Slut med at få statsministerens nytårstale på forhånd | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Slut med at få statsministerens nytårstale på forhånd

Den seneste tids voldsomme debat om flere mediers foromtale af statsministerens nytårstale får nu konsekvenser. Pressen vil ikke længere få talen på forhånd.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau og Carsten Gregersen
Pr tradition har pressen fået statsministerens nytårstale på forhånd, så man har kunnet indhente kommentarer til publicering efter talen. Det er slut nu efter mediers overtrædelse af klausulen. Foto: Keld Navntoft

Statsministeriet vil ikke længere på forhånd udsende statsministerens nytårstale til pressen.

Det oplyser Statsministeriet i en kortfattet pressemeddelelse.

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) først tonede frem på skærmen klokken 19.15 den 1. januar for at holde den traditionsrige nytårstale til danskerne, havde en række politiske journalister og kommentatorer allerede modtaget talen klausuleret på mail klokken 11.30.

På blandt andet DR »gættede« politiske eksperter på, hvad talen ville indeholde - vel at mærke selv om de havde læst den, og det har efterfølgende udløst massiv debat.

Læs mere: DR fik ørerne i medie-maskinen

DR har efterfølgende ændret procedure, så DRs journalister ikke længere skal stå på direkte tv og lade som om, at de gætter på talens indhold, når de allerede har læst den.

Men den mulighed får pressen altså slet ikke til næste år.

- På baggrund af den seneste tids debat om mediernes føromtale af statsministerens nytårstale skal jeg oplyse, at statsministerens nytårstale fremover vil blive udsendt klausuleret til pressen 1. januar kl. 19.00, skriver Statsministeriets administrationschef, Torben Skovgaard Andersen.

Ringere mediedækning

Om den nye procedure så virkelig holder og gennemføres næste år er et spørgsmål. Politisk kommentator Jesper Termansen fra Radio 24/7 skriver på sin twitter:

- Lad os se.

Han påpeger, at ingen trykte medier kan nå at få talen med i næste dags aviser, ingen kommentarer kan indhentes, da alle politikere er til nytårskur. Det vil give en ringere mediedækning af statsministerens tale.

BNB

Tophistorier Gå til forsiden