe de studerendes vilkår,« siger Lisbeth Bech Poulsen, som svarer »ja« til at principperne er ultimative.

Regeringen lægger op til at hente to milliarder kroner på en reform af SU- og uddannelsessystemet, men der er lagt op til et større politisk sværdslag om, hvorvidt reformen også skal indebære lavere SU og færre SU-klip. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R), da han er på barsel, men SFs indspark til forhandlingerne får en lunken modtagelse fra de øvrige regeringspartier.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Mette Reissmann, ser umiddelbart positivt på SFs principper, men afviser, at bakke op om de ultimative krav.

»Hvis det er det, hun mener, så må det stå for hendes egen regning,« siger Mette Reissmann.

Heller ikke de Radikale ønsker at forholde sig til indholdet af den kommende reform.

»Vi skal finde to milliarder på SUen og på de andre incitamenter, vi kan finde, til at få de studerende hurtigere igennem uddannelserne, men vi har ikke truffet beslutninger om, hvordan vi gør det endnu,« siger de Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen.

Enhedslisten glæder sig over SFs markering og opfordrer partiet til at stå fast i de interne regeringsforhandlinger.

»Det er nogle rigtig gode principper, som jeg virkelig håber, at SF vil holde fast i, men jeg har meget svært ved at se, at man kan hente to milliarder kroner, uden at det kommer til at skabe en social skævhed i vores uddannelsessystem. At skære to milliarder er en totalt hul i hovedet-dagsorden,« siger Enhedslistens undervisningsordfører, Rosa Lund.

Talkrig med Finansministeriet

I regeringstoppen og blandt udvalgte regeringsordførere har der de seneste uger cirkuleret et internt idékatalog med omkring 40 forskellige initiativer, som kan få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Kataloget danner grundlag for regeringens diskussioner om en kommende reform, som alle forventer går ind i sin afgørende fase, når uddannelsesministeren vender tilbage fra barsel i februar.

Der er dels tale om hårde sparekrav om at forringe de hjemmeboendes SU og muligheden for at få SU ud over det femte studieår, ligesom der er forslag om at gøre SUen delvist lånefinansieret.

Størstedelen af forslagene er dog bløde elementer som eksempelvis et forslag om, at de studerende kan tage tre semestre på et år i stedet for kun to, og et andet forslag om at studerende skal kunne optages på en videregående uddannelse hvert halve år i stedet for kun lige efter sommerferien.

Ifølger Berlingskes oplysninger er der stor uenighed om regnemetoderne mellem flere af politikerne i regeringspartierne og Finansministeriets embedsmænd. Embedsmændene anerkender kun i begrænset omfang, at de bløde tiltag kan få de unge hurtigere igennem studierne, og til stor frustration for flere i regeringspartierne anerkender Finansministeriet eksempelvis ikke, at det mindsker antallet af studieskift, hvis man forbedrer studievejledningerne på uddannelsesinstitutionerne.

SFs Lisbeth Bech Poulsen mener dog, at det er muligt at opfylde regeringens ambition om at finde to milliarder kroner ved kun at se på de bløde initiativer.

»Vi vil ikke først og fremmest kaste vores kræfter ind i at ændre i SU-systemet, men i at få lavet uddannelsessystemet om. Vi skal finde de her to milliarder, men det er jeg fuldstændig overbevist om, at vi kan gøre ved at forbedre systemet og fjerne nogle af de forhindringer, der er i det,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Kommentarer

SU kan sættes ned hvis Københavns bolighusleje sættes ned

Hvor mange studerende i København kan ikke nikke genkendende til at 2 eller flere slår sig sammen for at få en lejebolig til cirka kr. 11.000 inkl. varme - det er prisen i København hvis ikke lige mor/far står med et forældre køb. Deler vi den i 2 er det kr. 5.500,- per studerende. Og hvor mange 50+ årige der har købt hus omkring 1990 kan ikke nikke genkendende til at oven i toplønnen så er huset stort set betalt og dermed er huslejen langt mindre end for en studerende. Det siger lidt om hvad problemet er for studerende i København. SU størrelse er jo relativt, i Købenavn går den som lidt tilskud til boliglejen intet andet. Derfor nationaliser lejeboligerne og sæt prisen ned, eller flyt samtlige universiter ud af København så de studerende kan få lejen ude på landet billigere så SU'en kan sættes ned. Der er jo en årsag til at feks USA bygger store universitets camps langt ude på landet hvor prisen er billigere med tilhørende værelser til de studerende.

En studerendes syn på hvad der er galt..

Hvis man endelig skal skære i SU'en så bør der være en lempelse på fribeløbet (det man må tjene udover su). Som det er i dag (2013) så må jeg tjene 9.043 kr/md / 108.516 kr/år (før skat). Hvis jeg tjener mere, som jeg snildt har overskud til, så skal jeg enten betale SU tilbage, eller også kan jeg indbetale det overskydende tjente på min pension - eller det kunne jeg i 2012, det har regeringen nemlig lukket for i 2013. Hvis jeg vælger SU fra, og i stedet vil betale for mig selv, så skal jeg tjene næsten 15.000 kr/md (før skat) og så er det stadig begrænset til en indtjening på maks 18.278 kr/md.

Det som er galt er nemlig incitamentet til at vælge SU fra, og arbejde i stedet for. De studerende som påstår de ikke har overskud til at arbejde ved siden af studiet, de får sig et problem når de rammer arbejdsmarkedet! Det kan sagtens lade sig gøre, og der er arbejde derude - studerende er bare mega kræsne. "Vi vil kun have relevant arbejde" hører jeg alt for tit.

Så reformer efter incitament i stedet, så tjener vi alle sammen!

Deform reform

Der er ikek tale om nogen reform. Der er tale om, man bruger for mange penge, fordi flere er i uddannelse.

der er naturligvis også tale om et vist misbrug, idet man i lighed med de voksne fx solceller gnaver i states kasse, hvor man kan.

det barbariske ligger naturligvis i, at først kræver man folk uddanner sig. Så kan de ikke får det til at løbe rundt. Når de så lykkes med at få et stort arbejde imens, så frosinkes studiet sommetider.

Masser af vandvidslogik.

Skulle jeg gå med på noget, så kunne man eneklete steder lave en smule mere adgangsbegrænsning.

Når det forlød, der var 10.000 ledige jobs, som er svære at besætte, er det meste af det gode gamle, nemlig rene lortejobs med en masse hager helt ned til man tager 14 dages gratis praktikanter og skifter dem til ny.

En anden variant er det uldne marked, hvor man i stedet for mesterlæren hellere vil have en polak. De brokker sig sjælden og så kan man tyre dem hjem, hvis de ikke går til passende lave lønninger og mindst 50 timer 6-7 dage om ugen.

Man kunne naturligvis også flytte Foghs og Løkkes 3 gange skattelettelser til de fattige. Dette ville skabe mange jobs.

Man kunne også sende giroer ud til dem, som absolut ville krig i Irak.

Erik Carlsen og Andersen giver jeg ikke meget for. De har naturligvis ret i, at nogle kan klare sig som dem. Fint nok.

Og den med Asien, hvilken agurkesnak. Masser af danskere arbejder i udlandet og sender penge hertil og omvendt.

Jeg er ikke tilhænger af dele af U-landsstøtten, men at vi giver det hele bort er rent ud sagt løgn.

Idag giver vi mange penge til folk, som er her og arbejder, fordi masn under Fogh og Løkke i uddannede Vore egne, hvor dele af indvandrergruppen er mest markant.

Det bliver ...

... spændende at se, om SF er lige så ultimative i deres krav - som de plejer at være !!!

Som de plejer!

SF har allerede skiftet mening - selvfølgelig - da jeg skriver dette indlæg.

"Ultimativ" betyder i SF jargon, at det tager mindst 1 time før de mener noget andet. En holdnings-strategi der i den grad blev tydeliggjort af Villy - SFs store søvngænger.

Man får da ikke en Socialistisk (læs halvkommunistisk) regering

til at røre ved SU..det er jo derfra deres vælgere kommer, ja nogle i regeringen er så pladderhumanistisk babyface børn at de formentlig stadig er på SU.
Men vi kan jo starte med at smide alle de Skandinaver hjem som studerer her i Danmark FORDI de kan studere gratis og samtidig rage SU til sig.

Det nye motto: SU til dem som bor i Danmark, som vil Danmark og som vil blive i Danmark og bruge deres kostbare uddannelse her i landet.
I Asien er det særdeles normalt at bare det at studere kræver, at den studerende skal underskrive en kontrakt om at forblive i landet i ligeså mange år som studiet varer.
Og de får ovenikøbet ikke en krone i "SU" eller hjælp.

Her i Danmark er vi som sædvanligt de mest naive og enfoldige i hele verden.
Først flår vi Danskerne i skat, så gir vi hele lortet væk til alle verdens korrupte diktaturlande, dernæst inviterer vi alverdens tabere her til landet for de skal jo hjælpes..

Men Danskerne??..de kan stadig ikke forstå hvor pengene bliver af?

Der er noget du har misforstået...

Man får ikke bare SU for at studere i Danmark. Faktisk, så skal udlændinge udenfor EU selv betale for deres uddannelser her. Uanset hvad så må de gerne skærer i SU'en, bare de så hæver det beløb man må tjene ved siden af. Det maksimale jeg (som studerende) må tjene om måneden (før skat) er 9.043 kr. Med Su har jeg så (før skat) 14.806 kr. Jeg vil rigtig gerne arbejde mere (og gjorde det også), men hvis jeg gør det skal jeg enten betale SU tilbage, eller smide det overskydende ind som pension - men det hul har regeringen lige lukket. Dertil, så kan det slet ikke betale sig for mig at vælge SU fra, så skal jeg virkelig arbejde meget ekstra. Så incitamentet er der bare ikke! Det er her systemet fejler.

MONEY FOR NOTHING

Jeg blev smidt ud af skolen efter 7 klasse på Nørrebronx. Derefter tog jeg Realekssamen og Studenterekssamen på Kursus som jeg selv BETALTE for ved at gå på arbejde om aftenen og i weekenden. Derefter tog jeg lærerekssamen og derefter gik jeg på KU og læste videre. DEt hele for mine egne penge, som jeg tjente ved at gå på ARBEJDE om aftenen og i weekenden. Det eneste jeg fik var lånte penge af staten som jeg betalte tilbage på 10 år.
Unge kan sagtens uddanne sig for egne penge, hvis de bare gider at tage sig sammen og gå på ARBEJDE. Men det er selvfølgelig nemmere at få skatteborgerne de nyttige idioter, til at betale for hele festen.
Mr. Slowhand
Erik Carlsen

Hold da op - for egne penge...

Jamen DU er da DYGTIG. Ellers er der IKKE meget andet at sige til dit indlæg.

Hold op - for egne penge...

Jamen DU er da DYGTIG. Ellers er der IKKE meget andet at sige til dit indlæg.

Tilbagebetaling af SU, f.eks. halvdelen

Da jeg læste til lærer i slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne var SU-ordningen den, at halvdelen skulle tilbagebetales inclusiv en lav rente. Hvis denne ordning blev genindført ville staten kunne spare mange penge.
Hvis man satte nogle økonomer til at regne på det, kunne staten måske spare de 2 milliarder, hvis de studerende efter endt uddannelse betalte en fjerdedel af SU tilbage.
Efter min opfattelse ville det ikke være urimeligt, hvis de studerende skulle betale lidt af SU'en tilbage.
Hej Gert

Tilbagebetaling af SU

Der er så bare lige de element i det at man som studerende i forvejen i de fleste univasitetsbyer, i forvejen knap kan få SU til at række til husleje og bøger. Hvorfor de fleste supplere med noget vanvittigt revolutionerende kaldet SU lån for at få det hele til at hænge sammen. Dvs med mindre man lige har forældre i Hellerup, eller lignende velhaverkvarter der uden problemer hjælper med finansieringen. Smider du lige den midre detalje ind i regnestykket, så står de fleste studerende "uden rige forældre", i dag i forvejen, med en KÆMPE gæld når de er færdig med studierne. I øvrigt udgør SU + SU lån samlet mindre en en kontanthjælp !!! SU lånet udgør i øvrigt også så rigeligt en egenbetaling på langt meget over 1/4.
Hej fra Jesper

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden