Thomas Larsen: Pertou Mach kan ikke redde SF ud af krisen | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thomas Larsen: Pertou Mach kan ikke redde SF ud af krisen

Den markante Trine Pertou Machs indtog på Christiansborg styrker muligvis SFs venstrefløj, men får ingen reel betydning, vurderer politisk kommentator Thomas Larsen.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO: Trine Pertou Mach afløser Søvndal i Folketinget, men kommer ikke til at redde SF ud af partiets vælgerkrise, spår Thomas Larsen. Foto: Torkil Adsersen

Det kommer ikke til at betyde noget for SFs kurs, at Trine Pertou Mach (SF) overtager daværende SF-formand Villy Søvndals plads i Folketinget, selv om det sammen med rokaden af ordførerposter i partiet styrker partiets venstrefløj. Sådan lyder analysen fra Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator. Han peger på, at det altafgørende bliver SF-formand Annette Vilhelmsens (SF) lederskab.

»Rokaden har ikke særlig stor betydning. Selv om venstrefløjen i SF givetvis bliver styrket af Trine Pertou Machs ankomst og til dels af rokaden af ordførerposter, så er det jo ikke sådan, at fløjen vil komme til at diktere partiets politik fremover. Faktisk tror jeg ikke, at de får held til at påvirke politikken ret meget,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Som de seneste år også har vist, så er det de folk, der sidder på ministertaburetterne, der til syvende og sidst bestemmer. Desuden skal SF jo i sidste ende følge den linje, som Margrethe Vestager (R) og Helle Thorning-Schmidt (S) lægger.«

Læs mere: Nye reformer kan knække SF

På den interne venstrefløj er håbet, at Trine Pertou Mach, som har været stor kritiker af tidligere SF-leder Villy Søvndal og af regeringen, kan presse på for »røde aftryk« på regeringspolitikken. Hun skal være ny skatteordfører og forskningsordfører.

På samme fløj er Özlem Cekic (SF), som bliver ny kulturordfører og i forvejen har flere poster, samt politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), der beholder sin finansordførerpost.

»Man kunne argumentere for, at de politikere, der tilhører partiets venstrefløj, nu bedre kan række ud efter nogle af de tabte SF-vælgere, men jeg tror faktisk ikke, at deres stemme kommer til at lyde særlig højt. Det altafgørende er, at Annette Vilhelmsen kommer fri af den dybe krise, hun befinder sig i. Ellers forudser jeg, at SF vil forblive i den nuværende vælger- og tillidskrise,« siger Thomas Larsen.

Læs mere: Kommentatorer: SF styrer mod formandsskifte eller exit fra regeringen

Han understreger, at man i SF-toppen har den holdning, at SF skal forblive i regering, og at både Annette Vilhelmsen og udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at fastholde pladsen i regeringen.

»Det ville være et historisk nederlag for ledelsen i partiet, hvis man blive tvunget til at træde ud, fordi man mener, at man har investeret så meget i at være med i regeringen,« siger kommentatoren.

Læs mere: Hans Engell: Cuba-samråd er »fuldstændig til grin«

Læs mere: »Søvndal slog aldrig igennem som udenrigsminister«

Læs mere: Søvndal: Nu vil jeg fejre, at jeg lever

Tophistorier Gå til forsiden