Thomas Larsen: Enhedslisten redder Elbæk

Enhedslisten rister kulturminister Uffe Elbæk, men hvis partiet vælger at gå hele vejen og vælte ham, vil det være en direkte krigserklæring mod regeringen, mener politisk kommentator Thomas Larsen.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Kulturminister Uffe Elbæk (R) beskyldes af oppositionen for at give vennetjenester til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand har været ansat siden maj. Foto: Keld Navntoft

Tirsdag skal kulturminister Uffe Elbæk (R) forsvare sig mod anklager om overforbrug og nepotisme i et samråd indkaldt af Enhedslisten. Regeringens støtteparti har mandag krævet alle sagsakter i sagen udleveret, og man forsømmer tilsyneladende ingen chance for at riste kulturministeren.

Men det bliver ved risteriet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der tvivler på, at støttepartiet vil turde at vælte kulturministeren.

- Enhedslisten har flere gange følt sig ydmyget af regeringen, så dette er en kærkommen lejlighed til at vise regeringen, at den er afhængig af partiets støtte. Men efter at statsministeren har godtaget Elbæks undskyldning, vil det være en direkte krigserklæring fra Enhedslisten, hvis partiet vælger at trække stikket, siger Thomas Larsen.

Læs mere: EL kræver Elbæks sagsakter udleveret

Han påpeger, at der ikke eksisterer en højere retfærdighed, når det handler om ministres evne til at overleve skandaler.

- Ministre er blevet fyret for mindre, mens andre har overlevet større skandaler end denne. Det er et spørgsmål om at samle mandater, og man kan filosofere over, hvorvidt Enhedslisten ville have holdt hånden over Uffe Elbæk, hvis han var minister i en borgerlig regering. Jeg tvivler, siger Thomas Larsen.

Hans kommentator-kollega fra BT, Lotte Hansen, forventer også, at kulturministeren vil overleve kritikken. Men hans position vil være alvorligt svækket, vurderer hun.

- Elbæk har i forvejen været meget i modvind i Kulturdanmark, og denne sag gør hans handlemuligheder endnu mere indskrænkede. Der vil være en generel mistillid til ham fremover, selv om han klarer frisag, siger Lotte Hansen til BT.

Hun undrer sig over, at Kulturministeriets embedsfolk har ladet sagen komme så vidt.

- Vennetjenester er ikke usædvanlige, når der kommer en ny regering til, men den her sag er så speciel, at embedsværket burde have grebet fat i ministeren og sagt, at tingene skal gå efter bogen, siger Lotte Hansen.

Det er især cirkusskolen AFUKs ansættelse af ministerens ægtefælle uden jobopslag, der gør sagen problematisk, mener BTs kommentator.

- Det burde have fået alarmklokkerne til at ringe i Kulturministeriet. Man burde have gennemført en normal ansættelsesproces, for man kan ikke komme bagefter og sige, at ministerens mand var den bedst kvalificerede, når procedurerne ikke er overholdt, siger hun.

Læs mere: Uffe Elbæks mand blev ansat uden jobopslag

Nepotisme-mistanken drejer sig om, at kulturministeriet har brugt 180.000 kr. på repræsentationsmiddage og underholdning på uddannelsesstedet, Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har været bestyrelsesmedlem. Samtidig er det kommet frem, at ministerens mand i maj blev ansat som sekretær på skolen, uden at stillingen var slået op. Tidligere har ministeren fået kritik, fordi AFUK som det eneste nye initiativ på kulturområdet fik en bevilling på 6 millioner kroner.

Kommentarer

Jamen det er da klart....

I svære tider må alle utæmmede og alternativt begavede stå sammen.
Alle som trofast støtter Akademiet for Utæmmet Kreativitet, der ud over utæmmet kreativt ligegyldigt gadegøgl, også har utæmmet kreativ økonomi, nepotisme, hokus-pokus og politisk troværdighed på skoleskemaet.
Her må selv koranskoler melde pas.

Kulturministeren har været en "klovn" !

Kulturministeren ville ikke give flere penge til Den gml By i Aarhus, Fregattren Jylland og Gml Estrup, han ville beskære deres tilskud, men så kommer det frem at han godt ville give 6 milkoner til "klovnerier" - hvem forstår det?

Snyderi og skattefusk!

Vi har set det før med de "såkaldte ministre" i denne blegrøde regering, som har en statsminister som ikke kendte skatteloven i det land som hun skulle regere og de har lige mistet en gammel kommunist som erhvervsminister og nu er det gud hjælpe mig deres kulturminister der ikke kan finde ud af at han selv burde betale sine dyre middage og opsige sin Mand/Kone fra den millionindtægt som han får for at lede en Cirkus-skole,hvor ministeren er den største klovn

Ministeren for utæmmet kreativitet

har muligvis ikke fået den nødvendige støtte fra sit ministerium. Det svarer lidt til ikke at gribe ind, hvis man ser en blind mand begive sig ud på en stærkt trafikeret vej. Jeg kender en del eksempler på, at barmhjertige embedsmænd diskret har forhindret håbløse ministre i at begå alt for åbenlyse dumheder. Her har ministeren fået lov til at demonstrere en i bedste fald farvestrålende mangel på dømmekraft.

Zenia Stampe er sagen

Hun har så mange uddannelser at man tror det er løgn.
Det er det desværre, men skal der være cirkus så er hun fin.

Zenia Stampe er sagen

Hun har så mange eksamenspapirer at man tror det er løgn. Det er det desværre !

Det er for så vidt ligegyldigt om nepotist-emnet træder tilbage

Sagen har vist noget helt afgørende og på længere sigt langt mere interessant:

Fru Schmidt og statsminister Vestager har begge vist, at de ser gennem fingre med fusk, når fusket udføres af én af vennerne, herunder cirkusministeren.

Og det gør begge disse politikere flossede i kanten og ikke værdige til at bestride deres poster!

Tænk nu hvis..

vendekåbepartiet "R" skulle til, at finde er ny/erstatning for tryllerylle artisten Elbæk.
Tidligere by- og kulturborgmester i København Bondam eller som en anden debattør på siden nævner f.eks. Z. Stampe.
Bare tanken om en af ovennævnte eller hvem det ellers kunne.. .

@ Jesper P

Du kan sgu da også lige finde ud af at gøre en i rigtig trist humør på sådan en kold og sur dag!! :-(
Alene det at minde en om Mr. Bundslam og så denne specialist i røvsafter er dog kvalmende.
Ja, så nok alligevel tryllerylleministeren som det mindste af 3 modbydelige og frastødende onder :-(

Kulturel mangfoldighed

Hvorfor er der ingen, som påpeger, at Elbæk vel egentlig bare dyrker den Radikale mærkesag: er multikulturalisme og styrker mangfoldigheden. Mange steder i verden tager man det som en given ting, at familie og venner naturligvis nyder godt af det, når man har fået en fed post. Kritikken af Elbæk bunder i ukreative gamle danske værdier.
I øvrigt kunne den tidligere statsminister vist også bidrage med noget til AFUK; han udviste jo uhæmmet kreativitet i sin bogføring, da han var finansminister, så kom ikke her!

bagateller

Tallene / beløbene kan også blive for små til Rigsrevision og interne opgør partierne imellem..
180.000 er jo ikke i nærheden af promiller på Kulturministeriets budget.
så lad ham dog være - nu har I gjort opmærksom på, at han ikke tænker sig om..

Ja, tal om noget andet...

Hvis Pia Kjærsgaard ellers havde kunnet holde kæft for en gangs skyld om endnu et emne, hun er aldeles uden indflydelse på, havde EL såmænd nok væltet Elbæk. EL skylder jo ikke De Radikale noget - nærmest tværtimod. Men at forestille sig, at EL skulle agere bøddel overfor regeringen på vegne af de samme borgerlige som gennem ti år ved magten begik lovbrud på lovbrud - det er mildt sagt naivt.

Skræk og rædsel

Tænk om Zenia Stampe skulle blive kulturminister i stedet for den Kreative cirkusklovn. Vil vi det? Lad venligst klovnen fortsætte.

Enhedslisten ...

... har fundet sin plads i "det stuuuurrrre røde cirkus" - som statisterne over i hjørnet, der passer de tomme tønder!

Thomas Larsen:

Ak ja
Det er så gratis at være kommentator i Danmark....

Om Cirkus Dania.

Kaos eller Elbæk.

-

EhL kravler jo op og ned af træer i et væk.

En adfærd der jo ikke er ulig abers, hvorved man kan tænke sit om EhL.

Enig....

Jeg er (næsten) enig i denne beskrivelse, - hvis vi deler Enhedslisten i 2 grupper - nemlig de ældre stalinist inspirerede bavianer... og de små børne/pige aber... , som mest er karakteriseret ved at sige "meget, meget", som er "meget, meget" "lidt,lidt" vigtigt, vigtigt"...

-

Sådan lidt papegøjeagtigt!!
Der er visse der siger, at de er lige til at lukke op og sk... i!!

Kommunisterne skræpper som krageunger

Disse kommunister skæpper kun op, mere bliver det ikke til

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden