Thorning åbner for at indeksere børnechecken | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thorning åbner for at indeksere børnechecken

Skatteminister Morten Østergaard afviste tidligere på året muligheden for forskellige takster på børnechecken efter leveomkostninger i det land, hvor barnet bor. Nu erklærer Thorning sig klar til at diskutere det med EU.

Foto: Henning Bagger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) rækker nu hånden ud til Venstre og de Konservative i den politiske strid om EU-borgeres ret til dansk børnecheck.

I tirsdagens spørgetime i Folketinget siger statsministeren således, at hun er parat til at undersøge i EU, hvorvidt børnechecken kan indekseres.

Det vil betyde, at udbetalingen af børnechecken til borgere fra andre EU-lande vil blive afhængig af leveomkostningerne i det land, som modtageren af børnechecken kommer fra.

Læs mere: Børnecheck-debat prikker til danskernes EU-skepsis

Ifølge statsministeren vil juristerne nu undersøge nærmere, om det er muligt at indeksere den danske børnecheck.

»Og er det ikke muligt, er vi også villige til at indlede en diskussion med Kommissionen for at få ændret forordningen, så en indeksering bliver mulig,« siger Thorning.

Hun understreger, at hun ikke tror, det er lovligt, og at det vil stride mod EU-retten, men hun erklærer sig nu villig til at undersøge sagen i EU.

Forslaget om indeksering har tidligere været luftet i oppositionen, men regeringen har været afvisende.

Læs mere: Kommentator: Tabersag gør S-borgmestre skrækslagne

Efter et samråd om netop børnechecken i februar afviste skatteminister Morten Østergaard (R) således blankt tanken om forskellige takster:

»Det, der er afgørende, er, om man har bopæl og beskæftigelse i Danmark. Der vil det være diskriminerende at differentiere efter, hvor borgerne kommer fra,« sagde skatteministeren.

TV: Thomas Larsen: Thornings kurskifte kommer alt for sent:

 

Læs mere: En håndfuld skarpe spørgsmål til Løkke

Læs mere: Hjort: »Selvfølgelig stemmer vi ikke for noget, der er imod EU-reglerne«

Regeringen har gennem det seneste lange stykke tid forsøgt at finde en løsning på problematikken omkring EU-borgeres ret til dansk børnecheck.

Torsdag skal der stemmes om de Konservatives beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til ikke at afvige fra det toårige bopæls- eller jobkrav, som VK-regeringen indførte for børnechecken i 2010, men som regeringen har administreret imod, siden EU-Kommissionen rettede henvendelse i sommer.

TV: Syngende mand afbrød spørgetimen i Folketinget:

 

Læs mere: Børnecheck-debat prikker til danskernes EU-skepsis

Læs mere: Kommentator: Tabersag gør S-borgmestre skrækslagne

Læs mere: Se livebloggen fra statsministerens spørgetime

Tophistorier Gå til forsiden