Thomas Larsen: Resolut oprydning i Justitsministeriet | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thomas Larsen: Resolut oprydning i Justitsministeriet

Karen Hækkerup har fået rollen som oprydder i Justitsministeriet oven på Morten Bødskovs løgn overfor Folketingets retsudvalg, siger Thomas Larsen.

Foto: Katrine Emilie Andersen

Det er dramatisk, når en departementschef i Justitsministeriet indkaldes til tjenstligt forhør og sendes hjem med øjeblikkelig virkning, men reelt er mandagens udfald i sagen om det aflyste Christiania-besøg ikke så overraskende. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Sagens substans handler som bekendt om, at Folketingets retsudvalg er blevet ført bag lyset. Det har Morten Bødskov selv erkendt, og derfor måtte han gå som minister. Har ledende embedsmænd været med til at rådgive ministeren i forbindelse med fabrikationen af løgnen, hænger deres karriere selvfølgelig i en tynd tråd,« siger han.

Læs mere: Hækkerup: Vigtigt at få belyst embedsværkets rolle

Mandag blev det besluttet, at der skal indledes en tjenstlig undersøgelse af flere embedsmænds rolle i sagen om misinformationen af Folketinget - bl.a. skal den rolle, som departementschefen Anne Kristine Axelsson har spillet, kulegraves.

»Beslutningen om at indlede en tjenstlig undersøgelse viser, at sagen er så alvorlig, at det er tvivlsomt, om departementschefen vil vende tilbage. Jeg tror ikke, at det sker. Her og nu er det bedste bud, at departementschefen ryger i kølvandet på Morten Bødskovs afgang,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at sagen nok er dybt ubehagelig for regeringen, eftersom den ripper op i et forløb, som viste, at Morten Bødskov bevidst fabrikerede en løgn til Folketinget. Omvendt peger Thomas Larsen på, at Bødskov er blevet fældet og har taget sin straf.

Læs mere: »Hjemsendelse sender chokbølger gennem Slotsholmen«

Derudover vurderer han, at selv om sagen ikke er en ønskestart for den nye justitsminister, Karen Hækkerup, kommer hun trods alt i offentlighedens øjne til at stå som en chef, der rydder op i systemet.

»Karen Hækkerup har selv været meget opmærksom på, at der skulle tages hånd om denne sag med det samme, og det har hun gjort. Det værste for regeringen fremadrettet er, at undersøgelsen formentlig tidligst kan være færdig om tre måneder - og i værste fald først i løbet af et halvt år. Det er lang tid at vente - både for embedsmændene i Justitsministeriet og for regeringstoppen, som gerne vil have sagen væk fra mediebilledet.«

Læs mere: Pernille Skipper: »Vi mangler PETs rolle i sagen«

Læs mere: Justitsministeriets topchef fritages for tjeneste

Tophistorier Gå til forsiden