Thorning begejstret for EUs nye banktilsyn | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thorning begejstret for EUs nye banktilsyn

Lande uden for euroen har fået en god aftale med nattens aftale om et fælles banktilsyn. Beslutning om danske deltagelse tidligst i 2013.

ARKIVFOTO 2012 af Helle Thorning-Schmidt. Foto: Torkil Adsersen

BRUXELLES: »En fornuftig balance mellem rettigheder og pligter«. Sådan præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) aftalen, som blev landet i Bruxelles tidligt i morges, og som giver eurolandene grønt lys til at søsætte bankernes nye fælleseuropæiske "politistation" i 2013 så den kan komme i drift fra 2014.

Aftalen gælder for de største banker i Europa, og vil også omfatte Danske Bank, Nordea, Nykredit og Jyske Bank, hvis Danmark tilslutter sig den kommende bankunion.

»Vi har kæmpet for ikke-eurolandenes adgang igennem lang tid frem til i dag, og jeg må sige, at det er lykkedes,« siger Helle Thorning-Schmidt, der understreger, at Danmark først tager stilling til dansk deltagelse i tilsynet senere. 

Læs mere: V: Danmark skal have indflydelse på banktilsyn

Ifølge statsministeren, som i aften deltager i EU-topmødet i Bruxelles, skaber Europas kommende banktilsyn tillid til EUs banksektor og tryghed blandt forbrugerne, som nu ifølge statsministeren »får et mere effektivt banktilsyn«.

Ifølge statsministeren er det lykkedes ikke kun at sikre en afstemningsprocedure i det nye banktilsyns øverste organ, tilsynsrådet, som giver lige indflydelse for eurolande såvel for lande uden for. Det er også lykkedes at blødgøre konsekvenserne for ikke-eurolande, hvis de i tilfælde af, at Den Europæiske Centralbank overtrumfer beslutninger fra tilsynsrådet, ikke vil følge ECB-beslutningen.

»Det er en helt ny mekanisme, som er kommet ind i de seneste døgn,« sagde en glad statsminister. 

Læs mere: Vestager: For tidligt at sige om Danmark skal med i bankunion

I stedet for at det obsternasige ikke-euroland automatisk bliver smidt ud af banktilsynet, som der oprindeligt var lagt op til, så er der nu vedtaget en høringsprocedure, hvor landet eksempelvis får mulighed for at dokumentere, at man forfølger samme mål, som beslutningen i ECB ønsker, men at man går andre veje. 

Læs mere: Banktilsyn: Det blev de enige om i Bruxelles

I sidste instans vil et ikke-euroland som Danmark dog stadig kunne blive tvunget ud af banktilsynet, hvis vi ikke følger en beslutning fra ECB's styrelsesråd.

Tophistorier Gå til forsiden