Thomas Larsen: EL-opgør er meget alvorligt

Ledende medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse varsler internt opgør i partiet efter finanslovsaftalen med regeringen. Et meget alvorligt faresignal til Johanne Schmidt-Nielsen, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Keld Navntoft

Ni af de 25 medlemmer i Enhedslistens hovedbestyrelse stemte ifølge Politiken nej til en finanslovsaftale med regeringen, der i deres øjne ikke medfører markante ændringer for de truede dagpengemodtagere. De varsler nu et hårdt opgør med partilinjen, og det kan blive farligt, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er en ekstremt alvorlig situation og noget af et faresignal at sende til Enhedslistens top. Det er det første, åbne opgør vi ser fra Enhedslisten mod partiets nye leder og galionsfigur, Johanne Schmidt-Nielsen. Situationen kan potentielt være rigtig farlig og i yderste konsekvens medføre en splittelse i partiet, siger han.

Kommentatoren spår de næste døgn og uger til at blive helt afgørende for den politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og resten af partitoppen, for hvis de ikke får lagt striden ned, har opgøret potentiale til at blive meget skarpt og hårdt.

Samtidig vurderer Thomas Larsen, at Enhedslisten ikke er et parti, der ikke er rundet af den parlamentariske skole i Folketinget, og at det kan hænge sammen med hovedbestyrelsens modvilje.

- Rigtig mange af partiets medlemmer er ikke indstillet på at lave kompromiser og sælge ud af deres idealisme for at skabe resultater. Johanne Schmidt-Nielsen har arbejdet målrettet på at gøre Enhedslisten til et parti, der kan løfte et politisk ansvar og gå ind og lave forlig med regeringen, men det er helt tydeligt, at hovedbestyrelsen ikke mener, det her kompromis er godt nok, siger han.

Enhedslisten hovedbestyrelse vil altså hellere fastholde en aktivistisk kurs og på den måde lægge pres på regeringen. Men selvom den politiske ordfører heller ikke er tilfreds med finanslovsaftalen, understregede hun gang på gang under partiets pressemøde søndag, at hun ikke kunne sige nej til aftalen af hensyn til de dagpengemodtagere, der stod til at miste deres indkomst 1. januar.

- Vi kunne ikke forsvare over for os selv ikke at gå med til aftalen bare for at redde Enhedslistens ære. Hvis det var vores ære, det handlede om, så havde vi nok sagt nej, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Facebook: Hvordan kan partiet få lagt striden ned? Del din mening.

Selvom Thomas Larsen kalder opgøret for »en dyb politisk konflikt, der handler om, at hovedbestyrelsen vil arbejde på en helt anden måde end partitoppen,« tror han stadig på, at Johanne Schmidt-Nielsen vil have intern støtte. Blandt andet fra de 15 hovedbestyrelsesmedlemmer, der stemte ja til finanslovsaften.

- Rigtig mange medlemmer ved godt, at de skylder hende æren for en stor del af Enhedslistens fremgang og det gode resultat ved valget sidste år. Hun har været en forrygende kommunikatør og galionsfigur, og det er de godt klar over, siger han.

Kommentarer

Næst efter egen succes...

..er andres fiasko ej at foragte. EL har længe eksisteret med afsæt i en anakronisme, og nu kan man blot vente på, at betonidealisme og uforsonlighed æder denne forsamling af forskruede anarkister indefra. Det kan bare ikke gå hurtigt nok.

LØSNING AF KRISEN ER FORAN VORES NÆSE.

Johannes er den beste bud vi har som statsminister.
Hun er den eneste politiker som laver rigtig politik og den eneste som forsvarer danskerne imod det lord som de øvrige partier laver.
Hun fik fjernet fedt afgiften og annuleret sukker afgiften og alle som har skrevet negativ her er sindsyg glad for det så lad være med at skuespille som om hun laver intet eller som om det betyder intet eller som om hun er rabiate.
Sandheden er at i er vilde med det hun har gjordt men vil ikke anerkende factum for ærens skyld fordi i har hjernevasket jer selv i lang tid at i skulle være imod hende proformat.
Lær at tænke selv og anerkend at hun er bare det best danmark har haft i mange dekader.
Hun er simpelthen den allerbeste person og poltiker og folke representant i danmark nogensinde.
Hun forsvarer folks interesse for bestandig og hendes interesse for folk er ægte og ikke skuespillet.
Hun står for det hun siger og er en glimerende expl for menneskelighed.
og det er det hård brug for idag.
Hun hjælper folk på dagpenge, og selv om jeg syntes at største del af dem vil have kun godt af at afprøve at vøre på kontathjælpen så de stoppe med at jamre imod kontathjælps modtager og behandler dem som dyr og som om de var mindre værdig end dem selv, og selv om jeg syntes at det er abnormalt at lave forskelle mellem folk ppå dagpenge og dem på kontanthjælp da de begge 2 er arbejdsløse og der skulle ikke diskriminer på den måde mellem os og dem, og selv om jeg syntes at man skal ikke lave specielt arbejdstilbud for dem som almindeligt arbejdsløse på kontathjælp kan ikke få og ikke ansøge, så syntes jeg at hun løfte byrden glimrende godt.
Det er ikke nemt at være den lille parti i den lrde regering pga de radikale.
Var det ikke for lorde vestager så var den regering perfekt.
EL har mere stememr bag sig end de radikale har, så det burde være enhendslisten som styrrer showen og ikke vestager.
Havde det været Johannes som havde vestager tabujretet så vil det være gået meget anderledes for det danske regering og for danamrk som helhed.
I alle sammen klynge men vil ikke anerkende at VK var ved magten i over 10 år og spild alle penge ud da det gik super godt og lavede lord endnu være bagefter og var nul og niks for befolkningen før de gode tid, under de meget gode tid og efter festen var over. De kan bare ikke reger det eneste de gør er at være korrupte og at bliver købt af de rigeste uden en tanke for samfundet.
de kan ikke tænke selv og lader sig dikteret af USA, uden at anerkende at den snak om at mindre skat of mindre løn og mindre erhvervsregler, blev indført af ronald reagan i 80'erne og at det er nemlig den vanvid som har sænket verdens økonomiet helt og det som er skylden i USA's extgern gæld som begyndt med reaganisme og økoreganisme..
den økonomiske politik blev exporteret til Eu landerne som har lidet samme skæbne siden..
resultater var større interne gæld grundet tabt af skatte indtægter.. og export af produktion til underudviklede lande, grundet manglen af regler til at styre erhvervsområdet som så følt sig fri til at betale minsdsk skat som muligt samtidig med at de prioduverede varerne hvor det var bilgste men selvfølgelig solgt dem hvor det var mest indtjenings værdig, det vil sige i Eu og USA!!
og jher har vi den katastrofe, 26 år senere..
lært de af det? næppe!
selvom samtlige amerikanske economy experter råbe magt i gevær at man skal stope den reagan system og genindføre beskatning af de rigeste så bliver vi ved med den retoric at mindre skat for de rigeste er godt og mindre i løn er godt og BS er godt!
Reaganisme affødt de nu berømte 2 %, hvor 1% af befolkningen i USA tjener 80% AF LANDETS RESOURCES OG 1% TJERNE 10% AF LANDETS RESSOURCERNE OG 98% DELE RESTEN!!
Den dumhed har vi så sluget i danmark og bruge den samme dum rethoric som under reagan uden atg lave slevransagelse og anerkende nederlag og det faktum at det er det modsatrte som er sandt.
Man skal forhøje de rigeste afgifter med 75% beskatning af alle indkomster over 8 miloner lroner per år, fro ale firmaer, og især de allerigeste, og beskatte mere lige hvor de arbejderklassen og fattigste sakl betale under 30% i sakt, for at sikkre en lige redistribution af kapitalen og af landets ressource til hele landts indbygere og sikkre landets økonomien i fremtiden.
Energi og andre afgifter skal kun tælle for store firmaer som bruger det meste af det og forurener mest og ike gælde for den øvrige befolingen istedet for dn uhyrre vi har i dag hvor det er det modsatte!
det er arbejderklasen som i dag betalle r for 90% af skattens indtjeneing mens de store firmaer som nordea mærsk og novo betaler bare for under 10% af skattens indtjenings om året. Men politkere og medierne præsenter det som værende det modsatte.!!! hvorfor det?
frodi elers hvordan kunne de forklare hvorfor erhvervet som betaler midnst og yde mindst for samfundet skulle få alle de frynsekgode og særbehanfdlinger som den får og betaler mindst i skatten!
vi lever i en løgn som er belvet spredt og oprethiold i alt for langt tid af mnedierne og politikere og det værste er at det ser ud som om de er selv begyndt at tro på det!.
det er ike de store concerns som skaber penge og ressorcer, det er en fælles arbejde hvor ale borgere er med til at skabe penge og velfærd i samfundet, og skal ikke marginaliserds og tvunghes at betale mere end de få, og betale for de rigeste gilde.
de rigeste festen sakl stoppes nu.
det kræver at regeringen får øjne på hvor fejlen i systemet er og på hvorfor det gik så galt som dt gik.
det er ike en krise som blev skabt i de sidste par år grundet banakerne jlelege, men noget somn har rødderne i 80'erne dum reaganisme polityik og økomomi som danede grundlag til at man skulle opfinde electronik kapital for at afbalancer den manglende cajhs som manglende sakte betaling havde skabt i samfunderne og landerne i verden.
og for den fejl at sætte ale kapital opg ale resosurcver i hænderne på de fåeste og rigeste i samfundet uden at redistribuer det. Det er kalrt at den system på kort og langt sigt skaber bare en enorme fattigdom og gør det tæt på umuligt for et samfund at komme over det og rejse sig igen.
det er derfor USA har ikke endnu været i stand til at bedre systemet selvom reagan er væk for klænge siden. myten lange leve og man fortsætte på forkerte kurs selv i afgrundens mørke så bliver de ved at demoniser beskatning af de rigeste og regulation af markeder og begrænsming af eksport af firmaer til udland og af produktionen, til trods for at det er indlysende at hæøjere beskatnign af arbejdskraften samtidig med en sænkning af arbedere grundet arbejdsløshed grundet exprot af produktion enheder til udland, samtidig med at de rigeste betaler mindre i skaten kan kun føre til ruin af landet og landerne som følger den tråd.
Den går ikke.
og man kan ikke bare omvende tilstanden bare sådan det er næsten umuligt at gøre.
men man skal starte nu, fro det er alerede begyndt at være for sent.
man kan ikke forvente at folk som lever i fatigdom og sakl betale højere afgifter og høje pris på fødevarer kan betaler for de produkter som bliver fremstilet biligt i kina og india, mwen solgt dyr hertil, således at de rigeste bliver endnu rigere.Men når inflatinen ringer, så hvad er deres rigdomer værd? 0.000...
og bagefter gør man hvad?
For sent.

Det er ikke befolkningen og arebjderklassen som skal være slave for de rigeste, det er de rigeste og prodktonsenhender som skla være slæaver for arbejderne og samfundet og sørger for at samfundet kører fint og er selvsufficient.
det opnår man ikke ved at udsulte borgerne.
Hvor lang tid skal fejlen fortsætter før i allesamen ser lyset og forstår hvorfor det er gået galt og hvad skal gøres for at rette på miseren?
Hvor mangr gange sakl VKo S og SF gentage de samme dumheder og de radikale råber som om det var en pioner tankegang at de rigeste sakl betale tæt på ingenting af deres enorme formuer lavet på opbygning af krisen og ved at gøre os fattigere og køre staten danamrk i sænk, før vi allesammen løfter hovbedet og ser at det er det rene galimatias og at det er det modsatte man skal gøre for at lomme ud af krisen og sikkre at den aldrig opstår igen?

har i ikke forstod endu at det er ikke ved at gentage den samme fejl at konsekvensen af fejlen blev rettet?
kun de sindsyge gentage de samem fejl og forventer en anderledes udkom.
Det duer ike,. statskassrne har brugt for penge og penge findes ikke hos korshær.. det burde være indlysende men ikke for VK og ikke for thorning og ikke for de radikale.. penge findes hos de rigeste og det er der at staten sakl hente den!"
beskat dem ordentlig for ale de år de har levet i skyen af arbejderkalssen som har betalt for dere luxus huser og rejser og firmaer, og ald det var ligeså mange år som reagansme har varet.
og du skal få en sund og rask økonomi igen uden strabeasser usdena t skære på velfærden, og langt bedre sanfund end nogensinde før uden at erhvers lider under det da folks forbrug vil også stiger, men isært folk velstand, på en mere lige måde hvor alle har del af det gode, og hvor løns forskelle og rigdom forskelle er ikke så frygtelig storre som de er det idag.
Man skal jævne terræn en smule før man kan gro sine afgrøder i den. og møg skal deles lige så at alle får lov til at nydde af gæødningens gunstige effekt, og ikke en søle kvm får det hele til at blomstee mens resten, som har skabt den gødning, får intet opg år efter år bleiver mere og mere tørt til den dør helt.. og bagefter bliver det ikke så nemt at distribuer gødningen igen for det vil tage mange år før ehel mark er lige rige og kan producver lige meget igen..
jeg tror at den beskrivelse giver en klar billede af problemet og hvorfor den skal rettes.
vi kan ikke blve ved med atg krve mere fra de fatigste til de rigeste, den system var doomed at bide sig i halen fra day one.
den kan simplethen ikke køre i længden og har aldrig været godt for samfundet,. man har prøvet alt mlifgt lape løsniger i tidens løb men ingen duede ret længe fordi systemet selv ideologien er falsk at ved at give mere til dem som har mest og mindst til dem som har mindst og kræver mere af dem som har minst så vil alt går fint.
præsenter på den måde kan ale se fadæsen, men hvordan kunne de nogensinde ser det anderledes dengang og slev efter 10 år? Det er indlysende at det kan ike virke.
Hvem er utopiste her? venstre reaganisme konservative reaganisme, Sf reaganisme, Social demokrater reaganisme, de radkale ultra reaganisme, eller enhendslisten common sense stemmer som siger at man skal redistribuer goderne for at sikkre at samnfundet ikke køres i sænk og for at sikkre at borgerne har det godt, da et samfudn er alvet af brogere og et firma kører taket være brogerne og arbejderne, og ikke taket være politikerne og store concerns og de rigeste.
de rigeste er et mindre tal de er ikke samfudnet, så hvorfor skal vi offrr alt vi har for dem? hvorfor offrer aprtierne alt også deres parti linien og idealisme, for dem? er det ikke teghn på dybt korruption i regeringen?
Det kan vel ike vær fordi alle regeringer VKo og radikaler og S har været for dumme til at genemtænke det, og dfordi de har ikke ajourført sig med det economoske virkelighed, og ahr ikke læst de talrige kritik af reagansimen, vel?
der fidnes masse af bøger om det og dokumentarer og artikler..
andre konskvenser af reagan tid ved magten som vi stadigvæk døjer med verden over er: hans støtte og finaciering af al quaida bevægelse som resulterede i den største terro organisation.. yep.. trenden i at lave interventioner i ulande ved at sakbe falske friheds kæmpere som er milice soldater somn dræber befolkningr og præsenter dem i medierne som værende frijed of demokratie forkæmper og støtte dem militær.. ehem..
Salg af våben fra USA til skurke lande og diktatorer.. stadig aktuelt..
gæklden som på begyndt under reagan som skule tage pengen et stede fra da han havde fjernet skatte for de rigeste..
totalt vild med regulering af erhvervslivet som kan eksporter produktionen udenfor USA og dermed høæje arbejdsløsheden men stadig tjener stort i USA ved at sælge produktionen der.. såsom Apple for at nævne en meget kendt en.
og hvordan stopper man det nu at det hele kører mod afgrunden?
Det ved man faktisk ikke.
hehehe kunne siger darth vader..

Det er chokerende at se at det er reagan som er skyld i både 9/11 og i verdensomspænd ekonomiske krisen og verdensomspænd terrorisme, super organiseret og effektivt, og vanedanede interventionisme og støtte til freelance friheds forkæmper militsia..

Man lavede fedafgiften og suker afgiften belv indført siden marts udenom politikere som aldrig laver kontrol i butikker og supermarkeder, hvad med at alve en super rige afgift hvor de superrige bliver beskatet med 75% PÅ ALLE INDTÆGTER.
Det skal nok løse danamrks problemer uden at tømme tante Hortensias sparebøsse!

Prøv dog det og gør det til en EU trend, det kan godt være at USA får samg for det og så vil verdens økonomien være reddet for bestandig.

Luftfrikadeller

Enhedslistens problem er, at partiet i virkeligheden er en rodebutik sammensat af alverdens venstrefløjspartier med mere eller mindre rabiate synspunkter. En sådan konstruktion er og bliver skrøbelig, og vil uvilkårligt give anledning til gnidninger medlemmerne imellem. Forløbet af disse finanslovforhandlinger har afsløret, hvor umodent partiet er. Man kan ganske enkelt ikke indgå¨forlig med dette parti, bl.a. af den simple grund, at partiet ikke efterfølgende bakker op om det forlig, som de selv har skrevet under på. Partimedlemmernes opførsel med Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen er helt igennem barnagtig, hvilket bl.a. viste sig ved, at partiets forhandler ikke efterfølgende stillede op til fælles pressemøde med de øvrige forligspartnere. Men det ligger findt i tråd med Johanne Schmidt-Nielsens opførsel i sommer ovenpå skatteforliget, hvor hun teede sig som et barn i trodsalderen. Partiets medlemmer når ikke Bjarne Corydon og Co. til sokkeholderne, når det drejer sig om forhanslingsteknik, hvorfor de er nemme ofre for manipulation. Det er ikke engang smulder regeringen har fodrer enhedslisten af med, det er luftfrikadeller. Derfor er det let at forstå, hvorfor regeringen valgte enhedslisten som forligspartner, da den var kommet til at betale anderledes dyrt, hvis forliget skulle have været ingået med et hvilketsomhelst andet af folketingets partier. Et politisk umodent parti som enhedslisten bør ikke have plads i folketinget, men det er vel for meget at håbe, at de ryger ud ved næste valg.

Hvad der er skidt for enhedsrosset

er godt for Danmark.

Håber de slider hinanden ned.

Den bliver svær at redde i land

EL har nu meldt ud, at de er til salg for bolcher og peanuts. Den gad jeg godt se Johanne forsvare overfor hendes tidligere vælgere.

Tomme løfter.

På et eller andet tidspunkter opdager Enhedslisten's (EL) Hovedbestyrelse, partiets medlemmer og de mennesker der har stemt på partiet, at det er en pose "tomme løfter" Johanne Smidt-Nielsen har solgt dem, ved at love dem indflydelse på Thorning's (Vestager) regeringen. De vil snart opdage, at uanset Johanne's oratoriske evner, er og bliver EL udelukkende stemmekvæg til Regeringen, og Corydon vil kun bruge dem til at "vaske gulv med", så Regeringen kan holde sæderne varme indtil den hårde kærne i Hovedbestyrelsen har fået nok, og smider Johanne, Frank Aaen, Clausen og de andre "bløddyr" på porten.

Fint nok

Så kan vi få taget retsopgøret med dem. Det opgør vi undlod efter den kolde krig.

Om Børnenes Jord.

I Vrå lå en vuggestue midt på Børnenes Jord, der var en legeplads med stilladser, hvorunder 20 mørkeblå barnevogne stod i skyggen, dækket af blåt net. Der var ingen stemmer af forældre, søskende eller bedsteforældre, kun tavshed. Hvem lærer børn at tale i en kommunistisk vuggestue? Stilladstrolde griner og brøler kun, for de mangler de små børns lyse smil og undgår Ingemanns morgen- og aftensange.

Og så kalder de Helle T for en dårlig statsminister?

Det er da smart lavet: Nu har hun splittet på SF og Enhedslisten. Hvor skal de gå hen?

Vi må jo se frem til en god fraktionering og internt had på venstrefløjen, så vi kan få rigtig mange af totalitære partier derude, som så alle kommer under 2%.

Hvorfor holde sammen, når man kan stikke hinanden i ryggen?

Jeg har ved enhver given lejlighed støttet selv den mest afsindige fraktion i deres bestræbelser på at blive stillet op til folketingsvalg - noget må man gøre for at få møget spredt.

Støt dog Johanne Schmidt-Nielsen!

Finanslovsaftalen med Enhedslisten er ikke den bedste, men den er langt bedre end hvis V og K havde lavet den sammen med regeringen...

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden